Potrebujete sa rýchlo uvoľniť? Tieto metódy vám pomôžu do 5 minút

Sú dni, keď musíte urobiť obrovské množstvo vecí. Ako sa v takejto situácii uvoľniť, oddýchnuť si, nazbierať nové sily?
Sú dni, keď musíte urobiť obrovské množstvo vecí. Ako sa v takejto situácii uvoľniť, oddýchnuť si, nazbierať nové sily? / Foto: Bigstock

Sú dni, keď musíte urobiť obrovské množstvo vecí. Ako sa v takejto situácii uvoľniť, oddýchnuť si, nazbierať nové sily? Pozrime sa spoločne na 20 spôsobov, ktoré vám aj v takýchto náročných chvíľach dokážu pomôcť.

 

Určite poznáte situácie, keď v istej chvíli musíte vybaviť veľké množstvo pošty, o desať minút začína porada, na ktorú nie ste pripravení, cítite hlad a kolegyňa neprestáva rozprávať. V takejto situácii je nutné si na pár minút oddýchnuť. Úplne vypnúť. Týchto 20 spôsobov vám pomôže sa uvoľniť, oddýchnuť si a prejsť na iné myšlienky v priebehu niekoľkých minút.

 

1. Zelený čaj

Dajte si šálku zeleného čaju. Zelený čaj je zdrojom L-theanínu, prírodného antidepresíva. Pomáha dobre sa vysporiadať s pocitom narastajúceho hnevu a neúmerného rozrušenia.

 

2. Čokoláda

Zahryznite si do čokolády. Na upokojenie stačí malý kúsok. Horká čokoláda reguluje hladinu stresového hormónu kortizolu a normalizuje látkovú výmenu.

 

3. Med

Zjedzte trochu medu. Dobrá alternatíva k čokoláde. Med je dobrý prostriedok proti depresii a nepokoju.

 

4. Žuvačka

Žujte chvíľu žuvačku. Žuvačka predstavuje rýchly a jednoduchý prostriedok na prekonanie stresu. Iba niekoľko minút žuvania dokáže obmedziť množstvo kortizolu a znížiť napätie. Alebo si dajte niečo chrumkavé. Ak pre vás sladkosti nie sú to pravé, dajte si niečo slané, ideálne pár orieškov alebo sušené ovocie.

 

5.Meditácia

Nájdite si pokojné a tiché miesto. Skúste meditovať. Usaďte sa pohodlne, zatvorte oči a na chvíľu sa sústreďte iba na svoj vlastný dych. Hlboké pomalé vdychy a výdychy priaznivo ovplyvňujú krvný tlak a tepovú frekvenciu. Ak poznáte nejaké špeciálne dychové cvičenia, môžete uplatniť aj tie. Jedným z takýchto cvičení je nádych nosom a počítanie do 7, avšak pri čísle 4 nádych ukončíme a pri napočítaní do 7 vydýchneme cez ústa. Alebo si ľahnite na chrbát, položte si dlaň na brucho a zhlboka dýchajte. Nesústreďujeme sa pritom na nič iné, než na pohyb svojej dlane. Vďaka týmto cvičeniam sa plne sústredíte na dýchanie, čím preberiete aj kontrolu nad svojimi myšlienkami. Navyše, keď ste v strese, dýchate príliš rýchlo a plytko, takže týmto cvičením vaše dýchanie správne upravíte.

 

6. Položte si hlavu na ruky

Ak sa vám dá, tak v kancelárii si položte hlavu na ruky. Predstavte si, že ruky sú  huba, ktorá vysaje všetky vaše starosti.

 

7. Pevne stlačte ruky

Ak cítite nepokoj, skúste pevne stlačiť ruky v päsť a zase ich uvoľniť. Opakujte pohyb tak dlho, koľkokrát bude treba. Sťahy svalstva pôsobia priaznivo ako na fyzický, tak na psychický stav. Okrem toho je to tiež skvelý prostriedok, ako rýchlo zaspať.

 

8. Počítajte pomaly do desať a späť

Výborný spôsob uvoľnenia, keď sa nemôžete dlho odtrhnúť od práce.

 

9. Naplno využite vlastnú predstavivosť

Len na pár minút si predstavujte nejaký veselý obraz alebo scénu. Táto nenáročná hra s vlastným vedomím vám zdvihne náladu.

 

10. Zatvorte oči

Od zhonu sa izolujte obyčajným zatvorením očí. Stačí päť minút. Nedajte sa ničím rušiť.

 

11.Masáž

Masáž rúk. Ruky všeobecne sú miestom výrazného sústredenia nepokoja, obzvlášť u ľudí, ktorí pracujú na klávesnici. Zbavte sa záťaže päťminútovou masážou. Pomôže vám to spomaliť zvýšený tep.

 

12. Držte v ruke antistresovú loptičku

Je to jednoduchý a nenásilný spôsob odbúrania stresu a napätia.

 

13. Streknite si na zápästie a za uši studenú vodu

V týchto oblastiach sú mohutné tepny. Ich ochladením upokojíte celý organizmus.

 

14. Zmena prostredia

Vyjdite na slnko. Slnečné svetlo zlepšuje náladu. Je to efektívny spôsob na upokojenie.

 

15.Pozerajte sa z okna

Stačí sa poobzerať po okolí. Pôsobí to oveľa silnejšie než sledovanie obrazovky počítača.

 

16. Absolvujte rýchlu  krátku prechádzku

Keď sa už nedokážete na nič sústrediť, choďte sa rýchlu prechádzku. Pohybujte sa rýchlym krokom. Je to užitočné z viacerých dôvodov. Jednak budete sami so sebou, upokojíte sa a trošičku si vylepšíte aj svoju kondíciu .

 

17. Zapíšte si problémy na papier

Všetky svoje starosti napíšte na list papiera. V písomnej podobe vyzerá množstvo problémov ľahšie. Alebo skúste lúštiť krížovku. Mozog sa zaujme touto činnosťou, čo pomôže rozptýliť vašu stresovú záťaž.

 

18. Využite príjemnú vôňu

Majte po ruke svoju obľúbenú vôňu. Či už kytičku v kvetináči alebo éterický olej vo fľaštičke. Upokojujúca vôňa pôsobí na čuchové receptory v nose, ktoré sú spojené s úsekom mozgu ovládajúcim emócie. Dobrá môže byť vôňa citrusov alebo kávy.

 

19. Predstavte si to, na čo sa najviac tešíte

Plánujte si v duchu dovolenku alebo stretnutie so zaujímavou osobou. Pozitívne myšlienky dokážu  zahnať nastupujúcu depresiu.

 

20. Využite 5 zmyslov 

V čom spočíva táto technika? Ak cítite silný stres, vymenujte 5 vecí, ktoré práve vidíte. Potom napočítajte 4 veci, ktorých sa môžete dotknúť. Ďalej sa upriamte svoju pozornosť na 3 veci, ktoré v tej chvíli práve počujete. Potom identifikujte 2 veci, ktoré cítite nosom a nakoniec sa zamerajte na jednu chuť, ktorú máte práve v ústach. Vďaka tejto technike zamestnáte všetkých 5 zmyslov a aspoň na chvíľu prevezmete kontrolu nad svojím telom a stres sa trochu zmierni.

 


Zdroje:
Paul McKenna: Stres pod kontrolou
David Fontana: Stres v práci a v životě

Čítajte viac o téme: Produktivita, Stres
Zdieľať na facebooku