10 znakov, ktoré vám prezradia, že vás niekto nemá rád

Každý z nás sa stretáva aj s takými ľuďmi, o ktorých vieme, že nás nemajú radi.
Každý z nás sa stretáva aj s takými ľuďmi, o ktorých vieme, že nás nemajú radi. / Foto: Bigstock

Určite každý z nás prichádza do styku s takým človek, o ktorom je presvedčený, že sa síce naoko tvári ako kamarát, v skutočnosti nás až tak v láske nemá. Pozrime sa na znaky, ktoré nám našepkávajú, že nejaký človek nás nemá rád.

 

Experti tvrdia, že neverbálna komunikácia o vzťahu dokáže prezradiť viac ako slová. Ak si o nejakom človeku myslíte, že vás nemá príliš v láske, môžete sledovať reč jeho tela. Ide o znamenia, ktoré samotný človek nemôže ovládať a dáva nimi najavo to, aký vzťah skutočne k vám má. Samozrejme, keď preskúmate neverbálne prejavy, môžete začať sledovať podrobnejšie aj jeho slová a tiež skutky. Čo všetko je dôležité si všímať?

 

1. Reč tela

Reč tela je dôležitá, pretože nám dokáže povedať a odhaliť veľmi veľa. Ak sa niekto vo vašej prítomnosti cíti pohodlne, spokojne a príjemne, tak aj jeho reč tela je pozitívna. Má uvoľnené ramená, snaží sa udržiavať dobrý očný kontakt alebo má na tvári prirodzený úsmev. Ak vás však niekto nemá až tak rád, jeho telo sa môže správať presne opačne. Môže vyzerať strnulo, napäto, ruky môže mať napríklad prekrížené, nesnaží sa o očný kontakt, skôr ho zaujíma všetko iné alebo sa za niečo skrýva. Napríklad za tašku alebo nejaké knihy či spisy, ktoré má momentálne v ruke.

 

2. Nútený úsmev

Predstieraný úsmev môže byť ďalším znakom toho, že niekto vás nemá až tak rád, ako ste si možno mysleli. Aj preto by ste si mali na druhých všímať, ako sa vo vašej prítomnosti správajú. Ak sa totiž smejú úprimne, zapájajú do tejto činnosti viac tvárových svalov, ako keď to iba predstierajú. Falošný úsmev podľa tohto môžete odhaliť. Ľudia, ktorí predstierajú úsmev, vyzerajú strnulo. Úprimný úsmev možno cítiť srdcom, zatiaľ čo vynútený sa vás nikdy emocionálne nedotkne.

 

3. Nekopírujú vašu reč tela

Keď sa niekto cíti vo vašej prítomnosti príjemne, snaží sa kopírovať vašu reč tela alebo držanie, hoci si to ani neuvedomuje. Napríklad, keď si nejakým spôsobom založíte ruky, ten druhý to môže urobiť tiež. Podvedome totiž prispôsobujeme držanie tela tak, aby zodpovedalo tomu, kto sa nám páči. Toto neverbálne zrkadlenie signalizuje, že sme spolu navzájom spojení. Ak vás však niekto nemá až tak rád, vašu reč tela nekopíruje.

 

4. Očný kontakt je minimálny

Rovnako ako reč tela, tak aj očný kontakt dokáže odhaliť pravého a úprimného kamaráta  a tiež toho, ktorý to celý čas iba predstiera. Ľudia, ktorí sa majú radi, si vzájomne pozerajú do očí. Naopak tí, ktorí to iba predstierajú, majú s očným kontaktom značné problémy.

 

5. Komunikácia prebieha krátku dobu

Ak sa niekto neustále ponáhľa pri spoločnom rozhovore, nepretržite kontroluje hodinky, pravdepodobne  nechce byť vo vašej prítomnosti a nemôže sa dočkať, kedy už odíde. Ak vzťah, či už kamarátsky alebo akýkoľvek iný, sa vyvíja dobrým smerom, druhá osoba je vždy nadšená, ak s vami môže čo i len na chvíľu porozprávať. A tak spontánne a s radosťou sa rozprávate o vašich pocitoch, myšlienkach a o tom, ako trávite dni a neviete ani, ako rýchlo ubehol čas. Ale ak vás niekto nemá rád,  potom len stroho odpovedá na vaše otázky. Jednoslovné a stručné odpovede sú azda najtypickejším znakom toho, že sa s vami konkrétny človek vôbec nechce rozprávať. A ak sa to opakuje často, môže to znamenať, že vás ani nemá rád. Pokiaľ ste teda čoraz častejšie v situáciách, keď máte pocit, že konverzáciu vediete len vy, pričom z druhej strany dostávate len jednoslovné odpovede, je jasné, že o komunikáciu s vami záujem nemá.

 

6. Málokedy sa ozve prvý

Ak si všimnete, že iba vy ste ten, kto sa vždy snaží napísať správu, naplánovať akciu či udržať rozhovor, nie je to dobré znamenie. Ak sa vám druhý človek ozve iba vtedy, keď niečo potrebuje alebo rozpráva sa s vami len vtedy, keď vy ste iniciátor komunikácie, tiež to naznačuje, že dotyčný človek vás nemá až tak rád.

 

7. Sústreďuje sa na seba a vaše názory ho nezaujímajú

Dobrý priateľ ocení vaše názory a myšlienky a vždy vám dá priestor, aby ste povedali, čo máte na srdci. Naopak niekto, kto vás nemá rád, nemá záujem o to, aby vás naozaj vypočul. Slúžite mu len na to, aby sa on mohol vyrozprávať zo svojich problémov. Váš život ho v podstate ani nezaujíma. Takýto prístup vedie k jednostrannej konverzácii a vy sa môžete cítiť nevypočuto. Aj toto vám môže naznačovať, že nejaký človek vás nemá rád.

 

8. Používa často výhovorky

Každému sa stane, že aj tie najlepšie plánované akcie jednoducho niekedy sa nedajú uskutočniť. To však nie je žiadny veľký problém. Ak si však nejaký človek neustále vymýšľa nové a nové výhovorky, prečo s vami nemôže ísť tam a tam, berte to ako znamenie, že vás nemá až tak rád. Samozrejme, ľudia sú často zaneprázdnení, no skutoční priatelia si na seba vždy dokážu nájsť aspoň trochu času.

 

9. Neustále vás kritizuje

Človek, ktorý vás nemá rád, má tendenciu kritizovať takmer všetko, čo robíte. Málokedy vás pochváli alebo ocení vaše snaženie. Ak takýto prístup pozorujete dlhšiu dobu, je to jeden zo signálov, ktoré vám naznačujú, že vás dotyčný človek nemá veľmi rád.

 

10. Cítite sa stiesnene alebo nervózne

Keď ste v blízkosti ľudí, ktorých máte radi a ktorí majú radi vás, tak cítite, že život je zrazu oveľa jednoduchší a ľahší. Ale ak ste s niekým a cítite sa pri ňom nie až tak uvoľnene, ba dokonca trápne, môže to byť znamením toho, že vaše priateľstvo nie je až tak silné, ako ste si možno mysleli.

 


Zdroje:
Joe Navarro -  Marvin Karlins : Jak prokouknout druhé lidi
Andreas Edmüller  - Thomas Wilhelm : Velká kniha manipulativních technik
11 weird ways to know someone doesnt like you as much as you think
8 revealing signs someone secretly doesnt like you

Čítajte viac o téme: Priateľstvo, Komunikácia
Zdieľať na facebooku