Ako zreflektovať školský rok a správne si oddýchnuť?

Prázdniny pre učiteľov slúžia nielen na analýzu uplynulého školského roka, ale aj na dôležité načerpanie energie a stratených síl. 
Prázdniny pre učiteľov slúžia nielen na analýzu uplynulého školského roka, ale aj na dôležité načerpanie energie a stratených síl.  / Foto: Pexels

Prázdniny pre učiteľov slúžia nielen na analýzu uplynulého školského roka, ale aj na dôležité načerpanie energie a stratených síl. 

 

Je tu koniec školského roku. Deti budú mať dva mesiace prázdnin a zaslúžený oddych. Učiteľov čaká vyhodnocovanie celého roku, písanie správ, analýz, odkladanie materiálov a dokumentov za celý rok. Okrem toho majú pred sebou, presne tak ako ostatní ľudia, čas dovoleniek a relaxu. Ako využiť čas letných školských povinností k reflexii tohto školského roku A ako správne zrelaxovať a nabrať silu počas dovolenky?  Ponúkame pár rád.

 

1. Reflexia svojej práce

Na učiteľov čaká písanie vyhodnocovacích správ, tvorba záverov tohto školského roku, či „upratovanie“ školských materiálov. Je to zároveň ideálny čas, kedy učiteľ môže spomaliť, zreflektovať si množstvo situácií či reakcií, ktoré sa v tomto školskom roku udiali. To, že to bol výnimočný školský rok, ani nemusíme opätovne spomínať. Skúste, ak ste učiteľ, využiť nadchádzajúce obdobie k tomu, aby ste sa zamysleli nad tým, čo sa vám podarilo, čo vám pomohlo, čo vás prekvapilo a čo by ste prípadne mohli nabudúce robiť inak.

Ponúkame pár otázok, ktoré pomôžu nazrieť na školský rok inými očami a zároveň ponúknu obohatenie do budúcna. Prikladáme ich aj v pdf formáte, ktorý si môžete vytlačiť a písať si do dokumentu odpovede. Takáto aktivita pomôže lepšiemu ukotveniu myšlienok a spracovaniu udalostí.

 

Otázky k reflexii školského roku 2020/2021:

  1. V čom ma tento školský rok obohatil/la?
     
  2. Čo nové  som sa tento školský rok naučil/la?
     
  3. Čo bola najväčšia prekážka, ktorú som musel/la prekonať? Kto, prípadne čo mi ju pomohlo zvládnuť?
     
  4. Ktorú výzvu sa mi nepodarilo úplne zvládnuť? Čo z toho som ale čiastočne zvládol/la? O čo by som sa mohol/la oprieť do budúcna a posunúť sa ďalej?
     
  5. Čo by som nabudúce robil/la inak ak by som bola v náročnej situácii? (majte na mysli konkrétnu situáciu)
     
  6. V prípade, že by sa v budúcnosti, čiastočne alebo úplne opakovala situácia s fungovaním škôl, ako tento školský rok:     
    1. Čomu by som sa mal/mala vyhnúť? (situácie, správanie, návyky, zvyky, prístupy, myslenie a podobne)
    2. Na čo by som sa mal/la zamerať a o čo sa viem oprieť, pretože mi to išlo, prípadne to bolo dobré?
    3. Na čom by som mal/la popracovať?
    4. Čo by malo byť základným kameňom mojej práce? 
       
  7. V čom som sám/sama seba prekvapil/la?
     
  8. Pár nedokončených viet, ktoré si skúste dokončiť:
    1. SOM NA SEBA PYŠNÝ/PYŠNÁ ZA.......
    2. TENTO ŠKOLSKÝ ROK SOM SA NAUČIL/LA...
    3. VIEM, ŽE VO SVOJEJ PRÁCI SA MÔŽEM OPRIEŤ O ....
    4. VĎAČNÝ/VĎAČNÁ SOM ZA...

