8 rád od učiteľov, ako môžete vychovať deti, ktorým sa darí v škole i v živote

Každý rodič  sa snaží nájsť takú výchovnú metódu, ktorá mu najviac vyhovuje. Ak sa chcete inšpirovať, môžete vyskúšať aj tie rady, ktoré poskytli rodičom učitelia.
Každý rodič sa snaží nájsť takú výchovnú metódu, ktorá mu najviac vyhovuje. Ak sa chcete inšpirovať, môžete vyskúšať aj tie rady, ktoré poskytli rodičom učitelia. / Foto: Bigstock

Každý rodič túži vychovať šťastné, spokojné a úspešné dieťa. Ciest, ako to urobiť, existuje veľa. Každý sa snaží nájsť takú, ktorá mu najviac vyhovuje. Ak sa chcete inšpirovať, môžete vyskúšať aj tie rady, ktoré poskytli rodičom učitelia.

 

Všetci rodičia túžia po tom, aby z ich detí vyrástli  vyrástli úspešní a šťastní ľudia. Z toho dôvodu rodičia venujú obrovské množstvo energie do výchovy a vzdelávania svojich detí. Dobre mienených rád existuje neúrekom. Vybrať si tie správne, nie je vždy jednoduché. Veď rodičia majú k dispozícii množstvo kníh, seminárov, časopisov či článkov na internete. Dnes sa pozrieme na niekoľko dobrých rád, ktoré pre rodičov zostavili učitelia.

 

1. Naučte deti  rešpektovať druhých

Budovanie rešpektu u našich detí a jeho prítomnosť v našom každodennom živote nám pomáha vychovať silné osobnosti, ktoré majú úctu voči ľuďom okolo seba, akceptujú iné názory a odlišnosti. Rešpektovať neznamená schvaľovať nevhodné správanie alebo prijímať takéto správanie voči sebe. Vďaka rešpektujúcemu prístupu dokážeme vyjadrovať iným svoje oprávnené požiadavky, riešiť náročné situácie a vyjadrovať svoj nesúhlas alebo sa brániť. Učte deti rešpektovať ľudí a vážiť si, čo majú, kým sú ešte malé. Dbajte na to, aby dokázali trpezlivo čakať, vedeli poďakovať, boli úctivé a správali sa ku všetkým ľuďom i  zvieratám s láskou. Rozprávajte sa s deťmi o tom, aké je dôležité rešpektovať druhých, vrátane ostatných spolužiakov v triede. Každý má právo vzdelávať sa a nevhodné správanie narúša vyučovací proces a sťažuje prácu tým, ktorí sa chcú učiť.

 

2. Čítajte si spolu

Každý deň sa snažte stráviť s dieťaťom nejaký čas pri knižke. Poraďte sa s v kníhkupectve alebo v knižnici, ktoré knižky sú primerané veku vášho dieťaťa.  Čítajte deťom, kým vám to dovolia, a to aj napriek tomu, že už vedia čítať samy. Najčastejšie si na čítanie väčšina rodičov nájde čas práve pred spaním. Čítanie knižky prináša viacero benefitov. Prvým z aspektov, ktorý je súčasťou čítania kníh deťom, je možný únik do sveta fantázie. Hovorí sa, že čítanie je najľahším spôsobom, ako uniknúť z reality, zo sveta každodenných povinností na miesta, ktoré sú rozprávkové a čarovné. Práve tento únik do sveta fantázie, mimo bežných starostí, môže umožniť dieťaťu viesť s rodičom diskusie na rôzne témy, ktoré by mu možno sa normálnych okolností ani len nenapadli. Týmto spôsobom sú rodičia schopní vidieť ľahšie perspektívu a pohľad na svet očami ich detí. Vedia ale deťom priniesť aj niečo z vlastnej perspektívy, čím im rozšíria ich detské obzory. Ďalšou z výhod čítania kníh je, že sa môžu počas toho objaviť témy, ktoré by sa rodič inak nemusel dozvedieť. Sú to rôzne tajomstvá dieťaťa, jeho túžby, priania či najtajnejšie sny. Deti o týchto veciach nezvyknú hovoriť kedykoľvek. A práve táto intímna chvíľka, kedy je dôraz kladený len na čítanie knižky a na kontakt s rodičom, je na to úplne ideálna. Čítanie nahlas je tiež vynikajúci spôsob, ako budovať slovnú zásobu a rozvíjať zručnosti súvisiace s porozumením počutého textu. Ale čo je najdôležitejšie, spoločné čítanie predstavuje rodinný rituál, ktorý podporuje dobré vzťahy medzi deťmi a rodičmi.

