Ako čo najlepšie využiť čas s deťmi a stráviť ho kvalitne?

  Foto: Bigstock

Život je pre dnešné rodiny uponáhľaný. Medzi prácou, školou a ďalšími mimoškolskými aktivitami detí sa čoraz ťažšie hľadá kvalitný spoločný čas s deťmi. Čas strávený v rodine však môže byť práve tým, čo potrebujete na osvieženie a načerpanie nových síl. Aby sa to stalo, nevyžaduje si to až tak veľa úsilia. Plánovanie môže spojiť vašu rodinu dohromady aj na konci náročného dňa a stále si tak môžete nájsť priestor na kvalitný spoločný čas. Ak ste pracujúci rodič, viete, že vytváranie času uprostred týždňa môže byť chaotické. Ráno sa musíte pripraviť na prácu, deň je nabitý a večer musíte variť. Práve preto sú víkendy ideálne pre deti a zábavné aktivity. Spolupráca s dieťaťom môže nahradiť mnoho stratených hodín. Čo všetko môžeme urobiť pre pekné spoločné chvíle?

 

1 | Odložte telefón

Obmedzenie času stráveného pred obrazovkou pre vaše deti je rovnako dôležité ako obmedzenie času pre vás. Váš telefón môže prekážať v komunikácii a prepojeniu s vašim dieťaťom. Pokiaľ nefotíte svoje deti, odložte telefón. Aj keď chcete držať krok so životom, môže to byť únavné a odoberať deťom čas. 
 

2 | Zvládnite domáce práce múdro

Existuje viacero spôsobov, ako zvládnuť domáce práce. Môžete ich nechať zapojiť sa do pomoci s domácimi prácami. Týmto spôsobom zabijete dve muchy jednou ranou. Potom, čo budete prať, nechajte deti zložiť oblečenie a usporiadať bielizeň do zásuviek. Povedzte im, aby nakŕmili domáceho miláčika a prestreli stôl. Aby bola zábava, môžete zaistiť, aby za každú vykonanú prácu získali jeden bod. Akonáhle bod dosiahne konkrétne číslo, ponúknite primeranú odmenu.
 

3 | Spoločné varenie

Môžete si myslieť, že je jednoduchšie variť bez detí, ale aj pri tejto činnosti môžete využiť čas efektívne. Vaše deti môžu byť vašimi malými pomocníkmi. Týmto spôsobom sa môžete spojiť, keď ich budete učiť rodinné recepty, pretože sa naučia, aké dôležité je jesť zdravo, starať sa o seba a variť. Nechajte ich robiť bezpečné a jednoduché procesy, ako je získavanie prísad, vkladanie prísad, miešanie a servírovanie. Nechajte ich tiež byť súčasťou prestierania. Deti tiež častejšie jedia to, čo pomohli vyrobiť. Budete tráviť čas spolu a maximálne si užijete čas, ktorý máte so svojimi deťmi.

 

4 | Zahrajte si stolové hry

Stolové hry sú obľúbené vo všetkých vekových kategóriách. Okrem zábavy vám zaručia príjemne strávené chvíle s vašou rodinou aj priateľmi, posilnia tímového ducha a ešte si vďaka nim precvičíte aj logické myslenie. Je to zábavný, súťaživý a úžasný spôsob, ako pomôcť svojim deťom osvojiť si zručnosti, matematiku a jazyk. Môžete mať herné večery, kde sa každý zúčastní výberu hry. Zdá sa to zastarané, ale je to spôsob, ako tráviť čas so svojimi deťmi. Môžete hrať šach, scrabble, monopol alebo akúkoľvek inú hru, ktorá vás zaujíma. Vaše dieťa môže mať herné schopnosti, ktoré nepoznáte. Nech vás to naučia. Ak máte triky v rukáve, môžete ich svoje dieťa naučiť vy. Na konci dlhého dňa musíte spoločne so svojimi deťmi stráviť kvalitný čas.

 

5 | Prechádzajte sa alebo relaxujte

Pohyb, ako je chôdza alebo jazda na bicykli, joga, či dychové cvičenia, sú zdravé návyky, ktoré si môžete vybudovať vo svojej rodine. Vyberte si jeden z nich a pravidelne ho dopĺňajte o večernú rutinu vo všedné dni. Nielen cez víkendy, ale aj niektoré večere môžete mať čas na krátku prechádzku alebo jazdu na bicykli po okolí, zatiaľ čo vaše najrušnejšie večery môžu zahŕňať iba niekoľko minút relaxácie pred spaním.

 

6 | Naplánujte si pravidelne zábavný piatkový večer

Keď sa vaše dieťa vráti zo školy s unavenou tvárou a ťažkou taškou, prekvapte ho plánovaním bláznivého a zábavného večera. Vezmite pre seba a svoje dieťa pár starých pyžám a urobte si aktivitu s maľovaním na tvár. Dajte svojmu dieťaťu slobodu tvorivosti a nechajte ho namaľovať vašu tvár. Tiež si môžete vyskúšať maľovanie prstom na papier alebo na staré tričká. 

 

7 | Urobte si filmový večer

Môžete to naplánovať na sobotu večer buď so svojimi priateľmi a ich deťmi, alebo s priateľmi vášho dieťaťa a ich rodičmi, prípadne len pre vašu rodinu. Deti môžu sledovať nejaký kreslený film pri pukancoch, zatiaľ čo rodičia môžu mať vlastný diskusný večer. Ak chcete s dieťaťom stráviť veľa individuálnych chvíľ, môžete si pripraviť nejaké dobroty a pustiť si jeho obľúbený film. 

 

8 | Zaspievajte si karaoke 

Ak často vidíte svojho drobca, ako tancuje pred zrkadlom alebo sa vydáva za popovú hviezdu, potom by mala byť karaoke noc určite súčasťou vášho víkendového plánu. Ak nemáte systém karaoke, môžete alternatívne použiť aj karaoke piesne nachádzajúce sa na rôznych stránkach, ako napríklad napríklad YouTube.

 

8 | Naplánujte si hľadanie pokladov

Nabudúce, keď vám zlé počasie bude prekážať vo víkendovom pláne, naplánujte si doma hľadanie pokladov. Nechajte svojho manžela, aby schoval množstvo vecí okolo domu, a požiadajte ho, aby vám vypracoval zoznam záchytných bodov, ktoré musíte vy a vaše dieťa vyriešiť. Sledujte, ako si vaše dieťa užíva fantastickú dobrodružnú aktivitu.

 

9 | Veľa sa s deťmi rozprávajte

Komunikácia je základom každého vzťahu a to platí aj v prípade vzťahu rodič – dieťa. Nech robíte spolu čokoľvek, rozhovory popri spoločných aktivitách vás určite zavedú k rôznym zaujímavým témam.

 

Detstvo je čarovný, no krátky čas. Bez ohľadu na to, čo sa deje v práci alebo doma, je trávenie kvalitného času so svojimi deťmi prirodzeným a zásadným krokom v živote rodiča aj dieťaťa. Hovorí sa, že „ak chcete byť zajtra v spomienkach svojho dieťaťa, musíte byť v jeho živote dnes.“ Nezabudnite na to.

Zdieľať na facebooku