Ako naučiť dieťa čas

Pre deti môže byť náročné naučiť sa správne určiť čas.
Pre deti môže byť náročné naučiť sa správne určiť čas. / Foto: Shutterstock

Pre deti môže byť náročné naučiť sa správne určiť čas. Väčšinou to je v dôsledku toho, že sa musia sústrediť na dve skupiny rôznych myšlienok súčasne. Zjednodušene povedané, keď ste dieťa, naučenie sa času skutočne zaťažuje pamäť. Deťom však môžeme pomôcť rôznymi zaujímavými aktivitami.

 

Je vaše dieťa dosť zrelé na to, aby vám povedalo čas?

S vývinom mozgu dieťaťa sa jeho nervové spojenia stávajú lepšie pripravenými na pochopenie abstraktnejších pojmov. Podľa rôznych vekových etáp môže byť dieťa pripravené alebo nie, nezabudnite však, že ide o postupný proces:

 

Vek 5-6 rokov

  • Dieťa by malo byť schopné prečítať čísla na digitálnych a analógových hodinách.

 

Vek 6-7 rokov

  • Dieťa by malo poznať počet minút za hodinu a počet hodín za deň.
  • Dieťa by malo byť schopné povedať alebo napísať čas po piatich minútach.
  • Dieťa by malo byť schopné pochopiť časové úseky rozdelené na štvrťhodiny.

 

Vek 7-8 rokov

  • Dieťa by malo byť schopné čítať analógové hodiny pomocou aj pomocou rímskych číslic (I-XII).
  • Dieťa by malo vedieť porovnávať čas (v hodinách, minútach a dokonca sekundách).
  • Dieťa by malo ovládať slovnú zásobu podľa času (všetky hodiny, a časové úseky ako ráno, popoludní, poludnie a polnoc).

 

Čo musí dieťa zvládnuť predtým, ako sa pustíte do učenia hodín

Predtým ako začnete učiť dieťa čas je potrebné, aby ste si spolu precvičili základné znalosti a tak zistili pripravenosť dieťaťa.

 

Precvičujte počítanie do 60. Deti musia vedieť samy napočítať do 60 (v správnom poradí), aby vedeli určiť čas. Na kúsok papiera si môže dieťa napísať čísla od 1 do 60. Pri písaní každej číslice, ho nechajte nahlas číslo aj prečítať. Pripnite tento kúsok papiera napríklad na chladničku alebo do detskej izby na nástenku a nechajte dieťa pravidelne čísla čítať. Pomocou piesní a básní o číslach pomôžte dieťaťu precvičiť počítanie. Nezabudnite vždy dieťa pochváliť.

 

Precvičujte počítanie po piatich. Pochopenie päťčlenných skupín tiež výrazne uľahčí učenie sa času. Nechajte svoje dieťa, aby si na list papiera zapisovalo prírastky piatich až do 60. Nezabudnite poukázať na to, že každé číslo vždy končí na 5 alebo 0.

 

Ako postupovať pri učení času

Prepojte čas s denným programom. Spájajte čas s každodennými činnosťami dieťaťa. Napríklad sa ho pýtajte, kedy mu končí škola. Potom ho požiadajte, aby vám ukázalo zodpovedajúci čas na hodinkách. Skúste to urobiť niekoľkokrát denne s rôznymi činnosťami.

 

Začnite s hodinovou ručičkou. Naučte dieťa, čo znamená hodinová ručička („Vidím, že hodinová ručička ukazuje na 5, takže viem, že je 5 hodín“). Keď to začne dieťa chápať, požiadajte ho, aby vám ukázalo rôzny čas po hodinách.

 

Cvičte s minútovou rukou. Minúty sú pre deti ťažšie pochopiteľné. Vysvetlite svojmu dieťaťu, že každá hodina má 60 minút. Ideálne je, ak máte model hodín, na ktorom sú znázornené aj minúty. Pamätajte, že pochopenie času je náročný proces a vášmu dieťaťu to môže trvať nejaký čas. Pravidelne dieťa povzbuďte a pravidelne s ním cvičte.

 

Zábavné aktivity na hravé učenie sa času

Vyrobte si spolu hodiny

Pri vyrábaní hodín vám stačí použiť okrúhly papierový tanier, ktorý si spoločne ozdobíte podľa vlastnej fantázie.

 

Učíme sa s deťmi hodiny / Zdroj: evergreenartsupply.com

Učíme sa s deťmi čas / Zdroj: 4joyofsharing.blogspot.com

 

Alebo si môžete hodiny vytlačiť, na internete nájdete veľké množstvo šablón, prípadne môžete použiť túto šablónu, ktorá obsahuje aj minúty. Vo formáte pdf.si ju môžete stiahnuť tu.

 

Pri učení hodín vám môžu pomôcť aj hotové šablóny na internete. / Zdroj: minieco.co.uk

Zdieľať na facebooku