Samota ako liek na emocionálne zranenie

Veľa ľudí si samotu spája s negatívnymi pocitmi. Opak však môže byť pravdou. Niekedy samota dokáže ľuďom výrazne pomôcť, naštartovať ich k novým veciam, ba dokonca vyliečiť emocionálne rany.
Veľa ľudí si samotu spája s negatívnymi pocitmi. Opak však môže byť pravdou. Niekedy samota dokáže ľuďom výrazne pomôcť, naštartovať ich k novým veciam, ba dokonca vyliečiť emocionálne rany. / Foto: Pexels

Veľa ľudí si samotu spája s negatívnymi pocitmi. Opak však môže byť pravdou. Niekedy samota dokáže ľuďom výrazne pomôcť, naštartovať ich k novým veciam, ba dokonca vyliečiť emocionálne rany. Človek ale musí vedieť, ako zo samoty vyťažiť čo najviac pozitívnych vecí.

 

Sú dni, keď sa môžete cítiť nespokojní, nesústredení, ba dokonca emocionálne ranení. Väčšina ľudí sa v takejto situácii snaží liečiť tak, že sa chce stretávať s množstvom ľudí, navštevovať rôzne podujatia, pozerať veľké množstvo filmov alebo niekoľko hodín hrať počítačové hry. Niekomu to možno pomáha, lebo na utrpenie rýchlo zabudne, ale rany sa neliečia. Iba sa zakrývajú inou vrstvou vytvorenou silnými zážitkami. Po čase bolesť opäť vypláva na povrch. Odborníci odporúčajú vyskúšať rôzne spôsoby liečenia emocionálnych rán a okrem  iného odporúčajú aj samotu. Pre niektorých ľudí práve ona môže mať liečivý účinok. Prečo? Zastavenie v samote im dokáže ponúknuť regeneráciu, sebareflexiu, čas na premýšľanie a na vnímanie života vo viacerých rovinách, a to aj v takých, nad ktorými nikdy doteraz neuvažovali, ba dokonca ich dokáže motivovať k novému smerovaniu v živote. Pobyt v samote ponúka niekoľko možností, ako premýšľať nad sebou a nad životom.

 

1. Samotu vnímajte ako dar

Každá rana, aj tá emocionálna, prechádza procesom uzdravovania. Nedá sa jej zbaviť rýchlo a na počkanie. Neznesiteľné pocity musia odznieť postupne. Žiadne svetlo z okolia nedokáže zahnať tmu z duše. Duša sa musí rozsvietiť sama. Svetlo musíme rozsvietiť sami v sebe a málokedy nám v tom niekto iný dokáže reálne pomôcť. Možno nás dokáže nasmerovať, motivovať, ale urobiť to musíme len sami. Keď vychádzame z tohto poznania, každý občas potrebuje byť dlhšiu dobu osamote, pretože po ťažkých obdobiach v živote si musí premyslieť priority, musí začať premýšľať viac o sebe, nastaviť si vlastnú cenu, pod ktorú už nikdy nepôjde a podobne. V určitom období by každý človek mal dozrieť k vedomiu, že najdôležitejšie je pochopiť, kto je, kde sa nachádza, kde sa chce dostať a ktorou cestou sa chce vydať. Počas hluku, ktorého je okolo nás stále viac a viac, za ustavičného rozprávania iných ľudí, (všimnite si, ako ľudia radi o sebe rozprávajú, ale málokto skutočne a aktívne počúva), na to nebýva čas ani energia. Z tohto dôvodu skúste občasnú samotu vnímať ako dar a nie ako zlo, ktoré sa vkradlo do vášho života. Keď ju dokážete naplno využiť, dokážu vás chvíle, ktoré ste prežili s ňou, posunúť k úplne novej a často oveľa lepšej dimenzii v živote.

 

2. Samota vám ukáže skutočnú pravdu

Hoci proces čistenia prebieha vo vnútri, prejavuje sa aj navonok. Týka sa totiž aj vonkajšieho sveta. To, ako sa cítime, je často dané okolím, akým sa obklopujeme. Všetci sme z hľadiska energie priemerom energie približne piatich osôb, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v prostredí, v ktorom žijeme. Inými slovami povedané, ak sú ľudia okolo nás negatívni, neprajní, agresívni, lakomí, potom sme takí aj my.  A platí to aj opačne. Akonáhle z negatívneho prostredia prejdeme do pozitívneho, napríklad takého, kde nás druhí podporujú, povzbudzujú, motivujú, inšpirujú, zrazu sa začneme meniť podobným spôsobom. Pritom sme sa nezmenili my, iba okolie. Vidíme, že prostredie má obrovský vplyv na človeka. Ak vás niekto emocionálne raní, zo začiatku to, samozrejme, bolí. Keď sa však hlbšie nad tým zamyslíte, poviete si, že ste vďační za túto skúsenosť, lebo ste aspoň spoznali pravdu o človeku. A nad týmto sa môžete zamyslieť hlavne vtedy, keď máte dopriate byť aspoň pár dní sami. Vtedy si najlepšie uvedomíte, kto z prostredia, v ktorom sa pohybujete a pracujete, vás skutočne podporuje, povzbudzuje, kto vám drží palce a kto sa len tak tvári. Možno budete musieť z nepodporujúceho a negatívneho prostredia vystúpiť úplne. Pravda je však taká, že čím skôr to urobíte, tým lepšie pre vás. Máte potom šancu posunúť sa k lepšiemu. Spomeňte si, koľko ľudí je vďačných za poznanie skutočnej pravdy, ktorá ich napokon vyslobodila zo zlých pocitov a vzťahov. Vďaka pravde a zmene, ktorú urobili, sa im zmenil život k lepšiemu a sú za to vďační. A práve v samote sa môžete podrobne zamyslieť nad tým, ako ďalej žiť, čo zmeniť a kam sa posunúť.

