Ľudia, ktorými sa obklopujete, majú vplyv na váš úspech

Vidíme, že je naozaj dôležité obklopovať sa ľuďmi, ktorí vás na ceste za cieľmi podporujú, ktorí pri vás stále stoja a nedovolia vám, aby ste sa vzdali.
Vidíme, že je naozaj dôležité obklopovať sa ľuďmi, ktorí vás na ceste za cieľmi podporujú, ktorí pri vás stále stoja a nedovolia vám, aby ste sa vzdali. / Foto: Bigstock

Úspech človek nedosiahne bez určitého úsilia. Existuje niekoľko faktorov, ktoré vplývajú na to, či človek nakoniec uspeje a či sa cíti spokojne vo svojom živote. Medzi tieto faktory patria aj ľudia, ktorými sa denne obklopujeme.

 

Málokomu sa podarí byť úspešným človekom bez akejkoľvek námahy. Väčšinou je vždy pre úspech niečo potrebné urobiť. Úspech ovplyvňujú nielen motivácia, vzdelanie, inteligencia, ale aj mnohé ďalšie faktory. Dôležitá je tiež trpezlivosť, vytrvalosť, efektívna práca a tiež ľudia okolo nás, ktorí formujú naše  konanie a myslenie. Darren Hardy v knihe The Compound Effect píše: „Podľa výskumu harwardského  sociálneho psychológa Dr. Davida McClellanda ľudia, s ktorými sa bežne stretávame a spolupracujeme, ovplyvňujú až 95 percent nášho úspechu alebo neúspechu v živote.“ Motivátor a kouč Jim Rohn svojim klientom neustále hovorí: „Ste priemerom  piatich ľudí, s ktorými trávite najviac času, vrátane seba samého.“ Naše postoje, názory, myšlienky a príjem sú priemerom týchto piatich ľudí. Keď sa budete obklopovať ľuďmi, ktorí majú ciele a sny, raz sa takými stanete aj vy. Ale funguje to aj naopak. Podobné sa priťahuje. Stávate sa podobný ľuďom, s ktorými trávite najviac času. Ľudia okolo vás majú na vás veľký vplyv, vplývajú na vašu osobnosť, názory, ciele a na všetko, čo chcete dosiahnuť.  Správne typy ľudí vám pomôžu dosiahnuť úspech skôr než tí, ktorí vás budú v osobnostnom rozvoji brzdiť. Takže, akými ľuďmi sa obklopovať?

 

Ľudmi, ktorí  pracujú s vášňou

Možno aj vy poznáte niekoho, kto je považovaný za veľmi pracovitého a vytrvalého v tom, čo robí. Práve tento typ človeka vás dokáže neustále motivovať. A motivácia  na ceste za úspechom  je veľmi dôležitá. Podstatná je vášeň, ktorá z tohto človeka vyžaruje. Nie je dôležité, či robíte úplne to isté. To nie je podmienkou. Dôležité je to, že z ľudí okolo vás vyžaruje nadšenie a zanietenosť pre určitú vec. Je krásne vidieť okolo seba ľudí, ktorí to so svojou prácou myslia vážne a dávajú do nej celé svoje srdce. Toto dokáže veľmi motivovať, nadchnúť a dáva veľa sily všetkým, ktorí sa môžu pohybovať v blízkosti takýchto ľudí. Totiž, práve vášeň a odhodlanie sú kľúčom k úspechu v akejkoľvek oblasti.

 

Pozitívne naladenými ľudmi

Pozitívne myslenie rozširuje horizonty našich možností. Zároveň nám necháva oči otvorené pre rôzne alternatívy, ktoré by sme možno inak ani nevnímali. Pozitívny pohľad na svet pomáha tiež lepšie zvládať aktuálne ťažkosti, stres a problémy. Dokáže to prostredníctvom novej schopnosti vidieť a hľadať rôzne nové cesty. Takýto prístup zároveň prináša následne aj pozitívne emócie. Princíp je jednoduchý. Ak zažívame pozitívne emócie ako radosť, naplnenie, lásku, vidíme viac možností.  Ľudia majú tendenciu byť dobrí v tom, čo robia, pokiaľ sú šťastní. Negatívne naladení ľudia znižujú pracovnú morálku a neposkytujú žiadnu inšpiráciu. Ak trávite veľa času s negatívnymi ľuďmi, ublížujete tým svojej kreativite a tiež aj celkovému úspechu. Stretávanie sa s pozitívne naladenými ľuďmi má opačný efekt. Pozitívni ľudia vás podporujú na vašej ceste k úspechu. Keď sa do tímu kolegov a zamestnancov vnesie radosť a nadšenie, zvýši sa tým celková morálka aj motivácia.

 

Ľuďmi, ktorí sú pre vás inšpiráciou

Obklopujte sa tiež zaujímavými ľuďmi, ktorí vás niečím priťahujú. Sú to väčšinou ľudia, od ktorých sa môžete veľa naučiť nielen v oblasti profesie, ale aj o ľudskosti. Možno majú za sebou niekoľko úspešných projektov. Sú to ľudia, ktorí  vzbudzujú  akýsi prirodzení rešpekt. K veciam a k situáciám pristupujú inovatívne. Nemajú strach zo žiadnej výzvy. Takíto ľudia vás inšpirujú k tomu, aby ste sa aj vy chceli stať lepším človekom.

 

Ľuďmi, ktorí dokážu počúvať

V dnešnej dobe každý rád rozpráva o sebe. Ale verte tomu, že existujú aj ľudia, ktorí sa nesnažia  konverzáciu strhnúť vždy len na seba. Sú skvelými poslucháčmi a často vedia ponúknuť riešenie, ktoré môže pomôcť aj vám.

 

Ľudmi, ktorí sa často pýtajú

Úspešní ľudia si často dávajú otázky týkajúce sa samého seba či svojej firmy. Dôležité je však aj to, ak máte okolo seba ľudí, ktorí sa vás tiež často na rôzne veci pýtajú.Ak sa obklopíte takýmito ľuďmi, získate od nich viac pohľadov na vašu prácu. Možno veľká časť ich otázok neprinesie nič prevratné. Avšak postupom času sa vás niekto opýta otázku, ktorá bude mať potenciál zmeniť váš názor od základu.

 

Ľuďmi, ktorí veľa snívajú

Úspešní ľudia sa vedia zastaviť a veľa snívať. Je možné, že majú určité vízie, ktoré sa nikdy nesplnia, ale to nie je podstatné. Dôležité je, že sa prácou na dosiahnutí týchto snov posúvajú na úroveň, ktorú si tí , ktorí nikdy nesnívajú, nikdy nevyskúšajú. Je preto dôležité, aby ste sa obklopili i ľuďmi, ktorí majú podobné alebo rovnaké sny ako vy. Keď uvidíte ich nadšenie, bude sa vám na svojom sne pracovať oveľa ľahšie.

 

Zistite, akí ľudia vás obklopujú

Spravte si zoznam ľudí, s ktorými trávite najviac času. Ku každej osobe, ktorá vás povzbudzuje, motivuje, je pozitívne naladená a dodáva vám energiu, si poznačte znamienko plus. K ľuďom, s ktorými sa necítite dobre, sú negatívni, neustále sa sťažujú, na všetko nadávajú, obviňujú iných zo svojej zlej situácie, šíria negatívnu energiu, si poznačte  znamienko mínus. K jednotlivým ľudom, ktorých ste označili znamienkom mínus aj plus, si poznačte, koľko času im chcete venovať. Môžete si tiež položiť tieto otázky a povedzte si aj odpovede na ne.

  • Kto ma v mojom okolí podporuje?
  • S kým sa cítim  príjemne?
  • Vďaka komu sa cítim sebavedome?
  • Mám niekoho, na koho sa môžem obrátiť v prípade náročnej životnej situácie?
  • Po stretnutí s kým som plná/ plný energie a dobrej nálady?

 

Ak ste našli pozitívne odpovede na tieto otázky, pravdepodobne ste už obklopení správnymi ľuďmi, ktorí vás motivujú a sú pre vás inšpiráciou.

Vidíme, že je naozaj dôležité obklopovať sa ľuďmi, ktorí vás na ceste za cieľmi podporujú, ktorí pri vás stále stoja a nedovolia vám, aby ste sa vzdali. Verte ľuďom, ktorí si veria, ktorí veria vám, ktorí vás povzbudzujú a motivujú vás. Svoj čas venujte ľudom, ktorí berú svoj život a osud do vlastných rúk. Vyhýbajte sa negatívnym ľuďom, ktorí sa len sťažujú, ktorí nedokážu prevziať zodpovednosť za svoje postoje a obviňujú zo svojho neúspechu všetkých naokolo. Nedovoľte negatívne naladeným ľuďom, aby vám určovali, ako sa budete cítiť a ako budete žiť.

 


Zdroje:
Jozef Čuha: Pozitívne myslenie nebolí
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Brendon Burchard: Životný náboj
Čítajte viac o téme: Motivácia, Úspech, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku