Sharenting alebo rodičovstvo, ktoré ukracuje deti o súkromie

Hoci sociálne siete nás v tom podporujú, nie o všetko sa treba deliť s cudzími ľuďmi.
Hoci sociálne siete nás v tom podporujú, nie o všetko sa treba deliť s cudzími ľuďmi. / Foto: Bigstock

Nie je pochýb o tom, že pokiaľ ide o deti, sociálne siete ako Facebook ponúkajú rodičom unikátnu možnosť, ako zdieľať s ostatnými svoju radosť, šťastie a pýchu. Problémom však je, že v dnešnej dobe rodičia zdieľajú fotky, videá či osobné informácie a skutočne tak dieťa ukracujú o súkromie.

 

Zdieľanie fotografií na sociálnych médiách sa môže zdať ako úplne neškodná vec, avšak dokumentovanie celého detstva a zdieľanie s celým svetom môže mať pre deti ďalekosiahle následky. Rodičia zdieľajú na sociálnych médiách so svojimi priateľmi takmer každý významný míľnik v živote ich dieťaťa od detstva až po dospievanie. V súčasnosti sa digitálna stopa detí na sociálnych médiách začína už sonogramom. No nikto netuší, ako sa na to budú pozerať deti, keď vyrastú a samé si založia na sociálnej sieti účet. Vtedy zistia, že už roky o nich takmer verejne rodičia šíria súkromné informácie fotky či bez ich súhlasu.

 

Čo znamená pojem sharenting?

Slovo sharenting pochádza z angličtiny a je to slovná hračka od slov share (zdieľať) a parenting (rodičovstvo). Ide o fenomén moderného rodičovstva, nakoľko rastie počet rodičov, ktorí zdieľajú fotografie a videá svojich detí na sociálnych sieťach. Niektorí experti však varujú rodičov, aby venovali zvýšenú pozornosť tomu, čo rodičia zdieľajú o svojich deťoch, v akom množstve, a s kým.

 

Rodičia často zdieľajú aj príliš citlivé či strápňujúce fotografie

Štúdia z Británie zistila, že do piatich narodenín má priemerne dieťa na sociálnych sieťach takmer 1 500 fotografií. Poľská výskumníčka Anna Brosch z univerzity v Katowiciach už v roku 2015 publikovala výsledky výskumu, ktorý spravila medzi poľskými rodičmi z Facebooku. Ukázalo sa, že z 257 727 fotiek, ktoré rodičia publikovali na Facebooku až 19 431 (75,5%) zobrazovali deti vo veku nula až osem rokov.  Hlavným problémom, na ktorý výskum poukázal, je fakt, že len 7,7 % rodičov si nastavilo súkromie zobrazovania uverejnených fotiek. To znamená, že v skutočnosti zdieľajú svoje fotografie, videá  ako aj komentáre s oveľa širším publikom, ako si vôbec dokážu predstaviť. No nejde len o fotografie, či videá. Rodičia dobrovoľne zdieľajú súkromné informácie o svojom dieťati. Zo skúmaných 168 účtov rodičov až 90,5 % uverejnilo informáciu o mene dieťaťa a 83,9 % uviedlo aj dátum narodenia dieťaťa. Mnoho rodičov (23,2 %) sprístupňuje tieto informácie ohlásením narodeninovej oslavy svojho dieťaťa vo verejných fotoalbumoch. Okrem toho 32,7 % rodičov zdieľa aj dokumenty týkajúce sa dieťaťa, ako je rodný list, diplom z materskej školy či školské vysvedčenie. Účastníci výskumu zdieľali na Facebooku prostredníctvom fotografií rôzne životné situácie. Najčastejšie kategórie sú bežný život, výlety a špeciálne udalosti. Obrázky každodenného života sa týkajú spontánnych okamihov života dieťaťa, napr. hranie s hračkami, fotky počas spánku alebo jedenia často aj s inými členmi rodiny. Mnoho fotografií v tejto kategórii sa detailne zameriava na tvár a telo dieťaťa.

 

Výskum ukázal, že až 67,3 % rodičov zdieľalo aspoň jednu fotografiu svojho dieťaťa, ktorú možno považovať za nevhodnú. Až 77,9 % rodičov uverejnilo fotografie, na ktorých sú ich deti nahé alebo polonahé. Zvyčajne boli deti vyfotené počas kúpania alebo na pláži a týkajú sa v zásade detí mladších ako 3 roky, ale aj pri takomto veku je otázne, či by mali byť vystavené verejnosti. V dôsledku slabého zabezpečenia súkromia sa takéto fotky môžu ľahko dostať na weby s detskou pornografiou.

