10 spôsobov, ako podporiť dieťa, aby sa učilo cudzí jazyk aj mimo školy

Mnohí rodičia si uvedomujú, že ak dieťa sa chce dobre naučiť cudzie jazyky, nestačí sa ich učiť len v škole.
Mnohí rodičia si uvedomujú, že ak dieťa sa chce dobre naučiť cudzie jazyky, nestačí sa ich učiť len v škole. / Foto: Bigstock

Mnohí rodičia si uvedomujú, že ak dieťa sa chce dobre naučiť cudzie jazyky, nestačí sa ich učiť len v škole. Viacerí  platia svojim deťom rôzne kurzy alebo súkromných učiteľov, ale významne môžu pomôcť aj rôzne ďalšie aktivity.

 

Mnohí odborníci na jazyky sa zhodujú v tom, že pri učení, okrem učenia sa v škole, treba využívať rôzne životné situácie a komunikáciu v nich zaradiť do bežného života. Ideálne je, keď rodičia sa stanú prirodzenou súčasťou učenia sa cudzích jazykov v rodine a viaceré činnosti robia spoločne s deťmi. Ako to urobiť?

 

1. Nevnímajte cudzie jazyk len ako predmet v škole

Pokúste sa vnímať cudzie jazyky ako niečo, čo je bežnou súčasťou života a nie ako niečo, čo sa treba neustále len učiť. Veľmi nehovorte o známkach a namáhavom učení, ale sa pokúste vnímať cudzí jazyk ako každodennú hru s ním. Motivujte napríklad aj vlastným príkladom. Čítajte knihy a sledujte filmy v origináli. Objavujte rôzne vzdelávacie aplikácie a učte sa cudzí jazyk s deťmi aj vy. Ako ho ovládate, tak si aspoň niečo zopakujete. Keď deti budú vidieť, že sa o jazyk zaujímate aj vy, bude sa im chcieť viac učiť.

 

2. Ukazujte dieťaťu praktické využitie jazykov

Pokiaľ nemáte možnosť cestovať, ponúkajte cielene pomoc turistom, ktorí sa vyskytnú vo vašom meste alebo nájdite dieťaťu kamaráta na dopisovanie alebo chatovanie. Pre toho, kto ešte neovláda jazyk plynulo, je písaná forma ideálna. Dáva čas na rozmyslenie si toho, čo  chce dieťa povedať. Má tiež čas na nájdenie slovíčka, ktoré zabudlo.

 

3. Pozerajte spoločne film v cudzom jazyku

Začnite jednoduchými rozprávkami. Na začiatok stačí niekoľko minút denne. Keď je už dieťa staršie, môžete si pozrieť aj celovečerný film. Ak má dieťa problém porozumieť plynulej reči, môžete mu zapnúť titulky v angličtine. Možno mu pomôže, keď uvidí anglický preklad v podobe viet na obrazovke. Môže takto naraz vnímať hovorené i písané vety.

 

4. Zaraďte cudzí jazyk do bežných činností

Neobmedzujte sa len na slovenské zdroje. Keď dieťa hľadá nejaký recept alebo návod, odporučte mu aj zahraničné zdroje, ktoré si potom prečíta v origináli. Keď idete uvariť nejaké jedlo, ktoré má pôvod v zahraničí, prečítajte si originálny recept. V situáciách, ktoré sa denne opakujú, skúste sa s dieťaťom rozprávať aj v cudzom jazyku. Rozprávajte sa o jedle, upratovaní, o aktivitách vo voľnom čase a podobne. Nasávať cudzí jazyk v reálnych situáciách je niekedy oveľa efektívnejšie, než len simulovať určité situácie v triede.

 

5. Zaveďte si v týždni deň, keď sa rozprávate len v cudzom jazyku

Vyhraďte si jeden deň v týždni, kedy bude slovenčina zakázaná. Najskôr sa deti možno budú trochu hnevať, že nerozumejú, ale o niekoľko týždňov bude situácia lepšia a onedlho príde čas, keď sa na tento deň budú tešiť.

 

6. Využívajte vzdelávacie aplikácie

V súčasnosti takmer  každé dieťa presedí množstvo hodín pri počítači. Nemusí sa stále len hrať. Vyskúšajte napríklad Dualingo, aplikáciu British Council alebo napríklad Khan Academy. Ponúkajú celkom zábavné spôsoby, ktoré pomáhajú deťom učiť sa cudzie jazyky.

 

7. Spievajte si a prekladajte texty

Kto by nemal obľúbenú pesničku? Každý si občas rád niečo zaspieva. A niektoré deti možno zaujme, keď si budú spolu s rodičmi prekladať zahraničné texty. Počúvanie pesničiek a ich preklad je vhodný hlavne na obohacovanie slovnej zásoby.

 

8. PC hry

Znalci PC hier vedia, že sa dá pri nich učiť reč. Samozrejme, pokiaľ sa nejedná o bezduché strieľačky, ktoré nemajú žiadny dej. Pri takejto hre  sa  dieťa veľa slovíčok nenaučí. Existujú však aj rôzne tvorivé zmysluplné hry, pri ktorých sa dieťa môže aj učiť. Všetko však musí mať rodič pod kontrolou.  Niektoré online PC hry prinášajú možnosť komunikovať s hráčmi z celého sveta, a to nielen písaním správ, ale aj rozhovormi. Osobitnou kapitolou je sledovanie playthroughov pc hier. Ide o to, že hru priamo nehráte, ale sledujete, ako ju niekto hrá. Je to situácia, akoby ste pozerali dlhší film. Niektoré deti tvrdia, že hlavne vďaka PC hrám sa naučili cudzí jazyk.

 

9. Knihy a audioknihy

Pre starších žiakov je vhodné aj čítanie  literatúry v cudzom jazyku. Pokiaľ si netrúfajú čítať celú knihu, sú vhodné dvojjazyčné knihy. Dvojjazyčné knihy sú zväčša v skrátenej forme. Je tomu tak preto, že na jednej strane je cudzojazyčný text a na protiľahlej jeho preklad. V niektorých takýchto knihách sú preložené určité slovíčka zvlášť, prípadne sa tam nachádzajú aj  vysvetlivky ku gramatike. Audioknihy sú skvelým doplnkom pri čítaní kníh. Môžu sa použiť aj na to, aby dieťa sluchom lepšie vnímalo cudzí jazyk.

 

10. Články na internete

Články sú podstatne kratšími útvarmi ako kniha, preto môže byť motivujúce čítať najprv tie a až neskôr knihy. Deti najviac motivujú rodičia. Keď uvidia, že na internete čítate články i v cudzom jazyku, budú isto vaše spôsoby napodobňovať.

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku