Toto sú veci, vďaka ktorým sa vaše dieťa cíti milované

Keď si dieťa uvedomuje, že je milované, odhaľuje vo svojom živote tajomstvo šťastia.
Keď si dieťa uvedomuje, že je milované, odhaľuje vo svojom živote tajomstvo šťastia. / Foto: Bigstock

Láska neuveriteľnými spôsobmi formuje naše životy a jej nedostatok môže napáchať na nás aj našich deťoch obrovské škody. Ak je však láska prítomná v našich životoch, má blahodarné až liečivé účinky. Dospelí aj deti ju veľmi potrebujú.

 

Keď si dieťa uvedomuje, že je milované, odhaľuje vo svojom živote tajomstvo šťastia. Rodičia majú na dieťa najväčší vplyv. Práve oni mu môžu zabezpečiť, aby sa cítilo bezpečne a aby si mohlo budovať sebadôveru. Z tohto dôvodu je vhodné osvojiť si praktiky, ktoré sa stanú bežnou súčasťou vášho rodinného života. Vďaka nim potom aj v tých najrušnejších dňoch môžete svojmu dieťaťu ukázať, že vám na ňom záleží. A môžete mu to ukázať aj pri bežných, každodenných činnostiach. Čo robiť, aby deti cítili viac lásky, rodičovské prijatie a aby v rodine zavládla pozitívna atmosféra? Môžete vyskúšať niektoré z nasledujúcich nápadov.

 

1. Počúvajte, čo dieťa hovorí 

Keď rodičia počúvajú dieťa, preukazujú mu tým, že im záleží na tom, čo si dieťa myslí. Ak je to možné, vezmite do úvahy myšlienky a pocity dieťaťa pri rozhodovaní, ktoré ovplyvňuje jeho život. Aktívne počúvajte, keď vám dieťa niečo hovorí. To, že počúvate skutočne, dokážte tým, že prestanete robiť to, čo práve robíte a venujte sa len dieťaťu. Nezabudnite na zrakový kontakt. Prejavte nadšenie  z toho, o čom diskutujete, a to aj vtedy, keď vás téma až tak veľmi nezaujíma. Ak nedokážete odložiť to, čo robíte, oznámte to svojmu dieťaťu a určite sa k rozhovoru vráťte neskôr, keď budete môcť dieťaťu venovať plnú pozornosť. Uľahčite dieťaťu, aby sa vám mohlo zveriť s čímkoľvek. Rodičia to môžu robiť tak, že dieťa vždy vypočujú bez toho, aby ho súdili alebo nejak hodnotili, čo je obzvlášť dôležité počas dospievania. U adolescentov je pravdepodobnejšie, že budú dobrovoľne zdieľať informácie s rodičmi, ak si myslia, že ich zdieľanie bude skôr podporované než kritizované. Stanete sa tak ich bezpečným prístavom, kde môžu zakotviť, nech sa deje v ich živote čokoľvek.

 

2. Prejavujte fyzickú náklonnosť

Doprajte svojmu dieťaťu pravidelne objatia a bozky. Fyzický kontakt vám pomôže spojiť sa s vašimi deťmi. Mnohé štúdie ukazujú, že vyššia sebaúcta, lepšia komunikácia medzi rodičmi a dieťaťom a menej psychických problémov a problémov so správaním existuje vtedy, keď je výchova  spojená s vrúcnosťou a pevným putom medzi rodičom a dieťaťom. 

 

3. Úprimne dieťa chváľte 

Dajte svojmu dieťaťu najavo, že ste na neho hrdý za to, že sa snaží, bez ohľadu na výsledok. Základom nie je chváliť svoje dieťa za všetko, čo robí, ale rozpoznať, keď robí niečo neobvyklé alebo keď tvrdo pracuje na dosiahnutí cieľa. Ak aj do cieľa nepríde, pochváľte ho za snahu, ktorú prejavilo na tejto ceste.

 

4. Požiadajte dieťa o pomoc 

Svoju lásku a úctu prejavíte svojmu dieťaťu aj tým, že ho požiadate o pomoc. Požiadajte ho, aby pripravilo jedálenský stôl, vynieslo smeti alebo vyvenčilo psa. Povedzte svojmu dieťaťu, že oceňujete jeho pomoc pri udržiavaní chodu vašej domácnosti. Môžete ho požiadať o pomoc aj v oblasti IT technológií.

 

5. Vozte sa spolu v aute a rozprávajte sa

Niekedy cesta autom pomáha relaxovať a inokedy práve počas jazdy ľudia majú chuť komunikovať. Vyskúšajte napríklad tento rituál so svojím dieťaťom. Urobte si občas výlet autom len vy a vaše dieťa. Pomôže vám to vytvoriť silné puto, ktoré bude silnieť aj vďaka úprimnej komunikácii.

 

6. Vytvorte si rituály pred spaním

Čas strávený prípravou na spánok je ideálnou príležitosťou na odreagovanie sa a vzájomné prepojenie s dieťaťom. Môžete si spolu čítať, rozprávať si príbehy alebo si spievajte pesničky. Alebo sa rozprávajte o tom, čo ste zažili počas dňa a za čo ste vďační.

 

7. Vychutnajte si jedno spoločné jedlo denne

Podľa výskumu skupiny kanadských vedcov z roku 2015 môžu časté rodinné večere predchádzať problémom s poruchami stravovania, užívaním alkoholu a návykových látok, násilným správaním, depresiami a samovražednými myšlienkami u dospievajúcich. Podľa odborníkov zo Stanford Children's Health pocit bezpečia, ktorý poskytuje spoločné stolovanie, môže pomôcť deťom, aby sa cítili sebavedomejšie. Povzbudzovaním svojich detí, aby hovorili o tom, čo prežili počas dňa (a skutočným počúvaním ich odpovedí), dávate najavo, že si ich vážite a rešpektujete. Deťom by malo byť umožnené, aby si vyberali svoje vlastné miesta na sedenie a mali by byť povzbudzované, aby pomáhali pri prácach spojených s prípravou pokrmu, či už pri prestieraní, servírovaní jedla alebo upratovaní po jedle.

 

8. Hovorte pekné veci o dieťati jemu alebo ostatným v jeho prítomnosti

Ak o dieťati hovoríte pekné veci v jeho prítomnosti, nielen že tým vyjadríte svoju hrdosť, lásku a pozornosť, zároveň podporujete jeho sebahodnotu tým, že dieťa má možnosť počuť o svojich silných stránkach a kvalitách. Buďte však úprimní a nepreháňajte. Vyzdvihujte skutočné kvality.

 

9. Správajte sa k dieťaťu láskavo 

Krik a fyzické tresty spôsobujú, že sa deti cítia nemilované. Pod ich vplyvom klesá ich sebahodnota a uzatvárajú sa do seba. Po fyzickom treste sa dieťa necíti ani milované, ani prijaté také, aké je. Tým, že dokážete zachovať kľud aj v situácii, keď dieťa urobí nejakú chybu alebo niečo vyvedie, mu ukážete, že je milované také, aké je a aj vtedy, ak sa mu niečo nepodarí.

 


Zdroje:
Making children feel loved and accepted 
Everyday practices to make your child feel loved

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina, Šťastie
Zdieľať na facebooku