 

3. Nerobte za dieťa domáce úlohy

Snažte sa odolať pokušeniu pomôcť dieťaťu s úlohami. Jeho vlastná práca by mala odzrkadľovať, čo sa v ten deň naučilo. Nezáleží na tom, či urobí úlohu stopercentne, záleží hlavne na tom, aby si precvičilo učivo, s ktorým sa zoznámilo v škole. Nechajte ho vypracovať úlohy aj s chybami, potom ich môžete spolu pohľadať a opraviť, ak chcete. Monitorujte, ako napreduje a dohliadajte, aby rozumelo tomu, čo sa učí. To je najpodstatnejšie. Dieťa chodí do školy pre to, aby sa naučilo dôležité veci a nie preto, aby bolo neustále chválené alebo nosilo len jednotky. Neučí sa kvôli známkam. Ak vidíte, že je zmätené a má problémy, pomôžte mu, no nerobte úlohu namiesto neho. Pokiaľ sa vám vidí, že dieťa má dlhodobo obrovské množstvo úloh, porozprávajte sa o tom s jeho učiteľom.

 

4. Obmedzujte sledovanie televízie

Televízia môže pomôcť v procese vzdelávania, ak dokážete dieťaťu vybrať vhodný program. Treba však sledovať, koľko času strávi dieťa pred obrazovkou. Menej času pred televízorom znamená viac času na knižky, hry podporujúce predstavivosť a fyzickú aktivitu. Niektoré štúdie tvrdia, že deti, ktoré pozerajú dlho televízor, sú nepozornejšie a horšie sa im vyvíja mozog. Na TV sa stačí pozerať, mozog môžete doslova vypnúť, pretože sa nemá do čoho zapájať. Televízor vás nakoniec unaví, veľa ľudí pri ňom zaspáva. Pri aktivitách ako rozprávanie sa s priateľom, používanie počítača, čítanie knihy, ste aktívni a váš mozog musí pracovať. Pridlhé pozeranie TV robí deti pasívnejšími vo svojom živote. Televízia je návyková. Aby bola zabezpečená vysoká sledovanosť v televíznych programoch sa manipuluje s citmi, ako sú  strach, vina, smútok, túžba, nešťastie. Deti nie sú dostatočne zrelé na to, aby vedeli tento nápor pocitov adekvátne spracovať. Hrozí nebezpečenstvo, že určitým pocitom neporozumejú a dostanú sa do zbytočných problémov. Tiež si treba uvedomiť, že v televízii sú mnohé veci prikrášlené, zveličené a zmanipulované.

 

5. Všímajte si, na čo má dieťa talent

Nie vždy má dieťa možnosť prejaviť v škole všetok svoj talent a nadanie. Vnímajte svoje dieťa komplexne a uvedomujte si každú oblasť, v ktorej vyniká. Každé dieťa je výnimočné v niečom inom a nikto nepozná vaše dieťa lepšie ako vy sami. Staňte sa preto vnímavými pozorovateľmi formujúcej sa osobnosti vášho dieťaťa, aby ste odhalili to, čo je pre neho to najlepšie. Hovorí sa, že úspešný človek môže byť iba ten, ktorý robí to, čo miluje a čo ho napĺňa. Práve z tohto dôvodu je v akomkoľvek veku dieťaťa potrebné rozvíjať jeho nadanie a talent alebo jednoducho všetko to, čo vaše dieťa robí s radosťou. Nevenujte pozornosť len tej sfére, ktorá sa prejavuje v škole a učení. Povedzte o jeho talente aj triednej učiteľke alebo učiteľovi. Zvýši sa tak jeho šanca na úspech a možnosť venovať sa tomu, čo ho skutočne baví.

