Podcasty pre rodičov, ktoré sa oplatí počúvať

Kvalitné podcasty pre rodičov môžete odoberať aj vy.
Kvalitné podcasty pre rodičov môžete odoberať aj vy. / Foto: Pexels

Hľadali ste podcasty pre rodičov a nenašli ste? Pripravili sme si pre vás tipy na tie, ktoré sa oplatí počúvať.

 

Podcasty sú fenomén, ktorý si získava čoraz väčšiu popularitu aj na Slovensku. Je nespočetné množstvo tém, na ktoré sú podcasty zamerané a komu sú určené. A je radosť vidieť, že už aj v slovenčine si svoj už obľúbený podcast môže nájsť naozaj každý. Niektorí z vás už možno nejaké podcasty počúvajú a iní sa ešte len oboznamujú s tým, kde ich vôbec hľadať. My sme si pripravili odporúčanie pre rodičov, ktorí nestíhajú čítať knihy alebo články, ale výchova a vzdelávanie detí sú pre nich zaujímavé témy a radi by sa napríklad počas prechádzky niečo nové dozvedeli. 

 

Podcasty pre rodičov

KLUB RODIČOV (Eduworld.sk)

Internetový portál Eduworld.sk na jar roku 2021 začal pripravovať svoju prvú reláciu Klub rodičov. Ako už napovedá aj samotný názov, témy sú vyberané pre rodičov a zameriavajú sa na výchovu alebo vzdelávanie detí. Hosťami sú odborníci z rôznych oblastí či zaujímavé osobnosti, ktoré majú s vybranou témou inšpiratívnu osobnú skúsenosť. Do diskusie bývajú pozvaní maximálne traja hostia. Vo svojich prvých dieloch sa diskusie venovali témam ako vývin detskej reči, autizmus detí, šikana, školská zrelosť, obezita u detí alebo ako vychovávať malého športovca. Reláciu moderuje Andrea Šprochová alebo Alena Orolínová.

 

MAMA GANG

Zaujímavými témami o materstve, partnerských vzťahoch, psychickom či fyzickom zdraví a všeličím, čo môže ženy – matky zaujímať, vás v pútavých hodinových rozhovoroch prevedú dve mamy a kamarátky – Adel a Dáška. S psychológom Alešom Bednaříkom sa napríklad rozprávali o tom, čo je šťastie,  s dulou Luciou Vančo sa bavili o pôrodoch a terapeutkou Miroslavou Zimányovou priblížili traumu a ako sa vyrovnávať s krízovými situáciami. 

Podcast začal vznikať v roku 2020 a tak má v archíve už takmer 40 inšpiratívnych epizód. 

 

BEZ MEJKAPU (Mama a ja)

Časopis MAMA A JA netreba mamičkám nijako zvlášť predstavovať. Popri svojich aktivitách sa im podarilo naštartovať aj príjemný podcast venovaný témam spojeným s materstvom a deťmi. Má formát hodinového rozhovoru s odborníkom alebo nejakou inšpiratívnou osobnosťou. Vo svojich podcastoch sa venovali napríklad témam ako umelé oplodnenie, popôrodnej psychóze, detskej zúrivosti či alebo vyspovedali mamu chlapca, ktorý sa narodil ako dievča.

Publikovať podcasty začali na jar roku 2020 a momentálne majú v svojom archíve už 25 epizód. 

 

Nahlas o deťoch (VÚDPaP)

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie zamestnáva mnohých špecialistov na detskú dušu, ktorí pracujú s jednotlivými detskými klientmi. Formou podcastov sa rozhodli problémy, ktoré bežne riešia, priblížiť aj širšej verejnosti. Dlhoročná novinárka Darina Mikolášová sa v podcastoch pýta odborníkov na rôzne detské problémy. Venovali sa napríklad témam ako detská úzkosť, detské klamstvá, extrémy vo výchove alebo ako povedať deťom, že rodičov čaká rozchod.

 

 

Právne pre rodiča

Právnička Mária Dvončová a autorka projektu Právne pre rodiča sa už roky venuje rôznym životným situáciám rodičov z právneho hľadiska a vysvetľuje ich zrozumiteľnou rečou. Venuje sa témam ako sú nároky na dávky pre rodičov od štátu, úradným postupom, ale aj škôlkam a školám či právnym možnostiam pri nezhodách rodičov. 

 

 

Zdieľať na facebooku