Máte potrebu prehnane všetko kontrolovať? Prezradí to o vás týchto 7 znakov

Mnohí psychológovia majú skúsenosť s tým, že veľa ľudí, ktorí trpia  depresiou, úzkosťou a problémami súvisiacimi so stresom, majú jednu spoločnú vec. Veľa času trávia sústredením sa na veci, ktoré nedokážu ovplyvniť.
Mnohí psychológovia majú skúsenosť s tým, že veľa ľudí, ktorí trpia depresiou, úzkosťou a problémami súvisiacimi so stresom, majú jednu spoločnú vec. Veľa času trávia sústredením sa na veci, ktoré nedokážu ovplyvniť. / Foto: Bigstock

Existuje veľa ľudí, ktorí sa trápia tým, čo nemôžu vôbec ovplyvniť. Táto potreba znižuje ich kvalitu života a tiež zdravie. Ako spoznať tento typ ľudí?

 

Mnohí psychológovia majú skúsenosť s tým, že veľa ľudí, ktorí trpia  depresiou, úzkosťou a problémami súvisiacimi so stresom, majú jednu spoločnú vec. Veľa času trávia sústredením sa na veci, ktoré nedokážu ovplyvniť. Trápia sa tým, čo si myslia iní ľudia alebo strácajú čas snahou presvedčiť iných, aby sa zmenili. Sú zaneprázdnení, ale necítia sa efektívni, a to preto, že svoju energiu vkladajú na nesprávne veci. Namiesto toho, aby sa sústredili na svoj život a svoje emócie, vždy sa snažia ovládať prostredie  a ľudí, s ktorými sú v kontakte.

Pozrime sa na sedem signálov, ktoré prezrádzajú, že investujete príliš veľa času, duševnej energie a fyzickej námahy do vecí, nad ktorými nemáte kontrolu.

 

1. Nie sú dobrí tímoví hráči

Práca v tíme znamená okrem iného aj to, že sa musíme vzdať určitej kontroly a musíme sa prispôsobovať aj iným ľuďom. Mnoho ľudí, ktorí radi všetko kontrolujú, uprednostňujú pozíciu osamelého vlka. Práca v skupine s inými ľuďmi im nevyhovuje, spôsobuje im napätie a stres.

 

2. Veria, že za svoj úspech sú zodpovední len oni

Ľudia s prehnanou túžbou všetko kontrolovať, veria, že s dostatočným úsilím a schopnosťami dokážu čokoľvek. Často hovoria napríklad toto: „Neúspech neprichádza do úvahy.“ A sú k sebe príliš kritickí, keď veci nejdú podľa plánu. Ak sa dostaví neúspech, majú z toho veľmi zlý pocit a niekedy aj psychické problémy. Neveria napríklad tomu, že veci boli zle načasované, že mali smolu alebo sa vyskytla taká situácia, ktorú nemali šancu vôbec ovplyvniť.

 

3. Investujú veľa času do snahy presvedčiť ostatných ľudí, aby sa zmenili

Väčšina ľudí, ktorí majú snahu všetko a všetkých usmerňovať či kontrolovať, sú presvedčení, že práve oni najlepšie vedia, čo je pre každého najlepšie a snažia sa presvedčiť ostatných, aby robili veci tak, ako si to práve oni predstavujú. Keď sa tak nedeje, cítia silnú podráždenosť, ktorá sa často zmení až na dlhotrvajúcu zlú náladu. Niekedy to môže vyústiť až do agresivity. Inokedy vymyslia plán, pomocou ktorého ho dotyčného človeka manipulovať, a tak ho prinútiť, aby konal spôsobom, ktorý si oni pre neho naplánovali.

 

4. Majú problém udržiavať zmysluplné vzťahy

Nikto neznesie pri sebe ľudí, ktorí sa mu neustále starajú do života. Niektorí síce áno, ale len krátku dobu alebo trpia. Ľudia, ktorí iných neustále kontrolujú, odpudzujú od seba ľudí kvôli tomu, že buď neustále všetko komentujú, ponúkajú nevyžiadané rady, kritizujú, alebo majú nereálne požiadavky. V dôsledku tohto je mimoriadne náročné s nimi udržiavať zdravé osobné alebo profesionálne vzťahy na pracovisku.

 

5. Vynakladajú veľa energie na to, aby ste zabránili zlým veciam 

Namiesto toho, aby život vnímali spôsobom, že nie všetky dni môžu byť len dobré a občas sa môže aj niečo zlé stať, snažia sa všemožne zlým veciam zabrániť za každú cenu. Ako by si vôbec neuvedomovali, že život takto nefunguje. Strácajú čas a energiu v nádeji, že sa zlé veci nestanú, pretože pochybujú o svojej schopnosti vyrovnať sa s ťažkosťami.

 

6. Všetko chcú robiť sami

Takýto človek pevne verí, že ak chce, aby sa niečo urobilo správne, musí to  urobiť len on sám. Odmieta delegovať úlohy, pretože je presvedčený, že si to v konečnom dôsledku vyžiada viac času, pretože bude musieť opraviť chyby, ktoré urobí niekto iný. Ak úlohy zveria aj iným ľuďom, neustále ich kontrolujú na každom kroku.

 

7. Chýba im súcit s ľuďmi, ktorí robia chyby

Keďže títo ľudia veria, že úspech pramení výlučne z talentu a maximálneho úsilia, chýba im súcit s tými, ktorí robia chyby. Chyby považujú za prejavy lenivosti alebo hlúposti a myslia si, že každý by mal uspieť bez ohľadu na okolnosti.

 

Ako sa vzdať snahy neustále všetko kontrolovať?

Ľudia, ktorí sú maximálne kritickí a neustále iných kontrolujú, pociťujú  na sebe dôsledky tohto svojho správania. Môže ty byť pocit neustálej podráždenosti, ktorý môže vyústiť až do nekontrolovateľného hnevu. Okrem toho, že  spôsobuje zmätok v duševnom zdraví, kvôli tomuto správaniu  ľudia strácajú čas a energiu, ktorú by mohli venovať niečomu inému, čo by im prinieslo viac radosti. Ak máte takýto problém a ak  si chcete vybudovať duševnú silu, cvičte sa v ovládaní svojich emócií, namiesto toho, aby ste ovládali všetko okolo vás. Vybudujte si dôveru vo svoju schopnosť vysporiadať sa s nepohodou a precvičujte si akceptovanie toho, že nie všetko musí ísť v živote podľa vášho plánu. Ak si osvojíte takéto vnímanie sveta, váš život sa stane radostnejším, zlepšia sa vaše vzťahy s ľuďmi a budete sa cítitiť pokojnejšie. Pokoj sa nedá dosiahnuť tým, že budete kontrolovať iných. Kontrolovať môžete len sami seba.

Čítajte viac o téme: Manipulácia
Zdieľať na facebooku