 

2. Efektívny oddych

Tento rok sú oddych a relax, viac ako po iné roky, žiadané. Psychické či somatické symptómy, ako napríklad problémy so spánkom, bolesti hlavy, náladovosť alebo pocity vyčerpania, vyhorenia či úzkosti u učiteľov zdôrazňujú nevyhnutnosť kvalitného oddychu. Dobre zregenerovať ale neznamená, že musíme tráviť čas v päťhviezdičkovom hoteli s luxusom na každom kroku. Každý z nás vie, aké prostredie a atmosféra mu pomôže vypnúť a zahodiť starosti za hlavu. Ako ale dovolenkovať tak, aby sme si naozaj oddýchli? Tu je zopár odporúčaní, ktoré vám určite pomôžu:

 

1. Vyspite sa

Snažte sa čo najviac uvoľniť a čo najlepšie sa vyspať. Dospelý človek by mal spať denne 8 hodín. Dobrému spánku pomáha vychladená miestnosť, nepiť neskoro kávu, obmedziť alkohol, obmedziť technológie, nemať ich v miestnosti kde spíte, tlmiť svetlo a jas obrazovky , mať pred spaním isté rituály (napr. kúpeľ, relaxačné cvičenie, ukľudnenie sa a pod.) alebo upriamiť pozornosť na to, za čo môžeme byť vďační.  Pomôže nám to stlmiť úzkosť.

 

2. Veľa sa smejte

Humor  a smiech sú liekom. Pomáhajú nám zvládať záťaž a zároveň nás uvoľňujú. Dovolenka je ideálny čas, kedy sa môžeme prežívať množstvo pozitívnych emócií a radosti.

 

3. Zmeňte prostredie 

Už len to, že pôjdete do iného mesta alebo niekam, len o kúsok ďalej, pomôže. Zmena prostredia ponúkne človeku nové a iné podnety, dostane ho to do úplne iného vnútorného nastavenia, vytrhne zo zaužívaného stereotypu, zmení celkovú atmosféru a vleje „novú krv do žíl“. Pokiaľ môžete choďte aspoň na pár dní niekam inam, ako doma.

 

4. Choďte čo najviac do prírody

Les, stromy, lúky, polia, príroda. Vôňa a farby prírody či šum stromov. To všetko sú „maličkosti“, ktoré majú neopísateľný a zároveň dokázateľný pozitívny dopad na naše duševné zdravie. Učitelia v nedávnom prieskume mimochodom uviedli, že pobyt v prírode, je presne to, čo im najviac pomáha zvládať stres a napätie. Snažte sa preto, tráviť počas dovolenky čo najviac v prírode.

 

5. Minimalizujte používanie technológií 

Využite dovolenku na digitálny detox. Odpojte sa a oddýchnite si od počítača a telefónu. Snažte sa tráviť čo najviac času bez technológií. Tento školský rok dali totiž technológie poriadne zabrať  našej nervovej sústave. Je preťažená a potrebuje reset. Doprajte jej to.

 

6. Socializujte sa

Trávte čas s priateľmi, rodinou, blízkymi. So všetkými, s ktorými ste tento rok nemohli byť toľko, koľko ste chceli. Venujte čas ľuďom, ktorých máte radi, sú zdrojom vašej opory, robia vás šťastnými a pozitívne vplývajú na vaše duševné zdravie či osobnú pohodu.

 

7. Venujte sa záľubám

Venujte čas svojim záľubám a koníčkom. Nielen, že majú pozitívny dopad na naše duševné zdravie, podporujú aj rozvoj silných stránok a zručností človeka. Pomáhajú človeku zažiť stav, ktorý sa nazýva flow. Je to stav, kedy sme plne sústredení na istú aktivitu, ktorá nám prináša pocit zmysluplnosti, naplnenia a radosti.

 

8. Nemusíte robiť nič 

Ak máte pocit, že nevládzete a že najlepšie urobíte, ak nebudete robiť nič, nerobte nič. Nemajte výčitky. Načúvajte svojmu telu. Možno je veľmi vyčerpané a potrebuje úplnú regeneráciu. Doprajte si dni, kedy budete tráviť čas „len tak“ ničnerobením. Je to v poriadku. Je to možno presne to, čo vám pomôže pomaličky nabrať silu.

 

Prajeme Vám príjemný oddych a zaslúžený relax!

Zdieľať na facebooku