Čo sa zmení vo vašom živote, keď si začnete vážiť sami seba?

Človek je šťastný vtedy, keď prijme sám seba takého, aký je. Sebaláska znamená uvedomiť si všetko, čo k nám patrí – všetky naše potreby, talenty a tvorivosť. Ale taktiež aj chyby a  charakterové nedostatky.
Človek je šťastný vtedy, keď prijme sám seba takého, aký je. Sebaláska znamená uvedomiť si všetko, čo k nám patrí – všetky naše potreby, talenty a tvorivosť. Ale taktiež aj chyby a charakterové nedostatky. / Foto: Bigstock

Milovať samých seba a vážiť si samých seba je niekedy náročné, no akonáhle to urobíte, váš život sa zmení k lepšiemu. Pozrime sa na to, v ktorých oblastiach sa zlepší kvalita vášho života.

 

Človek je šťastný vtedy, keď prijme sám seba takého, aký je. Sebaláska znamená uvedomiť si všetko, čo k nám patrí – všetky naše potreby, talenty a tvorivosť. Ale taktiež aj chyby a  charakterové nedostatky. Musíme sa naučiť pozerať sa na svoj odraz v zrkadle a vedieť ho prijať. To však neznamená, že sa uspokojíme so svojimi chybami a prestane na sebe pracovať. Znamená to len toľko, že si svoje chyby priznáme a začneme sa mať radi aj s týmito chybami. To je jediný zdravý postoj, ktorý umožňuje, aby sme mohli svoje chyby odstrániť a dokázali sme tiež  na sebe pracovať a posúvať sa ďalej. Sebaláska je prijatie seba samého so všetkými talentami aj obmedzeniami, ktoré máme. Sebaláska obsahuje v sebe  aj vďačnosť za to, kým sme. Iba vtedy, keď prijmeme sami seba, môžeme prijímať iných ľudí bez odsúdenia.

 

Sebaláska nie je egoizmus

Človek, ktorý voči sebe cíti ozajstnú lásku a úctu, je schopný prejavovať ju aj voči druhým. Uvedomuje si totiž svoju vlastnú hodnotu a vie, že rovnako hodnotní sú aj ľudia naokolo. Naopak, egoista sleduje iba vlastné záujmy a potreby ostatných ho nezaujímajú. Vyvyšovanie sa nad ostatnými je však často iba obranným mechanizmom a najmä kompenzáciou vlastnej neistoty. V momente, keď si začnete vážiť samých seba a prijmete sa takí, akí ste, postupne zistíte, že váš život sa stáva pozitívnejším a viac si ho užívate. Pozrime sa na 15 vecí, ktoré sa zmenia, keď si začnete vážiť sami seba.

 

1. Viac si užívate čas, ktorý prežívate sami so sebou

V momente, keď sa o seba začnete viac starať, začnete si sami seba viac všímať po fyzickej,  emocionálnej a mentálnej stránke, prestanete sa stýkať s ľuďmi, ktorí do vášho života vnášajú negatívne emócie a pocity. Bude vám dobre aj osamote. Táto skutočnosť vám prinesie do života viac pokoja a radosti.

 

2. Nehľadáte lásku za každú cenu

Keď si začnete vážiť sami seba, prestanete hľadať lásku, ktorá by zaplnila vašu prázdnotu a namiesto toho naplníte tieto časti sebaláskou a uznaním. Sebaláska ľuďom pomáha hlavne v tom, že nezačínajú vzťah budovať s niekým len preto, že sa cítia sami a opustení.

 

3. Dokážete opustiť toxických ľudí

Niektorí ľudia sa aj desiatky rokov obetujú pre iných. Dávajú im veľa a spätne nedostávajú takmer nič. Nechajú sa zneužívať. Keď však pracujú na sebe a dospejú do štádia, že si začnú sami seba vážiť, zrazu dokážu tohto toxického človeka opustiť. Bez sebalásky a uznania sebahodnoty to dokážu len veľmi ťažko.

 

4. Pociťujete viac šťastia

Keď sa človek cíti sebaistý a váži si sám seba, nemá dôvod robiť to, čo ho až  tak nenapĺňa, skôr dokáže povedať nie a už si presne vie vybrať, s kým sa stretne a s kým nie. Jednoducho v jeho živote je zrazu menej dramatických situácií, pretože sa už vie lepšie vyhnúť negativite. Táto skutočnosť mu prináša viac šťastných chvíľ.

