5 typov ľudí, ktorí majú najčastejšie problémy so spánkom

Nedostatok spánku má negatívny vplyv na ľudský organizmus. S nespavosťou súvisí množstvo problémov.
Nedostatok spánku má negatívny vplyv na ľudský organizmus. S nespavosťou súvisí množstvo problémov. / Foto: Bigstock

Spánok je pre zdravie človeka nesmierne dôležitý. Rovnako ako zdravá strava, pohyb, spokojnosť a radosť z vecí, ktoré máme radi. Počas kvalitného spánku sa telo regeneruje a vďaka tomu môže zvýšiť svoju výkonnosť aj schopnosť koncentrovať sa. Existujú však ľudia, ktorým robí spánok problémy. Ktorí to sú?

Spánok je veľmi dôležitý a človek sa bez neho nedokáže zaobísť. Nedostatok spánku má negatívny vplyv na ľudský organizmus. S nespavosťou súvisí množstvo problémov. Okrem iných to môže byť únava, bolesti očí, problémy kardiovaskulárneho systému, problémy s trávením, podráždenosť, nervozita, poruchy nálady, poruchy sústredenia, zníženie imunity a mnohé ďalšie. Kvalitný spánok  zlepšuje celkové fyzické i psychické zdravie človeka. Nedostatok spánku však môže naopak spôsobiť závažné zdravotné problémy a prispieť k rozvoju takých civilizačných ochorení, akými sú diabetes, obezita, kardiovaskulárne choroby alebo i depresia. V neposlednom rade nekvalitný alebo nedostatočný spánok spôsobuje predčasné starnutie. Niektorí ľudia spávajú veľmi dobre, ale niektorí majú problémy. Niekto nevie večer zaspať, iní sa v noci neustále budia, ďalší majú zase problém sa ráno zobudiť.

Veľa vedcov neustále skúma, prečo sa tieto problémy vyskytujú. Podľa zistení holandskej vedkyne Tessa Blanken, ktorá sa zameriava hlavne na výskumy v oblasti neurovedy, existuje niekoľko osobnostných rysov a tiež typov životného štýlu, ktoré významnou mierou spôsobujú ľuďom problémy so spánkom.

 

Čo ukázal výskum? Holandskí vedci pozorovali v priebehu 6 rokoch 4322 respondentov. Z toho 2224 z nich malo v priebehu výskumu problémy so spánkom. Na základe tohto dlhodobého pozorovania vedci prišli na to, že tieto problémy máva najčastejšie týchto 5 typov ľudí.

 

1. Tí, ktorí sa často stresujú

Mnoho ľudí sa často nachádza v začarovanom kruhu, v ktorom im práca alebo iné dôležité povinnosti odoberajú čoraz viac  času zo súkromia. Často ich pritom povinnosti celkom pohltia. Keď je človek v strese, častejšie ho mnohé veci rozčúlia alebo vystrašia. Počas dňa títo ľudia cítia neistotu, ktorú často zaháňajú veľkou aktivitou. Väčšinou sa im nedarí upokojiť, zastaviť či preladiť myšlienky iným smerom. Ak sa tento nepokoj vyskytuje ešte aj vo večerných hodinách, ba dokonca pred spaním, je pomerne ťažké potom jednoducho zaspať. Niektorí z týchto ľudí pred spánkom pociťujú úzkosť a bývajú náchylní k depresiám.

 

2. Tí, ktorí sa upokoja tesne pred spaním a veľa premýšľajú

Druhú skupinu ľudí, ktorí majú problém zaspať, predstavujú tí, ktorí sa upokoja práve pred spaním a začínajú premýšľať nad tým, čo všetko počas dňa prežili a hodnotia všetky situácie, ktoré sa za určitý čas v ich živote vyskytli. Premietajú si v hlave príjemné i nepríjemné situácie a veľmi citlivo ich prežívajú. Sú medzi nimi aj optimisti, ktorí sa dokážu tešiť aj z maličkostí a práve táto radosť a emócie s ňou spojené im často nedovolia zaspať.

 

3. Veční pesimisti

Tento typ je veľmi podobný s druhým typom. Rozdiel je však v tom, že títo ľudia nevedia zaspať hlavne preto, lebo sú pesimisticky naladení, pôsobia nešťastne, premietajú si v hlave najmä nepríjemné situácie, zabúdajú na tie pozitívne, a tak u nich prevládajú hlavne negatívne emócie. Robia to tak neustále pred spaním, a to aj napriek tomu, že ich život sprevádzajú aj dobré veci. Sú ako keby zablokovaní smerom k vnímaniu pocitov šťastia. Táto skutočnosť im potom nedovolí v pokoji zaspať.

 

4. Ľudia, ktorých život sprevádzajú dlhodobé problémy

Nespavosť u týchto ľudí je spôsobená komplikovanými životnými udalosťami, ako sú napríklad finančné alebo vzťahové problémy. Niektorí trpia aj niekoľko rokov. Niekedy aj po vyriešení nepríjemných situácií problémy so spánkom môžu ešte niekoľko mesiacov pretrvávať. Intenzita nespavosti môže byť rôzna. Niektorí nespia vôbec, iní sa počas noci viackrát budia.

 

5. Tí, ktorí nemajú vyriešené traumy z detstva

Tento typ ľudí reaguje na negatívne situácie a traumy z detstva nespavosťou. Ak sa problém dlhé roky nerieši, mnohí z týchto ľudí začínajú strácať motiváciu  k čomukoľvek. V takýchto prípadoch je nutné riešiť situáciu s odborníkmi.

 

Problém je v mysli, ktorá nedovolí ľuďom spať

Spánkový špecialista Rafaelo Pelayo upozorňuje: „Ľudia spia najlepšie, keď sú v pokoji, v bezpečí, v pohodlí a cítia lásku.“ Vyššie opísané typy osobností sú jedinci, ktorí v pokoji nevydržia. Je teda celkom logické, že majú problémy so spánkom. Podľa doktora Pelayo sa nedokážu prispôsobiť klasického modelu spánku, kedy mozog vypne na celú noc a odpočíva a nahrádzajú ho modelom, ktorý ich dostáva do stavu prežitia. Kvôli svojim myšlienkam si vytvárajú situácie, ktoré predstavujú domnelé nebezpečenstvo, strach a obavy. Ak sa človek nachádza v akútnom nebezpečenstve, mozog je v pohotovosti a nemôže zaspať. Pokiaľ je ale nebezpečenstvo dlhodobé, ako je napríklad chronický stres alebo depresie, človek nemôže skrátka stále nespať. Na to je telo moc múdre. A tak sa zariadi po svojom. Síce spí, ale plytko a v krátkych intervaloch, pretože mozog sa ho takto snaží udržať akoby v stave bdelosti, aby sa v prípade hrozby dokázal brániť. Podobné je to aj u perfekcionistov. Doktor Pelayo sa vo svojej praxi stretáva aj s množstvom softvérových inžinierov, ktorí majú tiež ťažkosti so spánkom, pretože si nosia prácu domov a nastolený  problém jednoducho nemôžu nechať nevyriešený. Nespavosť tak podľa doktora Pelayo môže byť spôsobená stavom mysle, s ktorým sa telo nedokáže vysporiadať. Problém je teda v mysli, ktorá telu nedovolí poriadne zaspať.

Čítajte viac o téme: Výskum, Zdravie
Zdieľať na facebooku