Arteterapia je vhodná pre deti i dospelých

Arteterapia je vhodná pre deti i dospelých
Arteterapia je vhodná pre deti i dospelých  

Arteterapia pomáha deťom i dospelým hľadať vnútronú rovnováhu pomocou umenia.

 

Arteterapia je kreatívny a terapeutický proces vyjadrovania vnútorných myšlienok, pocitov, spomienok a skúseností prostredníctvom akejkoľvek formy umenia. Je založená na presvedčení, že umelecké vyjadrenie má silu, ktorá nám môže pomôcť pri liečení. Arteterapia zvyčajne zahŕňa techniky ako kreslenie, maľovanie, sochárstvo, tesárske práce a iné druhy remesiel, ktoré pomáhajú vytvárať porozumenie a harmóniu.

Na deti môžu účinky arteterapie pôsobiť veľmi pozitívne, pretože im pomáhajú spracovať ich emócie a zároveň sa učia upokojiť. Dospelí ťažia z mnohých pozitívnych účinkov na duševné zdravie a staršie osoby môžu mať úžitok zo sebavyjadrenia a sociálnych aspektov umeleckej terapie s ostatnými.

 

Výhody arteterapie

Existuje mnoho kníh a článkov, ktoré popisujú rôzne techniky arteterapie a ich účinky, ktoré vám môžu pomôcť stať sa vašim vlastným amatérskym arteterapeutom. Môžete sa dokonca pripojiť k bezplatným online skupinám (ako sú skupiny na sociálnych sieťach, napríklad Facebook) venované arteterapii, uverejňovať svoje umelecké diela a získať rôzne informácie od legitímnych umeleckých terapeutov. Či už sa rozhodnete venovať arteterapii sami alebo vyhľadáte profesionálneho terapeuta, tu sú niektoré úžasné výhody, ktoré môžete očakávať:

 

  • Zvýšená sebaúcta.
  • Zvýšená schopnosť upokojiť sa.
  • Úľava od stresu.
  • Zvýšená emocionálna inteligencia.
  • Zvýšená schopnosť vyrovnať sa s chronickými fyzickými chorobami.
  • Zlepšené duševné zdravie.
  • Zlepšená schopnosť riešiť problémy.
  • Schopnosť čeliť minulým traumám.
  • Zlepšené komunikačné schopnosti.
  • Emocionálna a mentálna katarzia.
  • Zlepšená schopnosť sústrediť sa.
  • Pocit sebareralizácie.

 

Techniky vhodné pri potrebe relaxovať

Arteterapia môže byť skvelým spôsobom ako relaxovať. Zvážte tieto cvičenia, ak sa potrebujete uvoľniť.

  1. Maľovanie prstom. Nejde len o zábavu pre deti. Doprajte si špinavé ruky a uvoľnite sa pri vytváraní obrazov vlastnými prstami.
  2. Vytvorte mandalu. Či už si ju nakreslíte sami alebo využijete omaľovánky s mandalami, tento meditatívny symbol vám môže pomôcť uvoľniť sa.
  3. Kreslenie so zavretými očami. Neschopnosť vidieť, čo kreslíte, zintenzívňuje plynulosť, intuíciu, dotyk a citlivosť.
  4. Používajte iba farby, ktoré vás upokojujú. Vytvorte kresbu alebo obraz iba pomocou farieb, ktoré považujete za upokojujúce.
  5. Maľovanie do piesku. Rovnako ako pri zenovej záhrade vám táto aktivita prinesie relaxačné pocity. Ide o skvelý spôsob, ako si vyčistiť svoju myseľ.
  6. Kreslenie vonku. Práca na vzduchu môže byť zábavným spôsobom, ako si oddýchnuť a dostať sa do kontaktu s prírodou, popri vytváraní umenia.

 

Techniky vhodné pri prekonávaní traumy či straty

Tieto činnosti vám pomôžu prekonať niektoré negatívne aspekty v živote.

  1. Nakreslite miesto, kde sa cítite bezpečne.
  2. Pokúste sa nakresliť svoje starosti. Potom papier alebo plátno začnite trhať, krájať či inak ničiť. Predstavte si, že spolu s obrázkom odchádzajú aj vaše problémy.
  3. Nakreslite niečo, čo vás desí. Každý sa niečoho bojí a v tomto projekte budete mať šancu tento strach odhaliť a čeliť mu.
  4. Vytvorte umenie, ktoré je pominuteľné. Maľovanie pieskom sa praktizuje v mnohých kultúrach, zvyčajne na liečebné účely. Vytvárajte nádherné vzory pieskom na plátne, ktoré potom rozfúkate.

 

Techniky vhodné pri negatívnych emóciách

Prostredníctvom týchto užitočných cvičení sa môžete ľahšie vysporiadať s emóciami, ako je hnev a smútok.

  1. Nakreslite alebo namaľujte svoje emócie. V tomto cvičení sa sústredíte výlučne na maľovanie toho, čo cítite.
  2. Vyskúšajte bábkovú terapiu. Bábky nie sú len pre deti. Vytvorte si svoj vlastný dej a nechajte ich, aby konali scény, ktoré potrebujete prekonať.
  3. Namaľujte hory a doliny. Hora môže predstavovať čas, kedy ste boli šťastní, údolie, keď ste boli smutní. Pridajte prvky, ktoré odrážajú aj konkrétne udalosti.
  4. K balónu pripojte výkres alebo správu. Pošlite preč negatívne emócie alebo šírte pozitívne emócie tak, že k balónu pripojíte poznámku alebo kresbu a vypustíte ju do vzduchu.
  5. Nakreslite svoje srdce. Nakreslite svoje pocity do tvaru srdca.
Zdieľať na facebooku