Strom vďačnosti si môžete vyrobiť aj s deťmi. Ako na to?

Strom vďačnosti si môžete vyrobiť aj s deťmi
Strom vďačnosti si môžete vyrobiť aj s deťmi / Foto: pinterest

Všetci vieme, že vďačnosť je dôležitou súčasťou nášho života. O to dôležitejšie je pravidelne si v rodinách pripomínať, za čo môžeme byť každý deň vďační. Pomôcť vám v tom môžu aj stromy vďačnosti.

 

Byť vďačný je viac ako len poďakovať. Vďačnosť znamená zastaviť sa, aby sme si všimli a ocenili veci, ktoré často považujeme za samozrejmé. Učiť deti vďačnosti je jednou z najnáročnejších úloh rodičovstva. Žijeme vo veľmi materialistickom svete. Žijeme vo svete, kde sa občas zdá, že technológie majú prednosť pred ľuďmi. Vzbudzovanie vďačnosti je práve preto teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Začnite tým, že si nájdete čas a ukážete, čo znamená zastaviť sa a oceniť veci, ktoré považujete za samozrejmosť. Dôsledné modelovanie každodennej vďačnosti vštepuje pochopenie, že vďačnosť je pozitívna emócia, ktorú možno pestovať. Najlepšou metódou pre rodičov, ako naučiť svoje deti byť vďačnými a všímavými, je modelovať im toto správanie. Stromy vďačnosti vám ale na ceste každodennej vďačnosti môžu taktiež pomôcť a navyše skrášlia váš domov.

 

Čo sú stromy vďačnosti?

Strom vďačnosti je umelecké dielo, ktoré vám umožňuje zastaviť sa a zamyslieť sa nad veľkými či malými okamihmi v živote a vecami, za ktoré ste vďační. Vďaka stromom vďačnosti môžete deti naučiť praktizovať vďačnosť a byť viac všímavými. Výroba stromov vďačnosti je príležitosťou naučiť deti, ako byť vďačnými za svoj domov, rodinu, priateľov či zdravie. Môžu mať mnoho podôb. Sú to stromy nakreslené na papieri či vystrihnuté z látky, alebo namaľované aj priamo na stene. Prípadne vyrobené aj z prírodných vetvičiek. Najprv pripravíme strom bez lístia. Následne sa deťom ponúknu prázdne listy, na ktoré majú písať veci, za ktoré sú vďačné a postupne sa pripínajú na vetvičky stromov v priebehu času. 

 

Ako vyrobiť strom vďačnosti?

Strom vďačnosti z prírodných konárov

Čo budete potrebovať?  Farebný papier, vetvičky alebo konáre, kamene/piesok, vázu alebo nádobu, ozdoby ako srdiečka, obrázky, hviezdy, (akékoľvek ozdoby, ktoré by ste chceli mať na stromčeku), fixky/perá, lepidlo, páska, šnúrka. 

Ako postupovať? Najprv si vystrihnite listy z farebného papiera. Následne diskutujte s dieťaťom o význame vďačnosti. Povedzte mu, že byť vďačný znamená oceniť veci, vďaka ktorým sa cítime dobre, veci, ktoré nám spôsobujú úsmev a sme kvôli nim šťastní. Dajte mu veľa príkladov. Zapíšte si na svoje listy všetky veci, za ktoré ste vďační.  Pamätajte však, že vďačnosť môže byť čokoľvek. Môže to byť krásny slnečný deň, vôňa kvetu alebo spev vtákov, šálka horúcej čokolády, kávy alebo čaju. Keď máte všetky slová napísané na listoch, vložte maličké kamienky do držiakov, aby ste podopierali konáre. Čas pripevniť vaše listy na konáre. Použite pásku, môžete tiež preraziť dieru v hornej časti každého listu a prevliecť cez každý kúsok šnúrky alebo použiť lepidlo. 

 

Strom vďačnosti z prírodných konárov vo váze. / Zdroj: goodhouskeeping.com

Strom vďačnosti na stene

Čo budete potrebovať? Farby, štetec, farbené papiere, nožnice, lepiaca páska. 

Ako postupovať? Na stenu namaľujte veľký alebo malý strom s konármi. Môžete pridať aj slnko, hniezdo, vtáčiky, čo len chcete. Môžete tak skrášliť napríklad detskú izbu. Z farebného papiera vystrihnite zopár listov. Postupne môžete písať na lístočky a nalepiť ich na konáre. Môžete si vybrať len jeden deň z týždňa, kedy sa tomu budete venovať, je to na vás. Ak sú deti ešte malé a nevedia písať, môžu to nakresliť alebo môžete im pomôcť napísať to. 

 

Strom vďačnosti na stene.

Papierový strom vďačnosti

Čo budete potrebovať? Hnedý baliaci papier, papierové „javorové“ listy, dosku (v závislosti od veľkosti stromu aký chcete), lepidlo, lepiaca páska.

Ako postupovať? Pokrčte materiál svojho stromčeka teda hnedý baliaci papier. Toto je tá zábavná časť! Potrebujete len toľko, aby zodpovedalo výške vašej dosky. Roztiahnite hornú polovicu papiera. Hornú polovicu nakrájajte na štyri alebo päť častí (vetvy).  Každú z tých štyroch alebo piatich vetví orežte na tri menšie vetvy. Začnite ich tvarovať ako sa vám páči (môžete urobiť vír). Pokračujte aj s ostatnými vetvami a orezávajte vetvy, keď sa vám zdajú príliš dlhé. Potom ten kmeň a vetvy, konáre prilepte na dosku pomocou lepiacej pásky, obojstrannej pásky, lepidla alebo kombináciou všetkých troch. Teraz ste pripravení vystaviť dosku a začať pridávať listy. (Tu si môžete vytlačiť listy na vystrihnutie: onecreativemommy.com)

V závislosti od veku dieťaťa majte vedľa stromu fixku, lepiacu pásku a obálku s listami a nechajte ich pridávať listy, kedykoľvek budú cítiť inšpiráciu. 

 

Vďačný strom z odtlačkov rúk

Čo budete potrebovať? Farebné papiere, lepidlo, fixky, pero, môžete použiť na kmeň aj šablónu.

Ako postupovať? Nakreslite obrys kmeňa stromu na hnedý farebný papier alebo použite ten, ktorý je možné bezplatne vytlačiť. Obkreslite si ruky na farebný papier. Tie budú predstavovať listy. Vystrihnite všetko. Prilepte ich na miesto. Napíšte na prsty veci, za ktoré ste vďační. Každý prst predstavuje jednu vec. Vyveste svoj strom odtlačkov rúk vďačnosti niekde, kde ho každý uvidí. 

 

Strom vďačnosti z odtlačkov rúk / Zdroj: craftsbyamanda.com

 

Vďačné nástenky vízií sú ďalším kreatívnym spôsobom, ako vaše deti zamerať na to, aké dary už vo svojom živote majú. Vezmite niekoľko starých časopisov a povzbuďte svoje deti, aby vystrihli obrázky alebo slová, ktoré predstavujú časti vďačnosti v ich živote. Nechajte ich vytvoriť krásnu nástennú maľbu, ktorá umeleckým spôsobom ukáže, čo je pre nich dôležité. Učenie a praktizovanie vďačnosti umožní deťom žiť šťastnejší život. Vďačnosť prospieva emocionálnej pohode tým, že zvyšuje pozitívne emócie, umožňuje vychutnávať si zážitky.

Čítajte viac o téme: Vďačnosť
Zdieľať na facebooku