Kniha detského psychológa o výchove: Kto chce žiť, nech sa kýve (Ivan Štúr)

Detský psychológ Ivan Štúr bol známy svojimi jednoduchými, ale trefnými radami vo výchove detí či partnerských vzťahoch.
Detský psychológ Ivan Štúr bol známy svojimi jednoduchými, ale trefnými radami vo výchove detí či partnerských vzťahoch. / Zdroj: Premedia

Poslednou knihou výnimočného človeka a detského psychológa Ivana Štúra je Kto chce žiť, nech sa kýve. V knihe sa s ním zhovára novinárka Denisa Gura Doričová o výchove detí, vzťahoch medzi partnermi, rodičmi a deťmi a spomína na svoj život. Ak ste doposiaľ o Ivanovi Štúrovi nepočuli, možno vám zarezonoval v ušiach aspoň jeho známy výrok:

 

Netreba veľmi vychovávať, treba pekne žiť, dieťa sa pridá.
(Ivan Štúr)

 

Počas svojej klinickej praxe I. Štúr zažil a videl mnoho osudov detí a rodín. Svoje spomienky v knihe Kto chce žiť, nech sa kýve pretkáva s vlastným rodinným životom a tým, ako vychovávali rodičia jeho a dve sestry.

Sám Ivan Štúr v knihe hovorí, že nevystupuje iba ako psychológ, ale aj otec troch synov, a dodáva, že keď sa sťažuje na vlastné deti, tak sa sťažuje na to, ako ich vychoval, ako s nimi žil.

Ivan Štúr v knihe zdôrazňuje, že každé dieťa má tri potreby. Prvou je pozornosť, čo je vlastne láska. Druhá je porozumenie, čiže vedieť dieťa pochopiť a brať ohľad na to, že má svoj špecifický pohľad. Treťou potrebou je ocenenie, nájsť a podporovať v ňom dobro.

Jeho výchovné riešenia sú veľmi jednoduché a stručné. Rodičia by sa mali s deťmi rozprávať, v rodine by nemal chýbať humor a poučiť sa z ťažkostí. U detí rozvíjať a podporovať dobré vlastnosti a nie potláčať tie zlé. V praxi sám neuznával psychológiu založenú na testoch a dotazníkoch, ale razil individuálny prístup ku každému človeku a jeho osudu.

Za radosťou zo života sa skrýva rad udalostí: láska v rodine, kamaráti, úspechy v škole alebo v športe či umení, dobrý životný partner, relatívne dobré podmienky, nevyčerpávajúce zamestnanie, atmosféra vlastnej rodiny, bohatý vnútorný život. A schopnosť prekonať daždivé dni. Často zdôrazňoval, že človek vždy potrebuje človeka, to je zásada. Potrebuje ho nielen na to, aby sa ním stal, ale aby ním zostal.

Výchova v ponímaní I. Štúra je rozvíjaním pozitívneho v dieťati, hoci pre mnohých rodičov skôr zápas o to, kto z koho. V práci vychádzal zo života, bol psychológom, pre ktorého bol človek podstatný. „Každé stretnutie človeka s človekom by malo predstavovať obohatenie a určitú pomoc druhému. Často mi dieťa pomohlo viac ako ja jemu.“

Kniha nie je návod na výchovu a vzťahy, hoci I. Štúr v nej radí najmä kolegom – psychológom, aby človeka, ktorý za nimi príde počúvali a riadili sa logikou života. Recept na šťastný život a univerzálny patent nemá žiadny psychológ. Razil však myšlienku, že v ľuďoch treba v prvom rade vidieť to dobré, lebo potom sa tak budú aj správať.

 

Keď prišli za mnou do ambulancie nejakí rodičia, vždy som uvažoval, čo je na nich dobré. Chcel som, aby odo mňa tá mama, ako aj otec, odišli s pocitom, že sú lepší, než si mysleli. A dieťa takisto. To je ten selfconcept, sebanázor, sebaobraz. Ľudia sa totiž správajú podľa toho, čo si o sebe myslia. - (Ivan Štúr)

 

Jadro a podstatu rozhovorov tvorili témy výchovy detí a rodičovstva. Mnohé vystihuje práve výrok, že „Kto má rád deti, má rád život. Alebo aj opačne: „Kto má rád život, má rád deti.“ Stačí pekne žiť a dieťa sa pridá a z toho aj vyplýva, že „pokiaľ sa nezačnete starať o niekoho iného, nemôžete dozrieť. Človek dospieva k rodičovstvu aj v procese rodičovstva“.

Ak sme obklopení ľuďmi, ktorým na nás záleží, sme šťastní. Na spokojný život nám stačí kontakt s ľuďmi, činnosť, ktorú robíme a primeraný život. Život je jednoduchý a aj odpovede I. Štúra.

Štúr o sebe tvrdí, že je skôr lyrickým psychológom. Nemusíme na všetky problémy hľadať zložité riešenia. Kniha pripomína, že všetko krásne v živote je jednoduché. Ak chceme žiť, musíme ísť vpred, kývať sa. A okrem iného aj „ostať kritickým“.

 

Knihu Kto chce žiť, nech sa kýve si môžete zakúpiť aj TU!

Denisa Gura Doričová a Ivan Štúr – Kto chce žiť, nech sa kýve. Vydavateľstvo: Premedia, 2014.

 

Tu si môžete pozrieť aj ukážku knihy: UKÁŽKA Kto chce žiť, nech sa kýve

 

IVAN ŠTÚR pochádzal zo slávnej rodiny Štúrovcov. Nosiť meno Štúr bolo pre neho záväzkom, nie zásluhou. Pracoval ako klinický psychológ a zameriaval sa na výchovné problémy v rodinách. Je autorom niekoľkých kníh – Zázraky života, Podoby života, Pediatrická psychológia a pod. Poslednou publikáciou je kniha Kto chce žiť, nech sa kýve.

Čítajte viac o téme: Knihy, Detskí psychológovia, Recenzia
Zdieľať na facebooku