Pravidlo prvých troch minút vo výchove

Porozumenie medzi rodičmi a deťmi je potrebné osvojovať si už od detstva. Vďaka porozumeniu sa v rodine všetkým lepšie žije, stráca sa napätie a neistota. Pomáha v tom aj pravidlo prvých 3 minút.
Porozumenie medzi rodičmi a deťmi je potrebné osvojovať si už od detstva. Vďaka porozumeniu sa v rodine všetkým lepšie žije, stráca sa napätie a neistota. Pomáha v tom aj pravidlo prvých 3 minút. / Foto: Bigstock

Podľa psychologičky Nataliya Sirotich existuje pravidlo 3 minút, ktoré keď rodičia dodržujú, zabezpečia si dôveru dieťaťa a kvalitnú, úprimnú komunikáciu, a to aj v tínedžerskom veku.

 

Psychologička Barbora Downes hovorí„Porozumenie medzi rodičmi a deťmi je potrebné osvojovať si už od detstva. Vďaka porozumeniu sa v rodine všetkým lepšie žije, stráca sa napätie a neistota.“ Keď deti vedia, že sa môžu s rodičmi rozprávať na akúkoľvek tému, neuzatvárajú sa do seba, často s rodičmi komunikujú, vytvárajú si blízkosť, dôveru a mnoho problémov aj v puberte neriešia s rovesníkmi, ale s rodičmi. Niekedy si rodiča vyčítajú, že nevenujú deťom dostatok svojho času. Podľa odborníkov nie je až tak dôležité množstvo času, ktoré deťom venujete, ale intenzita vzájomne prežitých chvíľ. Psychologička Nataliya Sirotich učí rodičov, ako dosiahnuť úroveň úplného porozumenia s dieťaťom A stačia na to len 3 minúty.

 

Ako funguje pravidlo 3 minút?

Toto pravidlo hovorí, že sa musíte s dieťaťom stretávať každý deň, ako keby ste sa dlho nevideli. Podľa psychologičky vám dieťa hneď v prvých minútach po tom, čo ho uvidíte, povie všetky informácie, ktoré si pamätá. Okrem toho je veľmi dôležité byť na rovnakej úrovni očami s úrovňou očí dieťaťa. Ak je to možné, objať ho a opýtať sa ho, čo sa prihodilo alebo čo prežilo, keď ste boli preč a neboli ste s ním. Toto pravidlo je dôležité dodržiavať najmä pri vyzdvihnutí dieťaťa zo škôlky, školy alebo po návrate z práce. Je dôležité si uvedomiť, že pravidlo 3 minút neznamená, že by ste mali svojmu dieťaťu venovať iba 3 minúty denne. Znamená to len, že musíte s dieťaťom stráviť 3 minúty hneď po tom, ako sa s ním po určitej dobe opäť stretnete, aby ste sa uistili, že budete počuť všetko, čo je dôležité, aby vám dieťa povedalo. Táto interakcia je pre dieťa veľmi dôležitá, lebo  potrebuje cítiť, že ho naozaj počúvate. Deti majú mimoriadnu radosť a pociťujú silné vzrušenie, keď vám môžu v prvých minútach po stretnutí povedať všetko, čo považujú za veľmi dôležité.

 

Aké môžu byť dôsledky ignorovania pravidla 3 minút?

Dôsledky ignorovania pravidla 3 minút sa môžu líšiť v závislosti od povahy dieťaťa. Dieťa, ktoré nemá možnosť povedať všetko rodičom, keď má chuť, po určitom čase prestane hovoriť o veľmi dôležitých veciach a časom sa mu niektoré fakty budú zdať nepodstatné, aby o nich rozprávalo. V tomto prípade môže rodičom uniknúť veľa skutočne dôležitých vecí. Vzájomné puto sa pretŕha a dieťa, keď je staršie, nemá chuť na rozhovor so svojimi rodičmi. Ani v dospelosti sa nesnaží mať s rodičmi kvalitné vzťahy. Iné  deti rozprávajú celý večer, alebo po častiach nové fakty, až nakoniec vytvoria zo svojich zážitkov ucelený príbeh. Rodičia takéhoto dieťaťa si musia uvedomiť, že veľa vecí nemusia počuť, pretože popri každodennej činnosti, ktorú robia počas dňa v domácnosti a na ktorú sa veľmi sústredia, rozprávajúce dieťa pre nich často predstavuje len zvuk v pozadí. Ani takto rodičia nebudujú pevné puto medzi nimi a dieťaťom.

 

Ako dosiahnuť úroveň úplného porozumenia so svojím dieťaťom?

Ak chcete dosiahnuť úroveň úplného porozumenia so svojím dieťaťom, môžete postupovať podľa týchto odporúčaní psychológov :

  • Venujte každý deň nejaký čas niečomu, čo vás a vaše dieťa  zaujíma. Počas týchto aktivít sa sústreďte len na dieťa, všetko ostatné môže počkať.
  • Dajte dieťaťu najavo, že ho aktívne počúvate a že sa vám môže vždy so všetkým zdôveriť. Môžete napríklad zopakovať informácie, ktoré ste počuli od svojho dieťaťa, aby ste sa uistili, že ste všetko pochopili správne. Takto vyrastá v prostredí dôvery a vie, že sa môže na vás spoľahnúť.
  • Neprejavujte falošné vzrušenie. Prejavujte primerané reakcie. Deti falošné správanie vycítia.
  • Vráťte sa k rozhovorom aj o niečo neskôr. Takto dáte dieťaťu vedieť, že si pamätáte, o čom ste sa spolu predtým rozprávali.
  • Vyhnite sa dlhým a zbytočným hádkam, aj keď sa týkajú niečoho, čo je pre vás úplne zrejmé.

 

Z dlhodobého hľadiska je vo výchove najpodstatnejšie budovať, empatiu, aktívne počúvanie, dôveru a porozumenie medzi rodičom a dieťaťom. Rozvíjanie spomínaných prístupov vo výraznej miere znižuje problémy medzi rodičmi a deťmi v puberte a pomáha tiež budovať kvalitné vzťahy počas celého života. Teda aj vtedy, keď sú už deti dospelé a majú svoje rodiny.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku