Popôrodná depresia u otcov: 9 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Popôrodná depresia môže postihnúť aj otcov.
Popôrodná depresia môže postihnúť aj otcov. / Foto: Josh Wilink / Pexels

Aj otcovia môžu prežívať náročné psychické obdobie po narodení detí.

 

Popôrodná depresia je stav duševného zdravia, ktorý môže zahŕňať pocit pretrvávajúcej slabosti, apatie alebo viesť dokonca k pokusu o samovraždu v prvom roku po pôrode. U žien je to dobre známy fenomén – aj keď je stále nedostatočne diagnostikovaný a nedostatočne liečený na celom svete, niekedy s tragickými následkami. 

Či už ide o nedostatok spánku, starosti s peniazmi, nové povinnosti alebo dynamické zmeny vo vzťahu, aj otcovia majú toho na pleciach veľa. Pre oboch rodičov je narodenie dieťaťa  obrovská životná zmena. Okrem toho sa otcovia môžu cítiť vinní za to, čo ich partnerka prežíva, pretože vedia, že nie sú tí, ktorí dojčia o 3:00  ráno alebo sa zotavujú z náročného pôrodu.

Tu je to, čo potrebujete vedieť o postnatálnej depresii u mužov.

 

1. Otcovia môžu zažiť depresiu v prvom roku po narodení

Odhaduje sa, že približne 10 % otcov trpí depresiou v prvom roku po narodení, čo je dvakrát viac ako v bežnej mužskej populácii. Niektoré výskumy naznačujú, že 10 % by mohlo byť príliš málo; v období troch až šiestich mesiacov po narodení približne jeden zo štyroch otcov vykazuje príznaky depresie. Obzvlášť zraniteľní sú otcovia, ktorí majú prvé dieťa.

 

2. Postnatálna depresia u mužov často zostáva nediagnostikovaná

Vrchol postnatálnej depresie u mužov je tri až šesť mesiacov po pôrode. Rovnako ako v prípade popôrodnej depresie u mamičiek, často zostáva nediagnostikovaná. Príznaky sa môžu podobať každodennému stresu z narodenia novorodenca. Ak máte obavy o svoje vlastné duševné zdravie alebo duševné zdravie svojho partnera, vyhľadajte pomoc svojho lekára alebo psychológa.

 

3. Hormonálne zmeny môžu hrať dôležitú úlohu

Rovnako ako u matiek, zmeny hormónov môžu zvýšiť pravdepodobnosť postnatálnej depresie u otcov. Hladina hormónov vrátane testosterónu, estrogénu, kortizolu, vazopresínu a prolaktínu sa môžu u otcov počas obdobia po narodení dieťaťa meniť.

 

4. Postnatálna depresia u otcov je pravdepodobnejšia, ak existuje aj postnatálna depresia matky

Ak jeden z rodičov pociťuje emocionálne alebo duševné problémy, je pravdepodobnejšie, že aj ten druhý bude mať podobné problémy. Okolo 24 % až 50 %  otcov zažíva depresiu spolu so ženou.

 

5. Niekoľko faktorov môže spôsobiť, že otcovia budú mať väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú postnatálnu depresiu

Otcovia, ktorí majú menej ako 25 rokov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že prejdú postnatálnou depresiou ako starší otcovia. Vek však nie je jediným rizikovým faktorom pre postnatálnu depresiu u mužov. Medzi ďalšie hlavné rizikové faktory patrí rodinná anamnéza depresie a úzkosti či príliš veľký tlak na materiálne zabezpečenie celej rodiny. Ďalšie faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť postnatálnej depresie u mužov, zahŕňajú: problémy so spánkom a pocit, že ich partneri nepodporujú.

 

6. Postnatálna depresia u oteckov sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi

Príznaky môžu zahŕňať:

  • strach, zmätok, bezmocnosť a neistota z budúcnosti,
  • stiahnutie sa z rodinného života, práce a spoločnosti,
  • nerozhodnosť,
  • frustrácia, podráždenosť, cynizmus a hnev,
  • manželské konflikty,
  • partnerské násilie,
  • užívanie alkoholu a drog,
  • nespavosť.

Okrem toho sa môžu prejaviť aj fyzické príznaky, ako sú poruchy trávenia, zmeny chuti do jedla a hmotnosti, hnačka, zápcha, bolesti hlavy, bolesti zubov a nevoľnosť.

 

7. Postnatálna depresia u otcov si môže vybrať svoju daň na vzťahoch

Postnatálna depresia u otcov môže ovplyvniť ich vzťah s matkou dieťaťa. Môže to však ovplyvniť aj vzťah, ktorý majú so svojím dieťaťom. Môžu sa odmietať hrať s dieťaťom či s ním tráviť čas a väčšinou hovoriť o dieťati negatívne. Môžu ich tiež prísnejšie trestať.

 

8. Postnatálna depresia u otcov môže mať vplyv na vývoj ich dieťaťa

Depresia u otcov je spojená s emocionálnymi, sociálnymi a behaviorálnymi problémami, ako aj s oneskorením vo vývoji detí. Dôsledky môžu byť výraznejšie, keď otec zažíva predpôrodnú či popôrodnú depresiu a keď sú jeho príznaky obzvlášť závažné. 

 

9. Postnatálna depresia u otcov sa lieči rovnako ako postnatálna depresia u matiek

Liečba otcovskej postnatálnej depresie je stále v počiatočnom štádiu. V súčasnosti sú možnosti liečby rovnaké ako u matiek s psychotropnými liekmi a terapiami. Užitočné môže byť aj vzťahové poradenstvo. A čo je najdôležitejšie, za túto diagnózu sa netreba hanbiť, treba o nej hovoriť. 

Čítajte viac o téme: Oteckovia, Depresie, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku