Ako a prečo u dieťaťa podporovať jeho zberateľskú vášeň?

Zberateľstvo podporuje trpezlivosť, sústredenosť, zvedavosť, kreativitu,  chuť experimentovať.
Zberateľstvo podporuje trpezlivosť, sústredenosť, zvedavosť, kreativitu, chuť experimentovať. / Foto: Bigstock

Zberateľstvo je človeku vrodené. Každý môže inklinovať k zbieraniu niečoho iného. Táto vášeň sa prejavuje aj u detí. Ako ich správne podporiť?

 

Vášeň je silný, dlhodobý cit, ktorý významne ovplyvňuje človeka, jeho myslenie i činnosti. Je zdrojom energie, vytrvalosti a vôle prekonávať prekážky a dosiahnuť ciele. Vášní je veľké množstvo. Môžu to byť vášne zberateľské, umelecké, čitateľské, cestovateľské, vlastenecké a iné. Príčiny vzniku vášne sú pomerne rôznorodé. Môžu byť podmienené vedomým ideovým presvedčením, vychádzať z telesných pudov alebo to môžu byť ďalšie príčiny. Vášeň je niečo, čo máme v sebe, nezískavame ju  pôsobením rôznych vplyvov z vonkajšieho prostredia. Je to niečo, čo v každom drieme a tým šťastným sa to podarí aj odhaliť. Existuje množstvo ľudí, ktorí celý život niečo zbierajú. A zberateľská vášeň sa môže prejaviť už v detstve. Väčšina detí zbiera zo začiatku nesystematicky všetko, čo im napadne alebo na čo si spomenú: plagáty, tetovačky, nálepky, kartičky,  servítky, poštové známky, mušle, kamene, šišky, hracie figúrky, pohľadnice, malé autíčka  a podobne. Až s nástupom do školy si začínajú zakladať systematické zbierky a koncentrujú sa na určité konkrétne predmety. 

 

Prečo má zberateľstvo pre dieťa veľký význam?

Vďaka zberateľstvu sa dieťa podrobne zoznamuje s oblasťou, ktorá ho fascinuje. Vďaka tomu sa za niekoľko rokov môže z neho stať odborník na určité veci. Zberateľstvo podporuje vzdelanie dieťaťa. Tým, že niečo zbiera, zaujíma sa hlbšie o nejakú problematiku, a to podporuje rozvoj jeho vedomostí. Každý zberateľský kúsok  má pre dieťa hodnotu. Zberateľstvo podporuje trpezlivosť, sústredenosť, zvedavosť, kreativitu,  chuť experimentovať. Vďaka zberateľstvu sa vo zvýšenej miere deti zaujímajú o svet okolo seba, učia sa vyhľadávať informácie, triediť veci, starať sa o niečo, prijímať, ale  na výmenných akciách i dávať a tiež oddeľovať podstatné od nepodstatného. Toto všetko sa im raz v živote určite zíde.

 

Ako deti usmerniť?

Keď vidíte, že vaše dieťa prejavuje dlhodobejší a vážnejší záujem o zbieranie niečoho konkrétneho, je dobré sa s ním o tom porozprávať. Zberateľská záľuba nespočíva len vo vytváraní zbierok. Dôležité je aj rozprávanie o tom, odkiaľ pochádzajú jednotlivé kúsky, vysvetľovanie a zdôvodňovanie, prečo dieťa zbiera práve to alebo ono, aké náročné bolo získať do zbierky ten či onen exemplár. Spýtajte sa ho, prečo chce zbiera práve vybraté určité predmety, prečo ho zaujali, či si chce niečo viac o problematike spolu s vami preštudovať, akým spôsobom by ste mu mohli pomôcť a podobne. Niekedy si zberateľstvo vyžaduje aj viac času a zmenu priestoru či cestovanie. Niekedy malí zberatelia potrebujú trpezlivý sprievod rodičov. Ak zbierajú a sušia listy zo stromov či kvety, pravdepodobne budú potrebovať, aby ste s nimi chodili do lesa. Ak zbierajú servítky či cukor v sáčku, občas budú chcieť ísť s vami do cukrárne a ak zbierajú pohľadnice, prídu im vhod výlety po rôznych mestách. Rodičia často nechápu, prečo ich dieťa opatruje určité, zdanlivo nepotrebné veci. Ale deti sa pozerajú na svet inými očami. Pre ne sú cenné tie predmety, ktoré oslovujú ich potreby, túžby a priania. 

 

K zbieraniu patrí aj vymieňanie

Na zbieraní je najkrajšie hľadanie a objavovanie a potom vymieňanie s rovesníkmi. Iba tak sa dajú zbierky obohacovať a rozširovať. Takmer pre každý objekt zbierania existujú kluby a webové stránky. V nich sú však aktívni najmä dospelí. A keďže výmena predmetov, ale i skúseností je dôležitá aj pre malých zberateľov, porozmýšľajte, či by ste im nepomohli vytvoriť podmienky na vymieňanie napríklad v škole, a to napríklad raz za mesiac. Ak sa vám nepodarí zorganizovať detskú výmenu, môžete spolu s dieťaťom navštevovať kluby pre dospelých.

 

Vytvorte pre dieťa priestor, kde si môže svoje zberateľské predmety ukladať

Zberateľ sa netúži na svoje veci pozerať sám, ale chce ich ukázať aj ostatným. Aby si dieťa mohlo predmety uchovávať a vystavovať, potrebuje škatule rôznej veľkosti, dózy, kufríky alebo poličky. Väčšinou rôzne maličké figúrky, hračky, autíčka, panáčiky si dieťa vytavuje na poličkách. Pohľadnice, fotky, známky, obrázky a sušené kvety či listy sa dajú pekne prezentovať v albumoch a zakladačoch. Pohľadnice a obrázky pekne vyniknú vtedy, ak sú povešané na šnúre na bielizeň, ktorú umiestnite do detskej izby. Na mušle či menšie kamene sa hodia zaváraninové poháre.

 

Nech už vaše dieťa zbiera čokoľvek, podporte ho v tom, lebo vďaka tejto záľube aktívne a múdro prežíva voľný čas, obohacuje si svoje vedomosti a vďaka jeho zberateľstvu sa v rodine vytvára aj priestor na komunikáciu.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Kreativita
Zdieľať na facebooku