Rodinné ráno bez stresu? Vyskúšajte týchto 7 pravidiel

Zvládnuť ráno vypraviť deti do škôlky alebo do školy občas môže predstavovať nadľudský výkon, a to hlavne vtedy, ak chodíte do práce.
Zvládnuť ráno vypraviť deti do škôlky alebo do školy občas môže predstavovať nadľudský výkon, a to hlavne vtedy, ak chodíte do práce. / Foto: Bigstock

Zvládnuť ráno vypraviť deti do škôlky alebo do školy občas môže predstavovať nadľudský výkon, a to hlavne vtedy, ak chodíte do práce. Viete, ako rána zvládnuť bez zbytočného stresu? Vyskúšajte niektoré z nasledujúcich pravidiel.

 

Pre mnohých rodičov rána v pracovnom týždni predstavujú najstresovejšiu časť dňa, a to najmä v zimnom období, keď sa deti dlhšie obúvajú, obliekajú a dlhšie je tiež tma a nechce sa im vstávať. Rodičia sa musia vychystať do práce a deti musia stihnúť raňajky, hygienu a obliekanie pred odchodom do školy či škôlky. Čo urobiť, aby ste sa ráno vyhli nervozite? Skúste vyskúšať nasledujúce pravidlá.

 

1. Na ráno sa pripravte už večer

Jedným z hlavných dôvodov ranného zmätku je fakt, že ste si nezvykli pripraviť všetko večer. Poznáme to všetci. Po únavnom dni má človek pocit, že nemá silu vôbec na nič. Hovorí si, že ráno bude mať viac energie, že vstane skôr a všetko stihne pripraviť. Obvykle to však dopadne ináč. Z tohto dôvodu je dobré  z večernej prípravy  urobiť zvyk. Ideálne je pripraviť všetkým oblečenie, vyčistiť topánky, skontrolovať školské tašky, pripraviť desiatu a vložiť ju do chladničky. Niekedy je vhodné pripraviť si už večer šálky na čaj, na kávu a umiestniť na jedno miesto potraviny, ktoré budete ráno potrebovať. Životné koučky Amber Rosenbergová a Teressa Moore Griffinová radia vybudovať si šatník v jednoduchej palete farieb a pripraviť si sadu oblečenia. Napríklad čierne nohavice, farebné košele, tričká, saká. Niektorí ich klienti majú šatník iba v jednej až troch farbách, pretože im to zásadne zjednodušuje život. Ušetria veľa času pri rozhodovaní, čo sa k čomu hodí. Ako bonus ušetria tiež veľa peňazí, ktoré by minuli pri impulzívnych nákupoch vecí, ktoré sa im k ničomu nehodia.

 

2. Raňajkujte stále to isté

Táto rada je pre tých, ktorí sú naozaj vo veľkom strese a nič nestíhajú. Možno práve tento spôsob raňajkovania ich dokáže naštartovať k lepšiemu zvládnutiu času. Pestrosť je síce v živote dôležitá, ale tú môžete odložiť na večeru, kedy máte viac času. Keď budete každé ráno jesť to isté alebo aspoň rovnakú kategóriu potravín, ako sú obilniny alebo jogurty, ušetríte čas premýšľaním, čo si dať na raňajky. Možno práve tento stereotyp vytvorí pocit pokoja v rodine. Ideálne je, keď stihnete spoločné raňajky. Predstavuje to nádherný štart do nového dňa a spoločné raňjaky držia aj viac rodinu pokope.

 

3. Choďte skôr spať

Toto je veľmi jednoduché, ale neuveriteľne účinné pravidlo. Zvyknite si skôr chodiť spávať, bude sa vám lepšie ráno vstávať, budete mať aj viac energie, budete zdravší a šťastnejší. Odvyknite si pozerať filmy, seriály, rôzne relácie, ktoré vás aj tak v ničom neposúvajú. Povedzte si, že pokoj a radosť vo vašej rodine je najvyššia hodnota a zvládnete to ľahko. V súčasnosti veľa ľudí málo spí len kvôli tomu, lebo dlho do noci sleduje dianie na sociálnych sieťach alebo rôzne seriály.