 

5. Vaše vzťahy sa zlepšujú

Zrazu ľudia, s ktorými sa stretávate, sú tí, ktorí vás posúvajú na vyššiu úroveň. Sú to tí, ktorí sú na rovnakej vlnovej dĺžke ako vy. Či už sú to ciele alebo vaša kariéra, keď sa stýkate s ľuďmi, ktorí sú rovnako zmýšľajúci, pozitívni a orientovaní na cieľ, stanete sa takými aj vy. V minulosti ste sa možno uspokojili s kýmkoľvek, kto vám venoval chvíľku pozornosti, no teraz si uvedomujete hodnotu svojho času a nechcete ho plytvať s tými, ktorí vám odoberajú energiu.

 

7. Viete skutočne bojovať za veci, ktorým veríte

Keď začnete veriť v seba, začnete si viac plniť svoje sny a začnete viac veriť, že niektoré veci skutočne dokážete urobiť. Vo vašom živote bude menej pochybností a viac pozitivity.

 

8. Máte vyššie sebavedomie

Keď sa už máte radi a pozeráte sa na seba do zrkadla, tak sa už  nepozeráte na svoje nedostatky. Namiesto toho vidíte všetko, čo môžete na sebe obdivovať.

 

9. Niektoré rozhodnutia už nevysvetľujete

Ak robíte rozhodnutia, ktoré vás robia šťastnými, už viete, že nikomu nedlhujete vysvetlenie, prečo ste sa tak rozhodli.

 

10. Neospravedlňujete sa za všetko

Keď ste si istý rozhodnutiami, ktoré robíte, viete, že sa nemusíte za ne neustále ospravedlňovať. Ospravedlňujete sa vtedy, keď sa pomýlite, ale prestávate sa ospravedlňovať za maličkosti, ktoré si aj tak často nikto ani nevšimne.

 

11. Neporovnávate sa s inými

V minulosti ste možno vošli do miestnosti a porovnávali sa s ostatnými. Ale teraz viete, že jediná osoba, s ktorou súťažíte, je tá, ktorá sa na vás pozerá v zrkadle. Dostávate sa do bodu, kedy si uvedomíte: „Je mi jedno, čo si o mne ľudia myslia“. 

 

12. Netrápite sa pre minulosť

Prestávate sa neustále zaoberať minulosťou, lebo viete, že minulosť už nezmeníte. Nedovolíte jej, aby vám odoberala energiu. Namiesto toho ste sa naučili žiť v prítomnom okamihu.

 

13. Necítite sa obeťou

Keď začnete pociťovať sebaúctu, prevezmete kontrolu nad svojím životom. Už viac nehráte s kartou obete, pretože nie ste obeťou a toto je váš život a je len na vás, ako z neho vyťažíte maximum.

 

14. Negatívne myšlienky nahrádzate pozitívnymi

Negatívni ľudia, negatívne rozhovory, klebety, sťažovanie sa. Žiadna z týchto vecí nepridáva hodnotu vášmu životu alebo životu niekoho iného. Rozhodnúť sa byť pozitívny nie je len voľba, je to niečo, čo je potrebné trénovať každý deň.

 

15. Prijímate komplimenty bez rozpakov

Nebojíte sa prijímať komplimenty bez rozpakov. Viete poďakovať za ne. Tešíte sa z nich. Veľa ľudí nechce o sebe počuť nič pozitívne. Keď ich niekto pochváli, reč často zvrtnú iným smerom alebo na kompliment odpovedajú tým, že to nie je pravda alebo že opak je pravdou. Aj toto je jeden zo znakov toho, že sa nemáte radi. V opačnom prípade vám prijatie komplimentu nerobí problém.

 

Ako zistíte, či sa máte radi?

Váš vzťah k sebe samým sa odráža vo vašom živote. Keď sa prijímate a máte sa radi, väčšinou svoju  energiu venujete veciam, ktoré vás napĺňajú a obohacujú. Robíte ich dobre a s radosťou. Ste spokojnejší, máte viac energie. Túto energiu prirodzene odovzdávate vo vzťahoch. Zbavujete sa nezmyselných očakávaní a tak, ako sme prijali seba, postupne prijímate aj ostatných. Vaše vzťahy sa zlepšujú, ľudia okolo sú radostnejší, čo sa zas vracia k vám. Svet navôkol sa prirodzene a nenápadne mení. Sebaláska je základom vnútornej spokojnosti, istoty a úspechov a naozaj kvalitných vzťahov s okolím.

 


Zdroje:
Lucie Kolaříková: Učebnice sebelásky
Start respecting yourself

Čítajte viac o téme: Sebavedomie, Šťastie
Zdieľať na facebooku