Každodenné činnosti, ktoré podporujú nezávislosť dieťaťa

Proces formovania nezávislosti neprebieha vždy jednoducho. Je to spôsobené hlavne tým, že rodičovský inštinkt vedie rodičov k tomu, že mnohé veci chcú svojim deťom uľahčiť alebo ich chcú zachrániť pred zlyhaním.
Proces formovania nezávislosti neprebieha vždy jednoducho. Je to spôsobené hlavne tým, že rodičovský inštinkt vedie rodičov k tomu, že mnohé veci chcú svojim deťom uľahčiť alebo ich chcú zachrániť pred zlyhaním. / Foto: Bigsotck

Učiť deti samostatnosti a nezávislosti je dôležité. Pre rodičov to však nie je vždy jednoduché. V článku vám ponúkame niekoľko jednoduchých spôsobov, ktoré môžete robiť s deťmi každý deň. Aj vďaka týmto jednoduchým veciam sa môže vaše dieťa postupne stať nezávislejším a samostatnejším.

 

Mnohí rodičia túžia po tom, aby boli ich deti nezávislé a samostatné. Ale nie vždy tento proces prebieha jednoducho. Je to spôsobené hlavne tým, že rodičovský inštinkt vedie rodičov často k tomu, že mnohé veci chcú svojim deťom uľahčiť alebo ich chcú zachrániť pred zlyhaním. Niekedy však stačí zmeniť prístup pri jednoduchých činnostiach a postupne sa dieťa stáva samostatnejším. Ktoré kroky môžu pomôcť?

 

1. Nechajte deti robiť chyby

Na prvý pohľad sa to môže zdať nelogické, ale ak necháte deti robiť chyby, naučíte ich, ako v živote uspieť. Keď urobia chybu, dajte im vedieť, že je to v poriadku a pomôžte im vymyslieť, ako by to nabudúce mohli urobiť lepšie.  Je ťažké vidieť, ako sa vaše dieťa trápi  pri riešení problému, ale ak sa zameriate na to, aby ste ho naučili, že neúspech je len spätná väzba, ktorá ho má posunúť k lepším riešeniam, pomáha to rozvíjať rastové  myslenie a s týmto nastavením bude celý život schopné s istotou prekonávať aj tie najťažšie prekážky.

 

2. Prideľujte zvládnuteľné úlohy

Pokúste sa povzbudiť svoje dieťa, aby prevzalo jednoduché úlohy, ako je upratovanie hračiek po hre, pomoc pri ukladaní potravín, ukladanie bielizne a podobne. Uistite sa, či deťom dávate domáce práce, ktoré sú primerané veku a či sú zmysluplné. Ideálne je, keď ich tieto činnosti motivujú myslieť dopredu a činnosti aj plánovať. Ak sa napríklad hromadí bielizeň, opýtajte sa ich, čo by sa podľa nich malo s ňou urobiť. Povzbudzujte ich, aby do práčky priniesli kopu špinavej bielizne. Možno chcú stlačiť tlačidlo na spustenie prania. Dovoľte im to. Tým, že ich do činnosti zapojíte, budú sa cítiť motivované a po pár rokoch už budú aj samostatne prať.

 

3. Dovoľte deťom v niektorých veciach sa rozhodovať samostatne

Poskytovanie slobody a umožnenie deťom rozhodovať sa je skvelý spôsob, ako ich posilniť a vybudovať si dôveru vo vlastné rozhodovacie schopnosti či pomôcť im vybudovať zmysel pre zodpovednosť. Keď sa deti môžu rozhodovať samy, majú množstvo príležitostí zažiť prirodzené dôsledky. Ak používame vo výchove prirodzené a logické dôsledky, učíme dieťa prijímať zodpovednosť za svoje konanie. Logické a prirodzené dôsledky sú veľmi dôležité predovšetkým pre rozvoj samostatnosti, rozhodovania a zodpovednosti detí. Prirodzené dôsledky sú tie, ktoré umožňujú dieťaťu poučiť sa z prirodzeného fungovania a pravidiel okolitého sveta. Zásah rodiča či iného dospelého v tomto prípade nie je potrebný. Poskytovanie množstva príležitostí deťom, aby sa samy rozhodovali, je jedným zo spôsobov, ako môžu rodičia deťom ukázať, že ich želania a potreby sú rešpektované. Čím viac praxe budú mať deti pri výbere, tým lepšie. Treba si však dať pozor na to, že ak majú deti príliš veľa možností, môžu byť preťažené. Takže namiesto toho, aby ste opýtali, čo chcú dnes robiť, opýtajte sa ich, či by radšej išli na ihrisko alebo na plávať. Skúste ponúknuť dve alebo tri možnosti, ktoré budú aj vám vyhovovať.

 

4. Vytvárajte príležitosti na objavovanie nových vecí

Podporovať nezávislosť sa dá aj tým, že svojmu dieťaťu poskytnete veľa príležitostí na objavovanie bez toho, aby bolo príliš pod dohľadom. Ak sa  hrá v inej miestnosti, nechajte ho hrať sa bez toho, aby ste  ho neustále kontrolovali. Keď idete po ulici a cítite sa bezpečne, nechajte dieťa ísť kúsok pred vami po chodníku. Ak je vaša poštová schránka v bezpečnej vzdialenosti, pošlite ho po  poštu. V cukrárni mu dovoľte vypýtať si koláč, objednať si a zaplatiť za obed, zatiaľ čo vy sa budete pozerať z bezpečnej vzdialenosti. Pokúste sa nájsť každý deň aspoň jeden spôsob, ako vaše dieťa dokáže niečo  samostatne bez vás.

 

5. Vyhnite sa nadmernej oprave konania dieťaťa

Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa opravám svojho dieťaťa, keď sa pokúša urobiť niečo samostatne. Napríklad, ak požiadate svoje dieťa, aby si upravilo posteľ a neurobí to  dokonale, odolajte nutkaniu opraviť to. Vždy sa snažte mať na pamäti, že dokonalosť nie je cieľom. Cieľom je umožniť vášmu dieťaťu prevziať zodpovednosť. Nebude chcieť pokračovať v skúšaní, ak zakaždým, keď to urobí, bude jeho pokus opravený.

 

6. Priestor usporiadajte tak, aby podporoval samostatnosť dieťaťa

To, ako si usporiadate priestor v domácnosti, ovplyvní schopnosť vášho dieťaťa trénovať samostatnosť a nezávislosť. Sú vaše deti schopné dosiahnuť na svoje šálky, taniere, vidličky? Majú k dispozícii džbán vody, z ktorého si môžu naliať vodu do pohára? Majú prístup k umývadlu a mydlu, aby si mohli umyť ruky bez pomoci? V súčasnosti už existuje veľa možností, ako domácnosť prispôsobiť deťom.

Robíte pre svoje dieťa priveľa? Ak áno, napíšte si na viditeľné miesto tento citát Márie Montessori: „Nikdy nepomáhajte dieťaťu s úlohou, pri ktorej cíti, že môže uspieť." 

 


Zdroje:
Dinkmeyer D., McKay G.D.: Efektivní rodičovství krok za krokem
Little things you can do every day to make your child more independent
Nicky a Sila Lee: Kniha o rodičovstve

Zdieľať na facebooku