Chcete byť lepším rodičom? Starajte sa viac o seba

  Foto: Pexels

Je veľmi dôležité, aby ste sa o svoje telo, myseľ a dušu starali každý deň, nielen keď ochoriete. Aj vaše deti potrebujú rodiča, ktorý je zdravý nielen fyzicky, ale aj psychicky. Nikdy nie je neskoro naučiť sa správne stravovať, znižovať stres, pravidelne cvičiť a nájsť si chvíľu na oddych, keď to potrebujete. Vďaka jednoduchým činnostiam zostanete zdravými, šťastnými a odolnými rodičmi. 

 

Prečo často zlyhávame v starostlivosti o seba?

Starostlivosť o seba nie je vždy jednoduchá. Väčšina z nás je veľmi zaneprázdnená, má stresujúce zamestnanie alebo si pod ťarchou rodičovstva a každodenných povinností  nenájde čas pre seba. Takže dávame seba zvyčajne na posledné miesto. Čo je horšie, niekedy sa môžeme cítiť dokonca previnilo, že sa venujeme sebe a nie deťom, domácnosti či partnerovi. 

Našťastie existuje veľa vecí, ktoré môžete pre seba urobiť. Dôležité je nájsť si spôsob  starostlivosti o seba, ktorý vám bude najviac vyhovovať a naučiť sa ho používať a implementovať do svojej bežnej rutiny, aby ste si mohli zlepšiť svoj život dlhodobo. 

 

Spôsoby, ako začať so starostlivosťou o seba

1. Vyspatý rodič je spokojnejší rodič

Spánok môže mať obrovský vplyv na to, ako sa cítite emocionálne aj fyzicky. Nedostatočný spánok môže dokonca spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pouvažujte nad svojou nočnou rutinou. Jete alebo pijete tesne pred spaním? Ak áno, je obzvlášť dôležité, aby ste sa vyhli kofeínu a cukru, ktoré zhoršujú spánok. Kľúčové je aj zníženie stresu. Ak máte pracovný stres, zamyslite sa nad najlepšími spôsobmi, ako sa po náročnom dni upokojiť alebo viac relaxovať po práci. Ďalej sa uistite, že vaša spálňa je tým najlepším možným miestom pre dobrý spánok. Mala by byť bez rušivých vplyvov (ako je televízia, laptop, mobil atď.). 

 

2. Starajte sa o svoje črevá

Zdravie vašich čriev môže mať významný vplyv na vaše zdravie, pohodu a pocit vitality. Typy potravín, ktoré jete, zásadne ovplyvňujú baktérie, ktoré žijú vo vašom čreve. Vo vašom tele je asi 40 biliónov baktérií, z ktorých väčšina sa nachádza vo vašom čreve. Sú známe ako črevný mikrobióm a sú neuveriteľne dôležité pre celkové zdravie. Ovocie a zelenina sú najlepšími zdrojmi živín pre zdravý mikrobióm. Fermentované potraviny, ako sú napríklad jogurty, kyslá kapusta alebo kefír, obsahujú črevu prospešné baktérie zvané laktobacily. Tieto „zdravé“ baktérie znižujú množstvo choroboplodných baktérií v našich črevách, a tým chránia našu tráviacu sústavu pred zápalmi či chronickými ochoreniami. Črevné baktérie sú napríklad zodpovedné za 95 % produkcie sérotonínu, známeho aj ako hormón šťastia, ktorý prispieva k pocitu pohody. Jeho nedostatok sa, naopak, prejavuje sklesnutou náladou, depresiou alebo poruchami spánku.

 

3. Cvičte denne ako súčasť svojej rutiny starostlivosti o seba

Všetci vieme, že cvičenie je pre nás dobré, ale naozaj vieme, aké dobré je? Každodenné cvičenie vám môže pomôcť fyzicky aj psychicky, zlepšiť vašu náladu a znížiť stres a úzkosť, nehovoriac o tom, že vám zlepší kondíciu. Samozrejme nie je jednoduché chodiť každý deň do posilňovne či na plaváreň, takže skúste začleniť iné cvičenia, ako je chôdza alebo joga, ktoré možno ľahšie zapadnú do vášho denného programu. Najdôležitejšie je vytvoriť si rutinu, ktorá vám vyhovuje, a ktorú dokážete pravidelne dodržiavať.

 

4. Naučte dávať seba na prvé miesto

Naučiť sa povedať nie je naozaj ťažké, mnohí z nás cítia povinnosť povedať áno, keď nás niekto požiada o náš čas. Ak ste však už v strese alebo prepracovaní, povedať áno blízkym alebo spolupracovníkom môže viesť k vyhoreniu, úzkosti a podráždenosti. Možno to chce trochu cviku, ale keď sa naučíte zdvorilo povedať nie, začnete sa cítiť sebavedomejšie a budete mať viac času na starostlivosť o seba.

 

5. Nájdite si čas len pre seba

Aj keď sa necítite obzvlášť vystresovaní, občasný odchod niekam na víkend vám môže pomôcť odpojiť sa, oddýchnuť si a načerpať energiu. Tieto výlety nemusia byť nákladné; jednoducho choďte do najbližšieho mesta a pozrite si pamiatky alebo choďte kempovať. Cieľom je odkloniť sa od bežného programu a nájsť si čas urobiť niečo len pre seba. Trávenie času vonku vám môže pomôcť znížiť stres, znížiť krvný tlak a naučí vás žiť prítomným okamihom. Štúdie dokonca ukázali, že pobyt vonku môže pomôcť znížiť únavu a prekonať príznaky depresie alebo syndrómu vyhorenia. Pobyt vonku vám tiež môže pomôcť lepšie spať v noci, najmä ak vykonávate nejakú fyzickú aktivitu ako je beh, turistika alebo prechádzky.

 

6. Naplánujte si čas starostlivosti o seba a dodržiavajte ho

Pre každého môže byť ťažké nájsť si pre seba čas navyše. Je však mimoriadne dôležité plánovať si pravidelnú starostlivosť o seba. Aj chvíle s priateľmi vám môžu pomôcť cítiť sa viac uvoľnene. Či už sa rozhodnete, že chcete ísť na dlhú prechádzku, dať si horúci kúpeľ alebo si užiť dobrý film s priateľmi, venujte pravidelne čas sebe a aktivitám, ktoré vám pomáhajú upokojiť sa, zabudnúť na bežné problémy a radovať sa zo života. Hľadajte malé spôsoby, ktoré začleníte do každodenného života; môžete sa napríklad zobudiť o 15 minút skôr, sadnúť si so šálkou čaju a precvičiť si hlboké dýchanie predtým, ako začne chaos dňa, alebo sa môžete prejsť po vonku počas obedňajšej prestávky. Čím viac dokážete do svojho rozvrhu zapracovať čas pre seba, tým lepšie budete môcť rásť, užívať si život a prosperovať. A vaše deti určite ocenia spokojného a vyrovnaného rodiča.

Zdieľať na facebooku