Ako sa cítiť sebaisto ako čerstvá matka

  Foto: Bigstock

Ocitnúť sa v roly matky môže byť aj po mesiacoch čakania na príchod bábätka pre mnohé ženy náročné. Ako tieto chvíle zvládnuť čo najlepšie?

 

Materstvo je obrovská zmena. Ženy zažívajú počas tehotenstva z pohľadu emócií a hormónov búrlivé obdobie pripomínajúce jazdu na horskej dráhe, ktorá sa nezastaví ani po pôrode.  Musia sa tiež preniesť do novej roly „matky“, a hoci to môže byť niečo, čo vždy chceli, neznamená to, že to bude ľahký prechod. Tento proces si môže vybrať daň nielen fyzicky, ale aj duševne a emocionálne, hlavne čo sa týka sebavedomia ženy. Čerstvá matka, ktorá si kedysi ľahko poradila s akýmikoľvek zmenami, nemusí mať túto flexibilitu hneď. Hlavným zameraním matky už nie je jej vlastný rozvrh, jedlo, koníčky a spoločenské stretnutia. Teraz musí sústrediť svoju energiu na každodenné potreby svojho dieťaťa. Aj keď je to krásna skúsenosť, ktorá veľa naučí novú matku, môže byť ťažké čeliť takej veľkej zmene. Byť matkou je do značnej miery aj akousi hrou o sebavedomie. Ako sa môžete cítiť sebaistejšie ako čerstvá matka?

 

Využite chvíle s dieťaťom osamote naplno

Čas osamote s dieťaťom vám môže pomôcť zistiť, čo funguje, pokiaľ ide o kŕmenie dieťaťa, uspávanie a upokojovanie dieťaťa. Takéto chvíle vo dvojici sú taktiež veľmi dôležité na vytváranie vzťahovej väzby, ktorá pomáha zvyšovať vašu sebadôveru tým, že zvyšuje vašu citlivosť na potreby dieťaťa. Bude to tiež výzva, aby ste na veci prišli samy. Bojujte teda s dojčením, plienkami, kŕmením a naučíte sa niečo dôležité, a to, že to dokážete.

 

Buďte selektívna, pokiaľ ide o rady, ktoré počúvate

Aj keď priatelia alebo rodinní príslušníci môžu mať dobré úmysly, keď vám radia, niekedy vo vás vypočutie tipov o každom malom detaile starostlivosti o dieťa môže vyvolať pocit, že nerobíte nič správne. Možno je čas začať proaktívne chrániť svoj duševný priestor. Nemôžete vždy zabrániť ostatným, aby vám radili. To, čo máte pod kontrolou, je, či dovolíte, aby sa vám to „dostalo do hlavy“, aby ste sa nechali ovplyvniť. 

 

Vedzte, že môžete dôverovať svojim inštinktom

Matka je spojená so svojim dieťaťom prostredníctvom nepopierateľného puta a má neuveriteľné inštinkty, pokiaľ ide o svoje dieťa. Výskumy odhalili množstvo skutočností, ktoré o tom svedčia. Napríklad, že ženy už počas tehotenstva potrebujú pripraviť "hniezdo na príchod bábätka", srdcia matky a dieťaťa sa synchronizujú, alebo deti a mamy rozpoznávajú navzájom svoj pach a keď je matka v blízkosti svojho dojčeného bábätka, môže ju zacítiť, aj keď dieťa spí a matka príde do izby. Vedci tiež zistili, že novorodenec reaguje na hlasy svojej matky rýchlejšie ako ktokoľvek iný. Veda teda stále intenzívnejšie dokazuje, že na príchod dieťaťa je matka pripravená dávno predtým, ako sa narodí. 

 

Neobviňujte sa za všetko

Matky majú tendenciu cítiť sa vinné, keď sa niektoré veci spojené s dieťaťom nedaria. Veľa vecí však nie je pod vašou kontrolou a dokonca aj veci, ktoré sú, sa niekedy stanú. Možno vaše dieťa ochorie alebo sa zraní. To neznamená, že ste zlá matka.

 

Neskrývajte svoje emócie

Komunikácia o svojich emóciách s partnerom a rodinou im môže pomôcť pochopiť, ako sa cítite. Je pochopiteľné, že stratíte pokoj po tom, čo vaše dieťa tri hodiny plače, alebo keď sa začne hnevať. A hoci je pre mnohých ľudí nepríjemné hovoriť o svojich pocitoch a byť emocionálne zraniteľní, pomáha vám to vyčistiť myseľ a prináša veľa výhod pre vašu duševnú pohodu. Rozprávanie o svojich pocitoch vám taktiež pomáha prevziať kontrolu nad svojimi emóciami. Ak neustále len prehĺtate svoje pocity a pokúšate sa ich utlmiť, môžu sa nahromadiť a nakoniec pohltiť vašu myseľ. To, ako sa cítite, určuje aj to, ako myslíte a konáte. Ak necháte tieto pocity, aby vás ovládli, neskôr začnú ovládať aj vaše myšlienky a činy.

 

Vyhraďte si čas na starostlivosť o seba

Byť matkou môže byť tá najkrajšia a zároveň najťažšia úloha, akú kedy budete mať, a hoci by ste ju nevymenili za nič na svete, stále potrebujete vo svojom živote rovnováhu. Venovať čas starostlivosti o seba je nevyhnutné pre udržanie vášho duševného a fyzického zdravia. Avšak pokiaľ si aktívne neurobíte čas pre seba, pravdepodobne sa to nestane. Nájsť si tento nepolapiteľný voľný čas na oddych alebo načerpanie energie sa ľahšie povie, ako urobí, a starostlivosť o seba znamená pre rôznych ľudí rôzne veci. Niektoré matky sa môžu cítiť nabité energiou, keď cvičia o piatej ráno, kým dieťa spí, iné môžu radšej využiť svoj čas na čítanie knihy alebo rolovanie na sociálnych sieťach.

 

Používajte pozitívnu samomluvu

Buďte láskavá, keď hovoríte sama so sebou, a sústreďte sa na to pozitívne. Spôsob, akým k sebe hovoríte, má veľký vplyv na vaše sebavedomie, či už v dobrom alebo v zlom. Namiesto toho, aby ste sa bili za „zlyhanie“ v situácii nového rodičovstva, pripomeňte si, že ste v tom nová a stále sa učíte.

 

Keď sa stanete čerstvou matkou, musíte sa naučiť veľa vecí. Vedieť, že nie ste sama, pripraviť sa, ako najlepšie viete, a sledovať, či nedochádza k vyhoreniu, sú kľúčom k udržaniu sebadôvery ako čerstvej matky. Ak dokážete prekonať svoje pochybnosti a jednoducho aj ťažšie úlohy vyskúšať, zistíte, že ich dokážete. Je to o hľadaní vlastnej cesty rodiča. Prídete na svoj spôsob zvládania náročných úloh, ktorý je pre vás a vaše dieťa najlepší.

Zdieľať na facebooku