 

3. Samota človeka učí autenticite

Ľudia radi spochybňujú tých druhých, kritizujú ich kroky, a tak mnohí ani len neskúsia to, po čom tak celý život veľmi túžili. Sú to takí zlodeji snov, ktorí sa viac starajú do životov iných, ale na seba nemyslia. Ľudia radi odhovárajú iných od určitých vecí a spochybňujú ich kroky, a to najmä vtedy, keď oni sami nemajú odvahu urobiť to, čo chcete skúsiť vy. Lenže život je aj o novom poznaní. O všetkých farbách, ktoré stoja za to spoznať. Človek na konci života ľutuje menej to, čo skúšal a nevyšlo mu to ako to, o čo sa ani nepokúsil. Keď ste pár dní v samote, nikto, okrem vás samotných, neanalyzuje vaše myšlienky a prípadne aj určité kroky. Nikto vás nemôže odradiť od toho, čo chcete uskutočniť. Samozrejme, môže sa stať, že váš krok nebude správny, ale kto sa učí bez chýb? Chyby by vás nemali odradiť od skúšania ďalších nových vecí. Dôležité je, že niečo nové vyskúšate na základe slobodného rozhodnutia a bez toho, aby vám niekto niečo hovoril. Človek si niekedy až spätne uvedomí, koľko času venoval tomu, že sa až príliš dlho zaoberal názormi iných ľudí a nežil svoj vlastný život. Možno aj dovolíte iným, aby ovplyvňovali vašu prácu, vzťahy, vaše  názory, ba  dokonca váš výzor. Mnohým chýba odvaha k tomu, aby premenili sny na skutočnosť. Či už človeka brzdí strach z neúspechu, alebo nedostatok pochopenia či podpory od blízkych, mal by pokúšať šťastie tam, kde ho ťahá srdce. Lebo len tomu, kto sa nebojí žiť svoj život, sa môže splniť aj zdanlivo neuskutočniteľný sen. A aj tieto veci si môžete dokonale premyslieť len vtedy, keď môžete byť sami. Využite tú možnosť!

 

4. Samota vám dá silu na to, aby ste dokázali kráčať za svojimi snami

Najčastejším cieľom býva žiť šťastný a naplnený život. Nikdy nemeňte tento cieľ. Ak vám nevychádza, zmeňme cestu. Ale nikdy nie cieľ. Sny nie sú vo vašej hlave náhodou. Iní ľudia vám nemusia rozumieť, pretože oni majú svoje vlastné sny. Pokiaľ za nimi nie sú schopní ísť, mávajú tendenciu odrádzať od cesty i druhých. Nerobia to kvôli druhým, robia to kvôli sebe. Nechcú sa pozerať na to, ako si iní ľudia svoje sny dokážu plniť. V takomto zrkadle by totiž videli sami seba a svoju slabosť. V samote si podrobne môžete premyslieť svoju ďalšiu cestu a tiež to, že môžu prísť prekážky. Nezakrývajte oči pred nimi a pripravte sa aj na to, ako ich v prípade potreby prekonať. Niekedy vás život alebo okolie zatlačia aj do problémov, ale to neznamená, že ak sa to stane, nebudete pripravení vydolovať zo seba ešte väčšiu energiu ukázať, že sa svojho cieľa nevzdáte. V samote si túto cestu môžete vopred vizualizovať, a tak sa na ňu pripraviť.

 

5. Samota vám dá silu začať konať

A keď budete mať pocit, že už máte všetko premyslené, keď ste dostatočne motivovaní a nabití novou energiou, začnite tvoriť a budovať niečo nové. Akákoľvek aktivita posúva človeka z pasivity. Vždy je lepšie vykročiť do neznáma, než zostať tam, kde nič nie je. Život je niekedy veľká zmena. S pochopením tohto pravidla končí sebakritika, obviňovanie druhých, vyhováranie sa, odkladanie vecí na neskôr. Prečo? Človek, ktorý si uvedomí, že je v ňom ukrytý obrovský potenciál a množstvo energie, uvoľňované hormóny šťastia mu zlepšujú náladu, menia jeho pocity a tým aj jeho myšlienky. Pocity vytvárajú myšlienky. Myšlienky určujú činy. Činy plodia výsledky. To znamená, že  dobré pocity tvoria dobré myšlienky. Dobré myšlienky vedú k dobrým činom. Dobré činy spôsobujú dobré výsledky. A ono to nekončí, lebo dobré výsledky podporujú dobré pocity... A naopak, zlé pocity roztáčajú špirálu zlých myšlienok, činov i výsledkov.

 

Zo psychohygienického hľadiska občasná samota je veľmi dôležitá. Konečne nikto nie je dôležitejší ako vy sami. Konečne môžete nerušene premýšľať nad ďalšou cestou v živote, nad vaším ďalším smerovaním. Nikto vám neradí, nikto za vás nerozhoduje, nikto vás nemanipuluje. Ste slobodní a sami so svojimi myšlienkami. Využite tieto chvíle vo svoj prospech. A po čase, keď už budete samotou presýtení, s novým odhodlaním sa opäť odovzdajte svetu. Možno o čosi múdrejší, skúsenejší a možno i šťastnejší. V takomto emocionálnom nastavení dokážete byť oporou sami pre seba a aj pre iných.

 


Zdroje:
Ryan Holiday: Ticho je kľúč: Starodávna stratégia pre moderný život
Anna Hogenová: Pořád si na něco hrajeme, žijeme odpojení od sebe, to plodí deprese, úzkost

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku