Ako si letnú dovolenku s deťmi naplánovať bez zbytočného stresu a paniky?

Cestovanie s deťmi nie j
Cestovanie s deťmi nie j / Foto: Bigstock

Dovolenky s deťmi plánujte detailne vopred, aby vás zaskočilo čo najmenej vecí. S deťmi totiž nejde všetko vždy podľa plánu. Na čo sa pripraviť pred spoločným cestovaním?

 

Jar je v plnom prúde a čoskoro je tu leto a dlhé horúce dni. Určite si už mnohí plánujete letné dovolenky, či už doma alebo v zahraničí, alebo krátkodobé výlety s rodinkou a priateľmi. Eufóriu z blížiaceho sa oddychu môže rýchlo vystriedať stres a panika, najmä vtedy, ak nestíhate vybaviť, nakúpiť či pobaliť všetko potrebné. Ako si prípravy na dovolenku vyriešiť tak, aby ste si ju dokázali užiť, a aby bola popretkávaná skvelými zážitkami a dobrodružstvami?

Ak cestujete v páre alebo s priateľmi, príprava nebýva náročná, navyše, ak dôjde ku komplikácii, viete ju v rámci svojich „dospeláckych“ kompetencií promptne vyriešiť. O čosi ťažšie to môže byť v prípade, ak s vami cestujú aj deti. Na čo všetko treba myslieť a čo nezabudnúť?

 

Dobrý plán je zárukou úspechu pri cestovaní s deťmi

Hoci častorát platí, že najlepšie akcie sú tie neplánované, pri cestovaní s deťmi je lepšie sa tejto „rady“ nedržať. Čím viac času venujete plánovaniu a prípravám, tým vyššia je pravdepodobnosť, že všetko klapne ako má.

Ako prvé si starostlivo vyberte destináciu. Medzi tie najobľúbenejšie pre rodinnú dovolenku patria Bulharsko, Chorvátsko, Taliansko, Grécko a v neposlednom rade i Turecko. Vo všetkých týchto krajinách na vás čaká bohatá ponuka hotelov s detskými bazénmi a ihriskami, detské kluby s pestrými programami, a tiež akvaparky či „au-pair“ služby. Mnohí z vás uprednostňujú piesočnaté pláže, kde sa nielen tí najmenší môžu vyšantiť všakovakými hrami a modelovaním pieskových stavieb. Iní zase ocenia pozvoľný vstup do mora, ďalší rôzne atrakcie či možnosť aktívneho relaxu formou rôznych športov. Podstatné však je mať na zreteli svoje ratolesti – ich vek, záujmy, a tomu prispôsobiť výber vhodnej destinácie.

 

Overte si, aké doklady musíte mať, keď cestujete s deťmi

Každý občan vrátane maloletého dieťaťa môže vycestovať do zahraničia len s platným cestovným dokladom. Dospelý môže v rámci krajín EÚ využiť ako cestovný doklad občiansky preukaz, ale dieťa musí mať svoj vlastný cestovný doklad – pas. Každé dieťa, bez ohľadu na vek – nezáleží na tom, či má 3 dni, 3 mesiace alebo 3 roky! Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča: „overiť si na zastupiteľskom úrade štátu návštevy, či okrem cestovného dokladu nebude vyžadovaný tiež písomný súhlas rodičov (zákonného zástupcu), v akej forme a jazyku, a či podpis musí byť overený notárom, alebo je postačujúci len jednoduchý súhlas rodiča (zákonného zástupcu)“.

Okrem cestovného pasu je potrebné myslieť aj na cestovné poistenie do zahraničia. Nespoliehajte sa len na Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý vám síce v rámci EÚ zaistí nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť, ale nekryje prípadné ošetrenia, ktoré si občania daného štátu hradia sami. V prípade nehody, úrazu, či vážneho ochorenia vám takéto poistenie môže ušetriť obrovskú sumu peňazí.

 

Očkovanie do zahraničia

Ak jednou z alternatív výberu vašej dovolenky je exotika, potom myslite aj na očkovanie. Overte si aké očkovanie je do danej krajiny povinné či odporúčané alebo navštívte očkovacie centrum, kde vám odborníci na túto problematiku poradia, či sa máte do danej lokality nechať očkovať. V prípade dieťaťa konzultujte možnosti očkovania s pediatrom.   

 

Vytvorte si podrobný zoznam vecí, ktoré na dovolenku s deťmi potrebujete

Aby ste skutočne na nič nezabudli, je dobré si zoznam vecí kategorizovať, a to napríklad aj takto:

  • príručná batožina
  • platný cestovný pas alebo občiansky preukaz, vodičský preukaz, doklady od auta, automapa, GPS navigácia alebo trasa vytlačená z internetu, voucher, letenka, cestovný lístok, karta zdravotnej poisťovne, doklady o cestovnom poistení, peniaze, platobná karta, mobil, tablet, fotoaparát, kľúče od domu, lieky nevyhnutné na cestu, nabíjačka telefónu a iné;
  • základné oblečenie
  • spodná bielizeň, pyžamo, ponožky, košeľa, sveter, bunda, formálnejšie oblečenie na večer;
  • veci na pláž a kúpanie
  • plavky, tričká, tielka, krátke nohavice, šľapky, šiltovka, klobúk, opaľovací krém, slnečné okuliare, nafukovacie ležadlo a ďalšie;
  • kozmetické a hygienické potreby
  • hrebeň, antiperspirant, gumičky a sponky do vlasov, telové mlieko, zubná kefka a pasta, mydlo, šampón, hygienické vreckovky a ďalšie;
  • veci pre deti
  • detský kočík, šatka na nosenie, plienky, nočník, detská fľaša, miska, lyžička, príkrmy, cumeľ, hračky, detská kozmetika, sudocrem, lieky, obľúbený vankúšik, prikrývka, detský bicykel a ďalšie;
  • ostatné veci, ktoré sa môžu zísť
  • lekárnička, lieky, kombinovaný nôž s vývrtkou a otváračom, zápalky, baterka čelovka, cestovná žehlička, pero a papier, základné šijacie potreby, mydlo na pranie, prípadne iné;
  • veci na cestovanie autom
  • desiata, voda, vlhčiace utierky, náhradné oblečenie pre deti, mikroténové vrecúška, kinedryl, toaletný papier, termoska s kávou alebo čajom, deka, kniha, časopis, slúchadlá a ďalšie;

 

Cestovanie autom

Destinácia vybratá a zarezervovaná, doklady vybavené, veci zbalené, a tak už len „naložiť“ detváky do auta a ide sa! Ak sa vám v tomto momente vynárajú otázky typu „čo ak“ – bude deťom nevoľno, sa pokazí auto, zablúdime, dôjde nám palivo, deti tú dlhú cestu nevydržia a budú vystrájať či nariekať, sme niečo dôležité zabudli ... vedzte, že nie ste sami. Nejeden rodič má podobné obavy. Je preto dôležité „vyčistiť si hlavu“ od takýchto myšlienok a nenechať si pokaziť príjemné chvíle očakávania vysnívanej dovolenky katastrofickými scenármi. Spravili ste predsa všetko, čo bolo vo vašich silách a to, čo sa odohrá v blízkej či vzdialenej budúcnosti, vo veľkej miere, aj tak neovplyvníte.

 

Prečítajte si tiež: Hry pre deti na dlhé rodinné cestovanie

 

Čo však môžete ovplyvniť a vopred si naplánovať, je trasa, ktorou sa autom vyberiete. Vyplatí sa vopred si urobiť prehľad o vybavenosti odpočívadiel a čerpacích staníc a naplánovať, kde zastavíte na odpočinok. Počítajte s tým, že s deťmi budete robiť častejšie prestávky.