 

4. Vstávajte skôr

Ak pôjdete večer skôr spať, nebude skoršie vstávanie pre vás problémom. A ak bude na všetko čas, postupne sa z rodiny vytratí chaos a stres. Ideálne by členovia rodiny mali vstávať po etapách, aby v kúpeľni nebol rad a jeden druhému sa neplietol pod nohy. Dobré je, keď rodičia vstanú skôr, v kľude sa pripravia a môžu potom pomôcť aj deťom. Samozrejme, nesmiete časom plytvať. Keď sa zdržíte pri ranných správach, ocitnete sa opäť v časovej pasci. Musíme sa naučiť sústrediť sa na to hlavné. Úplne úžasné je to, keď dokážete vstať aj hodinu skôr. Pokiaľ je to možné, zobuďte sa o niečo skôr ako vaše dieťa, môže vám to pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie a dobre sa pripravíte na to, čo vás ešte čaká. Doprajte si pár minút na niečo, čo vám pomôže dostať sa do pohody na celý deň. Čas pre seba môže pomôcť hektické ráno zmeniť na pokojnejšie. Tým, že budete pokojný rodič, bude pokojnejšie aj vaše dieťa. Ak vstanete hodinu skôr, budete si môcť dopriať aj taký luxus, ako je napríklad meditácia, modlitba, zapisovanie cieľov do denníka, cvičenie alebo prečítanie motivačného textu. To sú všetko činnosti, ktoré vás dokážu krásne naštartovať do nového dňa. Tí, ktorí napríklad ráno meditujú, zlepšujú si tak koncentráciu, zbavujú sa rozptýlenosti v mysli, znižujú si vnútorné napätie. Ale niekedy možno stačí vyvenčiť psa alebo sa poprechádzať po okolí a človek takto tiež môže načerpať pozitívnu energiu. Keď ste v takejto pohode, máte dostatok času na ďalších členov rodiny a prípravu raňajok.

 

 5. Veci dávajte na jedno miesto

Veľa problémov vzniká iba preto, že niektoré veci nemajú svoje presne stanovené miesto. Tak vznikajú zmätky, veci sa každú chvíľu nachádzajú niekde inde a strácajú sa. Existuje množstvo najrôznejších boxov, krabíc a schránok uľahčujúcich a sprehľadňujúcich uloženie vecí v domácnosti. Ak budete veci vždy ukladať tam, kde patria, nebudete nič hľadať a vyhnete sa stresu, ktorý sa s tým spája. V predsieni môžete napríklad umiestniť malý box na kľúče a telefóny či iné drobnosti, ktoré sa ráno najviac hľadajú.

 

6. Nekričte a využívajte detskú samostatnosť

S deťmi je to niekedy ráno náročné. Chcú dlhšie spať, nemajú chuť jesť, nechce sa im ísť z domu preč a podobne. V takejto situácii je niekedy naozaj náročné zachovať pokoj a nekričať. Psychológovia odporúčajú, ak je to len trochu možné, využívať čo najčastejšie detskú samostatnosť. Podľa nich je oveľa lepšie zachovať pevné nervy a láskavo dieťa prinútiť k tomu, aby ukázalo, aké je šikovné, ako sa zvládne samo obliecť a obuť. Ideálne bez nátlaku a hnevu a s pochvalou, keď sa to podarí. 

 

7. Skúste si napísať podrobný plán

Dobre zostavený plán je výbornou pomôckou, ktorá tiež pomáha predchádzať chaosu a rannému stresu. Skúste si pripraviť presný plán ranných povinností a veci pôjdu ako po masle. Každý člen rodiny môže dostať zoznam svojich povinností v rámci večernej prípravy. Deti si nachystajú veci na ďalší deň, mamička zabalí desiaty, otec má na starosti čistenie topánok, mobily a kľúče. Úlohy rozdeľte tak, aby boli pre každého člena domácnosti ľahko zvládnuteľné.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku