Ako sa správať v prítomnosti arogantného človeka?

Aroganciu charakterizuje odvážne sebavedomie v kombinácii s nerešpektovaním ostatných. Arogantný človek sa v každej situácii správa k svojmu okoliu nadradene, pohŕda názormi ostatných, znevažuje úspechy priateľov alebo kolegov.
Aroganciu charakterizuje odvážne sebavedomie v kombinácii s nerešpektovaním ostatných. Arogantný človek sa v každej situácii správa k svojmu okoliu nadradene, pohŕda názormi ostatných, znevažuje úspechy priateľov alebo kolegov. / Foto: Bigstock

Arogantní ľudia môžu svojím namysleným postojom negatívne ovplyvniť celý váš deň, ak nie ste pripravení adekvátne zareagovať. Čo robiť, aby vám arogantný človek nepokazil náladu?

 

Arogancia, teda nadutosť alebo domýšľavosť, je negatívna charakterová vlastnosť alebo spôsob komunikácie. Možno ju považovať za kombináciu prílišného osobného egoizmu spojeného so závisťou. Aroganciu charakterizuje odvážne sebavedomie v kombinácii s nerešpektovaním ostatných. Arogantný človek sa v každej situácii správa k svojmu okoliu nadradene, pohŕda názormi ostatných, znevažuje úspechy priateľov alebo kolegov. To všetko, samozrejme, s presvedčením, že on sám už dosiahol vrchol dokonalosti vo všetkých oblastiach života. Arogancia sa často spája so sebadôverou. Arogancia je aj výrazným prejavom pýchy. Arogantný človek je totiž plný pýchy. Správa sa naduto, povýšene, neberie ohľad na iných. Vidí svet iba svojimi očami, nevníma potreby a záujmy okolia. Svoj svet presadzuje na úkor svetov iných. Arogantný človek používa aroganciu ako životnú stratégiu získať pre seba viac na úkor iných. Naučil sa, že arogancia mu dopomohla k tomu, aby dosiahol to, po čom túžil. Ak sa mu takáto stratégia osvedčila, bude v arogantnom správaní pokračovať. Takáto stratégia má veľmi negatívne a deštrukčné účinky na kvalitu vzťahov, a teda i na zdravie psychické a fyzické. Arogantný človek nechápe, že príčinou jeho nespokojnosti je jeho arogancia. Nechápe ani to, že arogancia je tiež príčinou toho, že nemá skutočných priateľov. Vo vzťahoch hľadá výhody, preto udržuje iba také vzťahy, z ktorých mu plynú prevažne materiálne výhody. Je potrebné tiež vedieť odlíšiť sebavedomie a aroganciu. Psychológovia zdôrazňujú, že medzi aroganciou a sebavedomím by nikdy nemal byť rovnocenný znak, pretože tieto dva postoje sú v skutočnosti opačné. Sebavedomí ľudia poznajú svoju hodnotu a schopnosti. Nepotrebujú ponižovať ostatných, aby mali zo seba dobrý pocit. Na rozdiel od arogantných ľudí, dokážu realisticky pozerať na svoje vlastné schopnosti, dobre poznajú svoje kladné a záporné stránky. Neboja sa, že ho budú iní ľudia kritizovať, vedia si pripustiť chyby a denne prejavujú optimizmus voči svetu.  Arogancia je postoj nadradenosti, v skutočnosti je to taký spôsob správania, ktorým chce človek zakryť svoje vlastné komplexy. Robí to predovšetkým neustálym zdôrazňovaním významu svojich úspechov. Je potrebné zdôrazniť, že arogantný človek často pohŕda tými, ktorých považuje za menejcenných. Arogantní ľudia majú niektoré spoločné črty s ľuďmi, ktorí majú narcistickú poruchu osobnosti. Sú to hlavne tieto prejavy:

 

  • Veria, že sú zvláštni a jedineční a môžu ich pochopiť iba tí, ktorí sú rovnakí ako oni. Preto sa stretávajú len s ľuďmi, ktorí sú zvláštni alebo majú vysoké postavenie.
  • Vyžadujú si prílišný obdiv.
  • Robia si vysoké nároky, teda očakávajú špeciálne zaobchádzanie alebo automatický súhlas s ich názormi alebo plánmi.
  • Ich osobnostnou charakteristikou je vykorisťovanie ostatných, to znamená, že využívajú druhých k dosiahnutiu svojich vlastných cieľov.
  • Chýba im empatia, sú neochotní pripustiť si alebo rozpoznať pocity a potreby druhých ľudí.
  • Ukazujú svoje arogantné, povýšenecké správanie alebo postoje.

 

Ako reagovať pri stretnutí s arogantným človekom?

Arogantní ľudia sú, boli a budú. Ako reagovať, aby po stretnutí s nimi ste nemali pokazený celý deň? Možností je viac. Pozrime sa na niektoré z nich.

 

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa hneváte alebo ste v napätí, počúvajte a potom hovorte 

Zhrňte, čo arogantný človek povedal, a to čo s najmenšími emóciami. Arogantný človek sa potrebuje cítiť vypočutý. Potom sa môžete opýtať, či by bol ochotný vypočuť aj váš názor.

 

Nečakajte, že vaše  nápady budú prijaté

Ak máte príležitosť podeliť sa o svoje myšlienky, podeľte sa, ale nečakajte súhlas.  Vyhnete sa tak sklamaniu a frustrácii. Arogantný človek veľmi ťažko uzná, že práve vy máte pravdu.

 

Ak existuje príležitosť, uveďte zdroj svojich myšlienok alebo konkrétnu skúsenosť, ktorá formovala váš názor

Arogantný človek sa môže sa s vami hádať, ale vy máte čisté svedomie, lebo vaše tvrdenie nie je vymyslené a  má základ v konkrétnych overených zdrojoch.

 

Vzdajte sa potreby byť za všetkých okolností vypočutí

Vyjadrite svoj uhol pohľadu bez toho, aby ste museli mať vy pravdu. Ak arogantný človek hovorí, že sa mýlite, zdvorilo povedzte: „Vidím, že nesúhlasíš s mojím názorom. Poďme sa zaoberať inými vecami!“ Potom zmeňte tému rozhovoru alebo odíďte.

 

Pýtajte sa

Spýtajte sa arogantného človeka, či vie, že existujú aj iné uhly pohľadu, ako má on a povedzte mu, že niektorí ľudia majú aj úplne odlišný názor a že by si to mal uvedomiť.

 

Arogantný človek verí, že je vždy lepší ako niekto druhý

Vysvetlite mu, prečo by vás nemal považovať za odlišných. Táto reakcia by mohla viesť k zaujímavým odpovediam, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa ho dotknete, keď odpoviete: „Ty nie si lepší ako niekto druhý.“ Alebo mu povedzte: „Uvedomuješ si, ako arogantne to znie, keď hovoríš také veci?“ Povedzte mu otvorene o jeho arogantnom správaní, nech si uvedomí, že je to úplne neprijateľné správanie.

 

Arogantní ľudia majú talent zraňovať city druhých a robí im to dobre

Utvrdzujú sa tým vo svojej výnimočnosti. Niektorí nie sú empatickí vôbec, v iných zasa ešte pozostatok nejakej tej empatie po predkoch ostal, každopádne dokážu vycítiť, kedy sa cítite mizerne. Keď im dáte najavo svoju iróniu a budete nadnesene predstierať, že sa vás ich bodnutia dotýkajú, ostanú zneistení a niektorí možno aj vnútorne porazení a zahanbení.

 

Neberte nič osobne a doprajte si priestor

Základom je nereagovať prehnane, lebo potom aj druhá strana spraví to isté a veci sa zbytočne vyostria. Snažte sa zamerať na fakty a problém, ignorujte absurdnú či iracionálnu reakciu arogantnej osoby. Ak potrebujete priestor a premyslieť si to, zoberte si ho. Vy ste tí, ktorí rozhodujú, či sa s niekým rozprávate alebo nie.

 

Zmeňte tému komunikácie

To môže byť mätúce pre arogantného človeka, ktorý sa snaží ovládnuť konverzáciu na konkrétnu tému, pretože sa cíti pohodlne. Ak sa pokúsi vrátiť k starej téme, zdvorilo ukážte, že ste už oznámili svoje názory a vráťte sa k novej téme. 

 

Vyhnite sa príliš blízkym a dlhým interakciám

Existuje niekoľko dobrých spôsobov, ako zastaviť arogantného človeka, ktorý nielenže ovláda konverzáciu, ale preháňa alebo hrá ako na javisku. Vyskúšajte toto:

  • Často sa usmievajte. Hovorte málo. Sem tam prikývnite. Naplánujte si, ako odísť.
  • Smejte sa nahlas tam, kde je smiech nevhodný. Tým sa konverzácia zvrtne a umožní vám prejsť na novú tému.
  • Keď už máte počúvania dosť, povedzte mu: „Naozaj?“ Povedzte to neveriackym tónom, pozerajte sa mu priamo do očí a nehovorte nič iné.

 

Ak musíte pracovať  s arogantným človekom, potom zakaždým, keď ho vidíte, ako sa blíži, snažte sa hrať, že ste veľmi zaneprázdnení. Zdvihnite telefón a simulujte konverzáciu. Ak veľmi chce vašu pozornosť, nechajte ho čakať tak dlho, ako môžete. Keď ho konečne zbadáte, snažte sa pôsobiť neosobne tým, že urobíte niečo iné. Snažte sa neustále pôsobiť  veľmi zaneprázdnene a vyhnite sa  zrakovému kontaktu.

 

Buďte úprimní

Ak to nefunguje a arogantný človek vám stále lezie na nervy, povedzte mu, čo si o ich arogancii myslíte a povedzte mu, ako sa cítite. Nekričte ani ho neurážajte.

 

S arogantnými ľuďmi sa nehádajte

Skúste sa s arogantnými ľuďmi nedostať do žiadnej hádky, pretože nikdy nebudú vnímať váš uhol pohľadu. A ak áno, budú vám celý čas tvrdiť, že sa mýlite. Arogantní ľudia sa často budú snažiť, aby ste sa cítili neisto a zle. Urobia to v snahe preukázať kontrolu nad situáciou. Ak sa vám to stane, nehnevajte sa, pretože to od vás chcú. Skúste radšej akceptovať ich činy a pozrieť sa na veci ich perspektívou. Buďte múdri, ale nezhoršujte situáciu tým, že budete drzí alebo nepriateľskí.

 


Zdroje:
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
9 comebacks dealing arrogant people
How deal dismissive and arrogant people
How deal with people you dont like

Čítajte viac o téme: Sebavedomie, Manipulácia
Zdieľať na facebooku