 

Ďalšie fotografie detí, ktoré rodičia dobrovoľne zdieľajú, možno opísať ako vtipné fotografie. Každý druhý rodič zdieľal fotografie svojho dieťaťa, ktoré by mali byť zábavné. Ale vo väčšine prípadov tieto obrázky ukazujú deti v nelichotivých situáciách, ako napríklad deti sediace na nočníku, počas záchvatu plaču, počas spánku v divnej polohe a podobne.

 

V čom spočíva nebezpečenstvo zdieľania fotiek a súkromných informácií?

Nikto nemôže dopredu vedieť, kto by mohol zverejnené informácie použiť na iné účely, ako na aké boli určené. Platí, že čo je raz na internete, je na internete navždy a je to ľahko zneužiteľné. Rôzne zverejnené fotografie môžu z detí spraviť potenciálny cieľ detských predátorov. Okrem toho existuje hneď niekoľko ďalších rizík, ktoré môže mať za následok prílišné odhaľovanie súkromia.

 

Bezpečnostné riziká

Prílišné odhalenie života dieťaťa môže mať vážne následky. Ak nemáte správne nastavené súkromie na sociálnej sieti, úplní cudzinci by si mohli z vášho Facebooku zistiť o vašom dieťati veľmi veľa informácií a zneužiť ich. Je jednoduché zistiť meno, kedy má dieťa narodeniny, akých má priateľov, ale aj akú školu či škôlku navštevuje, prípadne, aké má záľuby, kam chodieva a čo má rado.

 

Narušenie súkromia

Ako rodič by ste mali spraviť všetko pre ochranu vášho dieťaťa. Zdieľaním rôznych fotiek a súkromných informácií odhaľujete rôzne aspekty života vášho dieťaťa. Vaše dieťa tomu síce nemusí rozumieť, no beriete mu právo na súkromie.

 

Strápňujúce informácie

Niektoré informácie, ktoré sa vám môžu zdať milé, môžu vašim deťom prísť strápňujúce. Nikdy neviete, kto sa k fotkám, či informáciám dostane. Mnohé nevinné detské fotky môžu byť v neskoršom veku zdrojom posmechu u iných detí, ktoré sa k fotografiám náhodou dostanú.

 

Digitálny únos

Ďalším vážnym problémom je jav nazývaný „digitálny únos“, keď cudzí ľudia ukradnú detské fotografie a opätovne ich zverejňujú na internete, akoby išlo o ich vlastné dieťa. Výsledkom je, že dieťa dostane nové meno a nový príbeh, a začne úplne nový online život.

 

Skreslené vnímanie súkromia

Stacey Steinberg, zástupca riaditeľa Centra pre deti a rodiny na Floridskej univerzite práva v Levine na Floride, hovorí, že kvôli fenoménu sharenting nastáva „kultúrny posun“ v spôsobe, akým deti vyrastajú, a ako vnímajú súkromie. Deti, ktoré sú od malička prezentované na sociálnych sieťach môžu nadobudnúť v citlivom veku pocit, že nemajú žiadne právo na súkromie.

 

Foto: Unsplash

 

Ako zabrániť zneužitiu fotografií na sociálnych sieťach

  1. Neuverejňujte online fotografie a videá, ktoré odhaľujú osobné informácie o vašom dieťati. Vopred si premyslite dlhodobé následky. Zvážte, či vám to stojí za tých niekoľko označení Páči sa mi to.
  2. Upozornite aj rodinných príslušníkov, aby bez vášho súhlasu neuverejňovali fotografie vašich detí.
  3. Nepoužívajte hashtagy ako #kupanie, #nocnik, #nahedieta, práve vďaka takýmto hashtagom sa k fotkám môžu ľahko dostať rôzni devianti.
  4. Skontrolujte si nastavenie súkromia pri každom fotoalbume.
  5. Zobrazujte len fotografie, na ktorých vaše dieťa nie je vidieť úplne detailne, prípadne z väčšej vzdialenosti.
  6. Pri každej fotografií sa sami seba spýtajte, či by vášmu dieťaťu nemohla ublížiť. Prípadne sa spýtajte, či by sa mohol kvôli nej niekto vášmu dieťaťu vysmievať.
Čítajte viac o téme: Sociálne siete
Zdieľať na facebooku