 

6. Doprajte mu čas

K mimoškolským aktivitám pristupujte obozretne. Ak vaše dieťa chodí na výtvarnú, hudobnú, plávanie tanečnú alebo nejaký športový krúžok, jeho voľný čas je veľmi obmedzený. Snažte sa mu vytvoriť priestor, aby mohlo spomaliť, byť samo so sebou a venovať sa aj voľným hrám. Voľná hra je prirodzený nástroj výučby detí aj podľa psychológa Petra Graya z Univerzity v Bostone: „Pri voľnej hre majú deti skutočne kontrolu nad všetkým. Učia sa robiť vlastné rozhodnutia, riešiť vlastné problémy, tvoriť a dodržiavať pravidlá, zaobchádzať jeden s druhým ako rovný s rovným.“  Dospelým táto detská činnosť často pripadá nezmyselná a zbytočná, ale pre deti má svoje opodstatnenie. Štúdia psychológov z University of Colorado odhalila, že voľná hra posilňuje sociálne väzby, vytvára emocionálnu zrelosť, rozvíja kognitívne zručnosti a posilňuje fyzické zdravie. V rámci kognitívnych zručností sa deti učia plánovať, vymýšľajú  si vlastné úlohy, sú aktívne, vedia sa samy organizovať pri hre. Tým, že sa počas hry učia stanoviť si vlastné ciele, im to aj v budúcnosti pomáha pri prekonávaní prekážok a skôr dosiahnu úspech. Vedci prišli aj na to, že vďaka voľným hrám sú deti lepšie pripravené učiť sa v škole, majú lepšie známky a v dospelosti sú tiež šťastnejšie a dosahujú lepšie výsledky vo viacerých oblastiach. Zistili tiež, že deti, ktoré sa vo veľkej miere zapájali do voľných hier, mali zvýšenú vlastnú iniciatívu, aktivitu, samostatnosť a sebareguláciu. 

 

7. Rozprávajte sa často so svojím dieťaťom

Komunikácia je kľúčovou zručnosťou, ktorá je potrebná na zvýšenie inteligencie vášho dieťaťa. Pomáha tiež dieťaťu lepšie sa s vami spojiť a rozvíjať sebaúctu a sebadôveru. Pokúste sa povzbudiť svoje dieťa k zlepšeniu komunikačných schopností tým, že ho zapojíte do diskusií. Klaďte otvorené otázky a počkajte na ich odpovede, ktoré pomôžu deťom rozvíjať názory a jeho individualitu. Rozprávajte sa  s dieťaťom tiež o tom, ako sa malo a venujte jeho odpovedi plnú pozornosť. Pýtajte sa ho rôzne veci, prejavíte mu tým svoj záujem a zapojíte ho do rozhovoru. Každodenná komunikácia vám pomôže zistiť, čo dieťa skutočne zaujíma, prípadne čoho sa obáva.

 

8. Dovoľte mu robiť chyby

Dieťa sa učí nielen zo svojich úspechov, ale aj chýb. Naučte ho, že robiť chyby je prirodzené a svoje tvrdenie podporte tým, že občas nad nejakým prešľapom prižmúrite oko. Porozprávajte mu aj o svojich omyloch a chybách. Ukážte mu, ako sa môže poučiť z vlastných omylov a ako sa dajú chyby napraviť.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku