8 nereálnych očakávaní, ktoré ľuďom odoberajú energiu

Naše očakávania formujú naše fungovanie a motivujú nás stanovovať si stále nové ciele. Aby sme sa mohli posúvať ďalej, potrebuje realistické ciele.
Naše očakávania formujú naše fungovanie a motivujú nás stanovovať si stále nové ciele. Aby sme sa mohli posúvať ďalej, potrebuje realistické ciele. / Foto: Pexels

Naše očakávania formujú naše fungovanie a motivujú nás stanovovať si stále nové ciele. Aby sme sa mohli posúvať ďalej, potrebuje realistické ciele. Ako však odlíšiť očakávania, ktoré nás dokážu nakopnúť od tých, ktoré nám často komplikujú život a brzdia ich v ďalšom rozvoji?

 

Mnohí úspešní ľudia hovoria, že sa k úspechu dopracovali hlavne vďaka svojej vytrvalosti, pravidelnému plánovaniu a pozitívnemu naladeniu, že napokon všetko dobre dopadne. A často to dobre dopadlo hlavne kvôli tomu, že dotyčný človek mal reálne nastavené očakávania. Existujú však aj takí ľudia, ktorí síce sú aj veľmi šikovní, snažia sa, ale aj viackrát za sebou im veľa vecí nevyjde a musia opäť začínať odznova. Ich problém spočíva v tom, že majú nereálne očakávania. Ako však človek môže vedieť, ktoré ciele sú realistické a ktoré nie? V zásade možno povedať, že sa to presne vopred nedá odhadnúť. Existujú však niektoré očakávania, o ktorých sa vo všeobecnosti vie, že dokážu ľudí brzdiť a odoberať energiu. Pozrime sa na očakávania, ktoré spôsobujú ľuďom problémy a brzdia ich na ceste za tým, po čom túžia. 

 

1. Očakávajú, že každý musí s nimi súhlasiť

Niektorí ľudia dlhé roky žijú v presvedčení, že len oni majú pravdu a kto s nimi nesúhlasí, je hlupák a nepatrí do ich sveta. Mnohí z nich sa dokážu kvôli tomu dlhé roky na niekoho hnevať alebo ho ignorovať. Nevedia si uvedomiť, že nikdy s nimi nebudú všetci súhlasiť. A ak niekto v tomto presvedčení žije, tak len sám seba oberá o pozitívnu energiu, pretože tento sen sa mu nikdy nesplní. Človek musí byť predovšetkým sám so sebou spokojný a nemôže čakať, že ostatní budú s ním len súhlasiť. Jednoducho povedané, vždy sa nájdu aj takí, ktorí súhlasiť s vami nebudú.

 

2. Očakávajú, že život by mal byť spravodlivý

Ľudia väčšinou podvedome očakávajú, že život bude spravodlivý. A veria, že každá nespravodlivosť, ktorú zažijú, bude nejakým spôsobom vyvážená. Takto to, žiaľ, väčšinou nefunguje. Keď sa stane niečo „nespravodlivé“, nespoliehajte sa na vonkajšie sily, ktoré vás postavia na nohy. Vždy je potrebné čo najskôr vymyslieť niečo, čo vás opäť naštartuje a privedie k činnosti, ktorá vás bude baviť a prinesie vám radosť. Čím skôr prestanete očakávať, že sa situácia sama vyrieši, tým skôr budete môcť podniknúť kroky, ktoré prinesú skutočnú zmenu.

 

3. Očakávajú, že každý by ich mal mať rád

Veľkou chybou niektorých ľudí  je myslieť si, že všetci ich musia mať radi. Nech ste už akokoľvek dobrí, milí či všeobecne obľúbení, nikdy vás nebudú mať radi všetci. Ľudia sú rôzni, a preto je nereálne očakávať, že všetci vás budú mať radi. Takéto očakávania prinášajú zbytočné sklamania. A nehľadajte za tým žiadnu racionálnu odpoveď. Vždy to tak bolo, je a bude. Venujte sa ľuďom, s ktorými vám je dobre, ktorí vás majú úprimne radi a k ostatným buďte slušní, no majte správne nastavené hranice.

 

4. Očakávajú, že automaticky dostanú to, čo im patrí

Niektorí ľudia si myslia, že keď budú každý deň na sto percent pracovať a plniť si svoje povinnosti, tak automaticky si to šéf všimne a zvýši im plat alebo im aspoň poďakuje. No, väčšinou to tak vôbec nie je. Realita je taká, že je potrebné sa ozvať a na rovinu povedať, čo si myslíte a čo cítite. To, že si zaslúžite zvýšenie platu, povýšenie alebo služobné auto, neznamená, že sa to aj v skutočnosti stane. Musíte sami o to bojovať. Ak budete len čakať a mlčať, budete z toho len frustrovaní a sklamaní.

 

5. Očakávajú, že každý im rozumie

Často keď komunikujeme, si myslíme, že nám ľudia rozumejú, no nemusí to byť tak. Je preto dôležité komunikovať tak, aby ste sa vyjadrovali stručne, jasne a výstižne. Uvedené platí rovnako pre súkromný aj pracovný život. Vhodne nastavená komunikácia je základom akéhokoľvek dobre fungujúceho vzťahu. Nečakajte preto automaticky, že vám ľudia budú rozumieť. Vysvetľujte a snažte sa presne ukázať, čo a ako myslíte, aby ste tak predchádzali zbytočným nedorozumeniam. Ľudia totiž nedokážu čítať myšlienky a to, čo sa pokúšate povedať, je len zriedka to, čo ostatní ľudia počujú a čo si pod vašimi vetami predstavujú. Z tohto dôvodu musíte byť presní a jasní. 

 

6. Majú pocit, že určité veci nezvládnu

Ak očakávate zlyhanie, môže sa ľahko stať, že dosiahnete neuspokojivý výsledok. Ak sa do niečoho púšťate, verte celým svojím bytím, že v tomto úsilí uspejete. V opačnom prípade si sami zhoršujete situáciu na ceste k úspechu. Viera, že uspejete, skutočne zvyšuje pravdepodobnosť, že sa to stane.

 

7. Majú pocit, že len oni môžu niektorých ľudí zmeniť

Na tomto svete je len jeden človek, ktorého môžete skutočne zmeniť. Môžete zmeniť len sami seba. Jediný spôsob, akým sa ľudia môžu zmeniť, je mať veľkú túžbu a poznať nástroje, ako sa to dá urobiť. Je to síce lákavé, pokúsiť sa niekoho zmeniť, ale reálne sa to naozaj nedá, ak to ten človek urobiť nechce. Ak sa aj napriek tomu o to snažíte, zbytočne si odčerpávate vlastnú energiu.

 

8. Chcú mať všetko pod kontrolou

Nesnažte sa všetko kontrolovať, sledovať a ovplyvňovať. Zahltí vás to informáciami, emóciami a preťaží vás to tak, že nebudete schopní vychutnávať si bežný každodenný život. Niekedy je lepšie nič nepredpokladať, neočakávať veľké veci a nepredstavovať si, čo a ako sa presne stane. Niekedy je lepšie všetko len prijímať a užívať si to, čo vám je dopriate. Robte všetko, čo je vo vašich silách, poctivo a zodpovedne. Výsledky sa určite dostavia a vy budete spokojní.

Veľa ľudí má pocit, že má nárok na veľa a ešte viac, a tak očakáva príliš veľa. Prehnané očakávania často zabíjajú partnerské vzťahy, priateľstvá, ale aj spokojnosť na pracovisku. A čím vám viac na niečom záleží, tým viac vás nenaplnenie vopred vymysleného scenára dokáže nahnevať. Z tohto dôvodu je dôležité dobre poznať faktory, ktoré naznačujú, že očakávania sú nereálne, lebo vám to môže pomôcť vyhnúť sa zbytočným sklamaniam.

 


Zdroje:
Unrealistic expectations#examples
Unrealistic expectations

Zdieľať na facebooku