7 jednoduchých spôsobov, ktoré vám pomôžu lepšie preniknúť do sveta vášho dieťaťa

Dieťa nič tak neposilňuje ako skutočný vzťah s rodičmi. Z tohto dôvodu je tak potrebné dobre poznať svet vášho dieťaťa a čo najhlbšie do neho prenikať.
Dieťa nič tak neposilňuje ako skutočný vzťah s rodičmi. Z tohto dôvodu je tak potrebné dobre poznať svet vášho dieťaťa a čo najhlbšie do neho prenikať. / Foto: Bigstock

Každý rodič túži po tom, aby si čo najlepšie so svojím dieťaťom rozumel, aby bol čo najviac súčasťou jeho života, aby si dokázali spolu čo najviac užívať. Mnohí rodičia si totiž veľmi dobre uvedomujú, že čas rýchlo plynie, dieťa rýchlo vyrastie a príležitostí byť spolu bude stále menej a menej. Čo robiť, aby ste si spoločné chvíle vychutnali čo najlepšie?

 

Každý rodič dnes čelí náročnej realite hektického spôsobu života. Možno máte niekedy pocit, že vás najrôznejšie názorové tlaky, neprimerané nároky a očakávania okolia doháňajú k zúfalstvu. Dostávate sa do stresu len preto, lebo chcete vyhovieť všetkým tlakom z okolia. Keď sa však zastavíte, oddýchnete si a popremýšľate, tak zrazu jasne viete, že dieťa potrebuje hlavne lásku a pozornosť svojich rodičov a čo najviac spoločne prežitých chvíľ. Čo robiť, aby sa tento sen stal realitou?

 

1. Čo najmenej sa venujte sociálnym sieťam

Každé dieťa túži tráviť čo najviac času s rodičmi. Tí  síce fyzicky s dieťaťom napríklad vonku aj sú, ale ich myseľ blúdi niekde inde. Často sú príliš zaneprázdnení svojimi pracovnými plánmi, telefónmi a sociálnymi sieťami. Veď, koľko rodičov pri hrách s deťmi drží v ruke mobil? A často je to len preto, lebo sledujú, čo sa deje na sociálnych sieťach. A najhoršie je, keď sa neustále porovnávajú s mamičkami, ktoré na ne celé dni umiestňujú dokonalé fotky. Toto porovnávanie potom odoberá obrovské množstvo energie a často spôsobuje aj zhoršenú náladu. Byť dobrou mamou nespočíva v tom, koľko atraktívnych rodinných fotografií vystavíte na internete, ale v tom, ako hodnotne naplníte spoločný čas s deťmi. Sústreďte sa na to, na čom naozaj záleží. Vaše deti si uložia do srdca zážitky prežité s vami a nie fotografie vystavené na internete. Výhoda toho, že pred deťmi budete čo najmenej používať mobil alebo iné elektronické zariadenie spočíva aj v tom, že v budúcnosti aj  samotné deti sa týmto zariadeniam budú venovať menej. Veď ony len často napodobňujú rodičov. Navyše aj tie najmenšie deti dokážu veľmi dobre vycítiť, kedy sa  s nimi skutočne hráte alebo maľujete zvieratká a kedy ste duchom neprítomní a v hlave alebo v mobile  riešite svoje veci. Keď sa hráte, buďte duchom prítomní len so svojím dieťaťom, venujte sa mu naplno. Takto sa cíti šťastne.

 

2. Venujte dieťaťu hlavne zážitky

Čo si budú vaši potomkovia najviac pamätať, keď si v dospelosti spomenú na svoje detstvo? To, čo prežili a nie to, koľko mali autíčok, bábik alebo darčekov pod stromčekom. Hmotné veci, akokoľvek sú drahé a luxusné, im nikdy nedokážu nahradiť zážitky, dovolenky, spoločné chvíle a nové skúsenosti. A niekedy nemusíte kvôli zážitkom míňať ani veľa peňazí. Pre maličké deti je stan väčším dobrodružstvom ako drahý hotel. Doprajte svojim deťom, aby boli šťastné a veselé. Užívajte si každý deň, spomaľte a vychutnávajte si kreatívnu hru, každú chvíľku na ihrisku alebo zdanlivo obyčajnú popoludňajšiu prechádzku. Odpovedajte trpezlivo na zvedavé aj neúprosné otázky, nehnevajte sa kvôli premočeným nohaviciam a zablateným novým topánkam. Hrajte sa spolu a celý váš svet bude hneď krajší. Vďaka spoločným hrám budete mať každý deň k sebe bližšie a po čase sa na tieto spoločné chvíle budete všetci veľmi tešiť.

 

3. Naplánujte toľko aktivít, aby dieťaťu spôsobovali radosť a nie stres

Dnes väčšina  rodičov má názor, že čím viac záujmov, krúžkov a mimoškolských aktivít, tým lepšie pre dieťa a jeho všestranný rozvoj. Do určitej miery je to, samozrejme, pravda. Ale nič netreba preháňať. Je prirodzené, že chcete, aby dieťaťu záľuby obohatili život, naučilo sa nové zručnosti a trávilo svoj čas zmysluplne. Myslite ale aj na to, že všetkého veľa škodí. Je dôležité, aby deťom zostal voľný čas aj na nudenie a ničnerobenie, oddych a zábavu podľa vlastnej fantázie. Čas nudy by mal deťom slúžiť predovšetkým na premýšľanie, meditáciu a stíšenie. Ticho a čas na reflexiu sú pre dieťa rovnako dôležité ako zmysluplné aktivity. Voľné chvíle im dávajú možnosť objavovať, experimentovať a učiť sa nové veci. Keď vidíte, že vaše dieťa je z krúžkov, kurzov, rôznych aktivít unavené, vysilené a vystresované, porozmýšľajte nad tým, ktoré by ste mohli vypustiť. Ak bude mať dieťa primerané množstvo aktivít, zostane vám dostatok času aj na spoločné chvíle.

 

4. Vymýšľajte si rituály

Každá rodina by mala mať svoje tradície a rituály, ktoré všetci s radosťou dodržiavajú. Opakované situácie rodinu stmeľujú, posilňujú vzájomné puto a poskytujú priestor pre spoločné plány a aktivity. Spoločné rituály sa snažte vymyslieť tak, aby každému robili radosť. Môžete napríklad pravidelne oslavovať  deň, kedy vaše dieťa urobilo svoj prvý krôčik, vyrábajte spoločne vianočné alebo veľkonočné medovníky, robte spolu jarnú a letnú  výzdobu, v deň sviatku každého člena rodiny sa vydajte na výlet a hlasujte, kam pôjdete, každú sobotu si večer pustite obľúbený film, raz týždenne uvarte všetci spolu večeru a slávnostne prestrite stôl, v lete sa vypravte vždy do inej zoologickej záhrady. Možností je naozaj veľmi veľa. Dôležité je, aby ste boli všetci spolu, a to šťastní a v dobrej nálade.

 

5. Dieťaťu dávajte čo najčastejšie pozitívnu spätnú väzbu

Dávajte čo najčastejšie svojim deťom pozitívnu spätnú väzbu. Vďaka tomu bude v rodine prevládať dobrá nálada a postupne z detí vychováte ľudí, pre ktorých budú optimizmus a kladný prístup k životu a k celému svetu samozrejmosťou. Pravdepodobne sa z nich nestanú večne nespokojní negativisti. Povzbudzujúce slová môžu mať podľa psychológov na deti skutočne výrazný účinok, a to aj roky po tom, čo ste ich vyslovili. Preto v komunikácii s nimi používajte pokiaľ možno slová a vety, ktoré im umožnia, aby sa cítili dobre a spokojne samy so sebou. V ťažkých životných obdobiach tento pohľad na svet a seba veľmi ocenia.

 

6. Dávajte mu otázky, pri ktorých musí dlhšie premýšľať

Keď rodičia prídu po dieťa do školy, tak sa väčšinou pýtajú, akú dostalo známku, čo je nové a čo jedlo na obed.  Dieťa najčastejšie odpovie jedným slovom. Môžete však skúsiť aj iné otázky, vďaka ktorým nadviažete hlbšie spojenie a uskutočníte dlhšiu komunikáciu. Pýtajte sa tak, aby odpoveď súvisela s výraznejším zamyslením a aby dieťa hovorilo trochu dlhšie. Pre inšpiráciu môžete vyskúšať napríklad tieto otázky:

„S kým si sa dnes najviac hral?“,

„Prečo ti chutil obed?“

„Kto sa na teba dnes usmial?“

„S kým si sa dnes cez prestávku rozprával?“

„Čo najzábavnejšieho si dnes zažil?“

A čo je tiež dôležité, aktívne počúvajte odpovede svojho dieťaťa. Aj vďaka tejto komunikácii viac preniknete do sveta vášho dieťaťa.

 

7. Dovoľte dieťaťu, aby vám ukázalo, čo potrebuje

Vnímajte svet dieťaťa nielen očami, ale aj srdcom. Buďte ochotní v prípade potreby sa aj meniť. Čo fungovalo včera, dnes už fungovať nemusí. Tak, ako sa mení vaše dieťa, mal by sa meniť aj váš rodičovský prístup. Odborníci tvrdia, že všetci máme dokonalé deti, ktoré nás učia presne to, čo sa aj my rodičia potrebujeme naučiť. 

Hlavným dôvodom, prečo vaše deti s vami spolupracujú, prečo sa s vami hrajú a rady s vami trávia čas, je, že vás milujú a chcú byť prijímané. Z toho vyplýva, že základom každej výchovy je dobrý vzťah s dieťaťom. Keď máte s dieťaťom dobrý vzťah, máte na neho aj vplyv. Dieťa nič tak neposilňuje ako skutočný vzťah s rodičmi. Z tohto dôvodu je tak potrebné dobre poznať svet vášho dieťaťa a čo najhlbšie do neho prenikať.

 


Zdroje:
Amy Morin: 13 vecí, ktoré psychicky silní rodičia nerobia
Elaine Mazlish, Adele Faber: Ako hovoriť, aby nás deti počúvali - Ako počúvať, aby nám deti dôverovali

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina, Šťastie
Zdieľať na facebooku