Tipy, ako pomôcť s matematikou deťom v predškolskom veku

Tipy, ako pomôcť s matematikou deťom v predškolskom veku
Tipy, ako pomôcť s matematikou deťom v predškolskom veku / Foto: shutterstock

Pochopenie základnej matematiky môže byť pre dieťa náročné, no správnou formou môžete docieliť, že sa dieťa hravo naučí dôležité informácie bez toho, aby si vôbec všimlo, že sa učí. 

 

Začleňte základné matematické koncepty

Pokúste sa začleniť základné matematické koncepty do každodenných činností. Nechajte svoje dieťa pravidelne počítať rôzne predmety, ako napríklad počet rožkov pri nákupe alebo počet červených automobilov, ktoré vidíte počas jazdy. Naučte dieťa aj počítanie po dvoch, piatich alebo desiatich, ak napríklad potrebujete spočítať veľa mincí.

 

Precvičujte rozpoznávanie tvarov

Precvičte rozpoznávanie rôznych tvarov. Dajte dieťaťu do rúk predmety, ktoré sú trojuholníkové, napríklad kúsky pizze alebo obdĺžnikové ako papierové bankovky. Popíšte dieťaťu, že, trojuholník má tri strany a štvorec zase štyri rovnaké strany alebo, že obdĺžnik má vždy dve protiľahlé strany rovnaké. Nasledujúce cvičenie je výborné na učenie sa rozpoznávania základných znakov a zároveň si deti precvičujú presnosť a jemnú motoriku. Obrázok si zadarmo môžete stiahnuť tu.

 

Matematika predškoláci/ Zdroj: coloring-pages.info

 

Učte sa spolu počítať zábavnou formou

Deti sa hrou učia najľahšie. Na tejto stránke nájdete množstvo stiahnuteľných obrázkov, na ktorých dieťa môže spájať body podľa čísel, ktoré ovláda pričom môžete nájsť obrázky v rôznych číselných rozpätiach od tých najjednoduchších až po tie náročnejšie.

Skladajte puzzle

Skladanie puzzle je skvelý spôsob, ako rozvíjať vizuálne vnímanie ako aj schopnosť rozpoznávať rozdiely a podobnosti v tvare, forme, vzore, veľkosti, polohe a farbe.

 

Skladajte s deťmi pravidelne rôzne druhy puzzle. / Foto: Bigstock

 

Precvičte si postupnosť

Precvičte si s dieťaťom postupnosť, aby si osvojilo matematické postupy a postupnosti čísel. Vaše dieťa môže napríklad tiež opísať sled udalostí, ktoré sa stali v daný deň, vo filme, ktorý videli, alebo v príbehu, ktorý čítali.

 

Rozvíjajte porozumenie časových jednotiek

Používajte časovač alebo stopky pri rôznych aktivitách, ako je sledovanie televízie alebo používanie počítača, aby sa vaše dieťa zoznámilo s pojmom čas a ako dlho trvajú rôzne jednotky času. Takýmto pravidelným precvičovaním si dieťa začne rozvíjať chápanie času a toho, ako dlho trvajú rôzne jednotky času pri rôznych denných aktivitách.

 

Naučte sa rôzne miery

Naučte dieťa, že objekty sa dajú merať rôznymi spôsobmi: dĺžkou („aké je to dlhé“), výškou („aké je to vysoké“) a váhou („aké je to ťažké“). Môžete napríklad spolu porovnať dĺžku, výšku a váhu dvoch rôznych objektov. Tu si môžete stiahnuť nasledujúcu aktivitu, vďaka ktorej si dieťa precvičí nielen rozpoznávanie čísel, ale zároveň bude mať lepší prehľad o tom, čo znamená, ak niečo miera niekoľko centimetrov a čo znamená, ak je niečo kratšie alebo dlhšie.

 

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku