Prečo si matky čoraz častejšie vyberajú prácu na voľnej nohe namiesto návratu do zamestnania?

Čoraz viac žien siaha po práci na voľnej nohe, aby dokázali skĺbiť starostlivosť o rodinu a zároveň mohli zarábať financie.
Čoraz viac žien siaha po práci na voľnej nohe, aby dokázali skĺbiť starostlivosť o rodinu a zároveň mohli zarábať financie. / Foto: Bigstock

Príchod dieťaťa zmení život mnohým mamám od základov a často sa to dotkne aj pracovnej oblasti. Čoraz viac žien siaha po práci na voľnej nohe, aby dokázali skĺbiť starostlivosť o rodinu a zároveň mohli zarábať financie.

 

Mnohé ženy sú spokojné so svojou kariérou, kým nepríde dieťa a ony si uvedomia, že ich predchádzajúca kariéra a pracovné tempo je nezlučiteľné s typom rodiča, akým by chceli byť. Dnešní freelanceri sú ľudia, ktorí sa rozhodli opustiť dobre platené a stabilné pracovné miesto v rôznych organizáciách, aby sa presadili sami a stali sa nezávislými pracovníkmi. Čoraz väčší podiel z nich tvoria matky s malými deťmi, ktoré sa rozhodli, že jednoducho nechcú voliť medzi nárokmi firemného pracoviska a potrebami rodiny. Hlavnou motiváciou pre výber voľného povolania je, že si ženy nemusia vybrať rodinu alebo kariéru, ale môžu sa venovať obom. Počas výchovy malých detí hľadajú možnosti ako vybudovať úspešné podnikanie.

 

Výhody práce na voľnej nohe

Byť matkou na voľnej nohe znamená, že si môžete podľa potreby organizovať svoj čas a prispôsobiť denný harmonogram činnostiam ako je vyzdvihnutie detí zo školy alebo nečakaná návšteva zubára s dieťaťom. Takáto práca si vyžaduje o niečo viac disciplíny, ale vo všeobecnosti je spokojnosť s prácou na voľnej nohe veľmi vysoká najmä medzi matkami. Práca na voľnej nohe sa teda javí ako ideálna voľba pre matky, ktoré chcú mať okolo svojej rodiny pocit flexibility. Podľa Asociácie nezávislých profesionálov a samostatne zárobkovo činných osôb je v Anglicku približne 1,6 milióna nezávislých pracovníkov a každý siedmy z nich je pracujúca matka. A toto číslo sa za posledné desaťročie zvýšilo o 70 %. Flexibilita sa často uvádza ako dôvod výberu tohto spôsobu práce, hoci existujú aj iné výhody.

Samostatná zárobková činnosť často umožňuje matke tráviť viac času so svojimi deťmi, vybavovať telefonáty počas varenia a zároveň si užívať duševnú stimuláciu, ktorú snáď ponúka platená práca. Matka tak môže rozvíjať svoju kariéru a nemať výčitky, že o niečo ukracuje svoju rodinu. 

Mnohé ženy sú v strese či na ne bude čakať ich pracovné miesto, ak sa rozhodnú ostať na rodičovskej dovolenke celé 3 roky. Ak sa však nachádzate v tejto situácii, môže byť upokojujúce vedieť, že existuje možnosť vytvoriť si také podmienky práce, kedy sa môžete venovať sebe, práci  a zároveň aj rodine.

Namiesto spoliehania, že ženy nájdu zamestnávateľa, ktorý by bol ochotný akceptovať žiadosti o flexibilnú prácu, skrátený úväzok či rôzne úľavy kvôli malým deťom, sa mnohé matky radšej rozhodnú založiť si živnosť a byť na voľnej nohe alebo si založiť malý podnik. Môžu tak rozhodovať o svojich odpracovaných hodinách a klientoch - a čo je najdôležitejšie, ťažiť zo všetkých výhod svojej tvrdej práce.

 

Ako začať s prácou na voľnej nohe?

Ak premýšľate nad tým, akú prácu by ste mohla vykonávať z domu, najprv sa rozhodnite, či by ste chceli robiť podobnú prácu ako ste robili s tým rozdielom, že budete pracovať z domu a zháňať si klientov sama alebo sa chcete posunúť úplne iným smerom. Keď sa rozhodnete, začnite brainstorming.

Položte si tieto otázky:

  • Aká bude náplň mojej práce?
  • Koľko si budem účtovať?
  • Koľko hodín týždenne budem pracovať?
  • Kedy budem pracovať? (počas starostlivosti o deti alebo počas ich spánku, večer alebo cez víkendy).
  • Koľko potrebujem zarobiť, aby som pokryla svoje náklady?

 

Tipy na prácu na voľnej nohe

Typ práce samozrejme závisí na vašich schopnostiach, znalostiach a odbornosti. No ak sa rozhodnete ísť úplne novým smerom, je možné sa mnohým veciam priučiť na rôznych kurzoch, získať certifikáty a s trochou praxe už môžete začať zarábať.

  1. Finančné poradenstvo – rôzne spoločnosti ponúkajú kompletné vyškolenie, prax i podporu, aj to je dôvod, prečo mnohé matky siahajú po tejto možnosti.
  2. Predaj výrobkov – či už priamy predaj prostredníctvom distribúcie katalógov do domácností alebo pomocou vlastnej webovej stránky, či cez sociálne siete. Väčšinou ide o predaj rôznych výrobkov od kozmetiky až po kuchynské potreby.
  3. Predaj handmade výrobkov – ak máte určitú zručnosť, na internete existuje mnoho spôsobov, ako svoje výrobky predávať a zarábať si tak na živobytie.
  4. Písanie článkov – podľa svojich znalostí a zručností môžete pre rôzne portály písať články z rôznych oblastí od lifestylových, cez vzdelávacie, natívne až po PR články.
  5. Copywriting – tvorba reklamných textov pre rôzne webové stránky. Ak ste takúto prácu ešte nerobili skúste absolvovať online kurz, aby ste sa dostali hlbšie do problematiky písania reklám na zákazku.
  6. Online doučovanie – ak máte znalosť, ktorú dokážete odovzdávať, tak prostredníctvom video hovorov môžete doučovať dospelých alebo študentov.
  7. Virtuálna asistentka – virtuálna asistentka pomáha spoločnostiam s ich sekretárskymi a administratívnymi potrebami. Budete tak na diaľku vykonávať mnohé z povinností, ktoré sa zvyčajne týkajú administratívy ako príprava dokumentov, plánovanie, príprava správ a telefonovanie.
  8. Telemarketing – predaj produktov cez telefón zahŕňa telefonickú komunikáciu so zákazníkom, prezentáciu a predaj produktov a služieb a často aj evidenciu a administratívu dát v internom systéme.

Riziká práce na voľnej nohe

 

Psychologicky je to veľmi náročný a neistý spôsob práce. Neexistuje žiadna záruka stabilného príjmu. Niektorí klienti nezaplatia načas alebo môžu prísť mesiace, kedy je príjem takmer nulový. Neexistuje žiadna nemocenská, žiadna platená dovolenka a pracovný čas nie je nijak stanovený.

Ale aj napriek týmto negatívam je rozhodnutie pracovať na vlastnú päsť častým rozhodnutím mnohých žien, ktoré potrebujú flexibilitu a pocit nezávislosti. 

Zdieľať na facebooku