„Mamíííí, sadni si ku mneeee, prosíííím“. „Nezmyselné“ prosíkanie, ktoré vás nie raz vyviedlo z miery. V tomto prípade však vaša ratolesť prosí oprávnene. Pre malé deti je totiž výhodné, ak si k nim jeden z vás rodičov prisadne na zadné sedadlo a robí im spoločnosť. Odborníci tiež radia, aby ste deti zabavili hračkami, rozprávaním, slovnými hrami, ba dokonca i spevom. Deťom tak cesta rýchlejšie ubehne a vy ste spokojní, že máte svoje ratolesti pod kontrolou. Výhodu to má tiež v tom, že v prípade potreby, ako zvracanie, smäd či hlad, ste dieťaťu hneď po ruke.

Ak dieťa trpí žalúdočnou nevoľnosťou počas cestovania, nie je vhodné, aby ste mu tesne pred cestou ponúkali jedlo. Isteže, keďže sa jedná o dlhú cestu, dieťa nenecháte hladné, ale v takom prípade sa vyhnite podávaniu sýtych a „ťažkých“ jedál, voľte radšej niečo diétnejšie a ľahko stráviteľné. V horúcich dňoch dobre padne osviežujúce ovocie, či šťava z čerstvých plodov.

 

Nevoľnosť tiež zhoršujú zrakové vnemy, preto nie je dobré čítať alebo sledovať ubiehajúcu krajinu. Predísť tomu dokážete tak, že sa na cestu vydáte v čase, kedy sa vaše deti ukladajú k spánku.

 

Foto: Bigstock

 

Cestovanie lietadlom

Cestovanie lietadlom spravidla dobre znášajú aj menšie deti. Nepríjemný pocit nastáva v momentoch vzletu a pristátia, ktorý je spôsobený pretlakom v strednom uchu, tzv. „zaľahnutím v ušiach“. Pomôže obyčajná žuvačka, u dojčiat satie z prsníka matky či z fľaše. Počas letu dbajte na pitný režim vášho dieťaťa, aby ste predišli dehydratácii. Ak to nie je nutné, do lietadla nastupujte medzi poslednými. Skrátite tým čas, ktorý bude dieťa musieť stráviť na svojom mieste. 

 

Vziať alebo nevziať kočík?

Hoci už vaše dieťatko bez problémov chodí samo a na prvý pohľad sa môže zdať, že kočík mu je už nepotrebný, predsa len si ho pribaľte, neskôr sa totiž môže ukázať ako výhra pre celú rodinu. Prímorská klíma a horúce slnko robia svoje. Dieťa sa skôr unaví, je nervózne, „umrnčané“, a vám nezostane nič iné ako ho nosiť na rukách. A tu je kočík skvelým pomocníkom. Navyše, ak má aj úložný priestor, môžete ho veľmi prakticky využiť na prevoz plážových vecí.

Starším deťom zoberte odrážadlo alebo bicykel, ako poistku, ak ich už „vylihovanie“ na pláži nebude baviť. V mnohých destináciách je však možnosť výpožičky.

 

A to najdôležitejšie – udržte si dobrú náladu a buďte nad vecou

Nech už si zbalíte čokoľvek a vaša výstroj bude stopercentná, pamätajte, že rodinná dovolenka nie je o výbave a dokonalosti, ale o duševnej pohode a radosti zo spoločne strávených chvíľ. Preto, ak sa aj vyskytnú drobné komplikácie, či zabudnete na pláž pribaliť formičky do piesku pre svojich drobcov, nerobte paniku a pozrite sa na vec s úsmevom. Určite je kvantum možností ako plnohodnotne stráviť čas aj bez formičiek či s roztrhnutou šľapkou. A napokon, aj to, čo sa v danej chvíli môže javiť ako stresujúce či neprekonateľné, môže častokrát priniesť kreatívne nápady ako takúto situáciu vykompenzovať, a tým aj vyriešiť. 

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku