Nápady, ako osláviť s deťmi Silvester

Silvester si môžete užiť aj v kruhu rodiny spolu s deťmi.
Silvester si môžete užiť aj v kruhu rodiny spolu s deťmi. / Foto: Bigstock

Silvester a Nový rok každý oslavuje po svojom. Niekto má rád program v televízii, niekto chodí do hôr a niekto sa rád zabáva v spoločnosti priateľov alebo rodiny. Ako sa zabaviť na Silvestra spolu s deťmi?

 

To, že máte doma maličké deti, neznamená, že sa nemôžete poriadne zabaviť aj s nimi. Ponúkame vám niekoľko námetov na zábavné aktivity a hry, ktoré môžete vyskúšať spolu s deťmi.

 

Hľadanie pokladu

Skryte niekde v byte alebo v dome sladkosť, koláčik, hračku alebo niečo iné a nechajte deti túto vec hľadať. Tým najmenším pomáhajte, starším môžete pripraviť plánik, ako sa k nemu dostanú alebo použite klasickú hru. To znamená, že  keď je dieťa od pokladu ďaleko alebo sa od neho vzďaľuje, hovorte slovo zima, keď sa vyberie správnym smerom alebo je už blízko neho, hovorte slovo teplo. A keď dieťa poklad nájde, zakričte horí

 

Silvestrovský karneval

Urobte veselú výzdobu. Využite balóny, vianočné reťaze a podobne. Môžete si aj spolu niečo vyrobiť. Oblečte si nejaké veselé kostýmy. Skúste skombinovať rôzne odevy, ktoré nájdete doma. Hlavne, nech je to farebné a veselé. Potom si môžete zatancovať alebo využite karaoke. Chyťte do rúk mikrofón, nalaďte obľúbenú hudbu a môžete spievať. Malí či veľkí, všetci sa zabavia. A keď dospievate a dotancujete, môžete sa hrať s prskavkami alebo púšťať lampióny šťastia.

 

Postavte v obývačke malý stan

Nič nepomáha a vaše deti chcú byť v noci s vami? Nemôžete ich dostať do postele? Nechajte ich  spať v obývačke na pohodlnom gauči. Ak máte dostatok priestoru, postavte im stan. Bude to pre deti výnimočná noc.

 

Spoločenské hry

Jednou z možností, ako stráviť večer, je aj hranie spoločenských hier. Počas roka možno na takýto druh zábavy nemáte veľa času. Prečo teda nevyužiť posledný deň v roku na takéto trávenie času v kruhu rodiny? Deti budú šťastné, že ste takto spolu.

 

Hrajte sa s balónmi

Môžete si pripraviť špeciálnu „balónovú plachtu“. Návod nájdete tu. Pozvite aj deti od susedov a môže sa začať skutočná silvestrovská zábava. Nezabudnite na veselé pesničky, pri ktorých si deti môžu s balónmi zatancovať.

 

Začnite oslavovať skôr

Keď viete, že vaše deti hneď večer zaspia, začnite oslavu skôr. Okrem nejakého programu, nezabudnite na výzdobu a občerstvenie, lebo ku správnej oslave patria aj chutné maškrty. Pripravte spolu s deťmi chlebíčky, jednohubky alebo jednoduché  koláčiky.  Deti vlastne prežívajú Silvester už počas jeho prípravy. Deti veľmi rady napodobňujú správanie dospelých a ak im dovolíte zažiť vlastnú silvestrovskú oslavu, budú vám určite veľmi vďačné a len tak ľahko na tento večer nezabudnú.

 

Pozerajte si fotografie a videá 

Zabávať sa môžete aj tak, že si zaspomínate na to, čo ste spoločne zažili počas roka. Na TV obrazovke si môžete prezerať fotografie alebo videá, ktoré ste v priebehu roka natočili. Spomínajte, rozprávajte sa, zdieľajte svoje pocity. Deti aj táto jednoduchá aktivita veľmi zaujme. Spoločne si takto zaspomínate aj na tie chvíle, na ktoré ste už možno aj zabudli.

 

Online chat 

Zoom a iné programy, ktoré spájajú ľudí prostredníctvom  online rozhovorov, ešte nikdy neboli také populárne, ako práve v týchto rokoch. Možno nemôžete byť s niektorými priateľmi alebo členmi rodiny.  Keď sa s nimi  nemôžete stretnúť osobne, zorganizujte si aspoň virtuálny večierok. Pekne sa oblečte, rozprávajte sa, môžete spoločne aj niečo zjesť. Deti sa veľmi potešia, keď aspoň takto uvidia starých rodičov alebo iných ľudí, ktorých dávno nevideli.

 

Urobte si doma malé foto štúdio

Zabehnite do papiernictva a kúpte biely alebo aj farebný papier. Nalepte ho na stenu v niekoľkých pruhoch, aby ste vytvorili pozadie. Na to môžu deti kresliť aj písať rôzne nápisy či svoje predsavzatia. Do nového roku. Potom vytvorte rôzne rekvizity ako fúzy, klobúčiky, použite rôzne paličky a podobne. Každý sa môže obliecť a namaľovať, ako chce  a fotenie sa môže začať. Do telefónu si potom stiahnite aplikáciu na úpravu fotiek a prepojte sa s tlačiarňou. Fotky môžete tlačiť hneď a potom ich spoločne umiestnite v byte na vhodné miesto.

 

Pripravte si balóniky plné konfiet

Budete potrebovať veľké balóny, žiarivo farebné papiere, rôzne veľké a tvarované dierkovačky, lievik, naostrené špajdle. Nechajte deti, aby dierkovačkami vyrábali konfety z farebných papierov. Budete ich potrebovať skutočne veľa, takže majú o zábavu postarané na dlhú dobu. Lievikom potom presuniete konfety do balónikov, ktoré potom nafúknete a priviažete niekde vysoko. Ale len tak vysoko, aby na ne deti dosiahli. Až príde ten správny čas, rozdáte deťom špajdle, ktorými môžu balóniky prepichnúť. Prasknutie balónikov a záplava konfiet urobia deťom možno väčšiu radosť ako ohňostroj.

 

Niekoľko veselých hier

Preteky na papierovej trati 

Rozložte noviny na tak veľké listy, aby sa tam vošla stopa každého člena rodiny. Z týchto novín potom vybudujte trať. Noviny dávajte vždy na jeden krok ďaleko, niekedy ďalej a niekedy bližšie. Všetci musia prebehnúť po tejto trati. Ak niekto šlapne vedľa, je diskvalifikovaný. Súťažiaci ale na štarte dostane tenisovú loptičku, ktorú si položí na veľký zošit alebo knihu. Musí teda dávať pozor, aby mu táto loptička nespadla. Ak spadne alebo sa jej dotkne rukou, je diskvalifikovaný.

 

Súboj v smiechu                   

Dve skupiny hráčov sedia na protiľahlých stranách stola a vedúci medzi nich vhodí hraciu kocku. Keď kocka ukáže párne číslo, hráči na ľavej strane stola sa začnú smiať a smejú sa celých 15 sekúnd. Hráči na opačnej strane stola musia zachovať kamennú tvár. Kto by sa čo len usmial, ide do zajatia, čiže sa postaví za radu sediacich protivníkov. Po 15 sekundách vedúci hry povie STOP a na smejúcej sa strane nastane kľud. Potom je asi 45 sekúnd určených na oddych. Po oddychu vedúci opäť hodí kockou a podľa čísla sa začne smiať jedna alebo druhá strana. Prehrá tá strana, ktorá sa ocitne celá v zajatí.

 

Vajíčkový slalom

Pripravíme si lyžicu a vajíčka. Plastové vajíčka sú veľmi praktické, ale deti by mali určite oveľa väčšiu radosť z nosenia a rozbíjania skutočných vajíčok. Najskôr necháme dieťa prenášať vajíčko na lyžičke, po zvládnutí základného nosenia môžeme vyskúšať zložitejšie nosenie vajíčka v slalome. Na zem môžeme poukladať plastové fľaše alebo vankúše a ukážeme deťom, ako prejdú slalom.

 

Lentilky

Slamka sa dá využiť v nasledujúcej hre. Členovia rodiny sedia v kruhu, v ktorého strede je veľká miska plná lentiliek. Každý hráč má pri sebe malú misku a slamku, pomocou ktorej má za krátky časový interval (jednu minútu, alebo dobu, počas ktorej bude znieť hudba) nazbierať „nasávaním” cez slamku do svojej misky čo najviac lentiliek. Tie lentilky, ktoré mu počas prenášania vypadnú, sa nepočítajú.

 

Triedenie zápaliek

Vysypte krabičku zápaliek na stôl. Úlohou súťažiacich je čím skôr dostať zápalky z kôpky späť do krabičky tak, aby všetky hlavičky boli jedným smerom. Skomplikujte im to prípadne tak, že im zaviažete oči alebo povolíte ukladanie zápaliek len jednou rukou.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku