Máte pocit, že neustále potrebujete slúžiť iným? Možno ste echoista

Echoisti sú  ľudia, ktorí majú veľmi málo sebavedomia a často nedokážu za seba bojovať alebo obhájiť si svoje práva.
Echoisti sú ľudia, ktorí majú veľmi málo sebavedomia a často nedokážu za seba bojovať alebo obhájiť si svoje práva. / Foto: Bigstock

Určite ste už počuli o narcistoch. Sú chladní, milujúci hlavne seba a manipulatívni.  Vo všeobecnosti sú ľudia s narcistickou poruchou osobnosti tí, ktorí sú zaujatí vlastným úspechom a veľkým pocitom vlastnej dôležitosti, ktorá ovplyvňuje ich rozhodnutia a interakcie. Existujú však aj ľudia, ktorí sú opakom narcistov. Sú to echoisti.

 

Echoisti sú  ľudia, ktorí majú veľmi málo sebavedomia a často nedokážu za seba bojovať alebo obhájiť si svoje práva. Veľakrát pritom ide o ľudí, ktorých emocionálne zničili práve narcisti. Boja sa, že budú stredobodom pozornosti alebo príťažou pre ostatných. Echoisti majú tendenciu byť veľmi srdeční, ale deje sa to len do chvíle, kým nenarazia na odpor. Tiež bývajú skromní, b​​a dokonca príliš skromní. Sú veľmi zraniteľní a často bývajú zneužívaní psychopatmi. Termín echoizmus vytvoril klinický psychológ a odborník na narcizmus Craig Malkin. Pozrime sa bližšie na to, ktoré spôsoby správania sa najčastejšie u echoistov prejavujú.

 

Ako sa najčastejšie echoisti prejavujú?

Majú túžbu byť neviditeľní

Echoisti sa vytrvalo vyhýbajú akémukoľvek verejnému vystupovaniu. Majú problém prehovoriť pred skupinou ľudí, spravidla sú veľmi tichí. Aj keď nenápadne dokážu  uznať svoje dosiahnuté výsledky alebo potreby, majú pocit, že hovoriť o tom je sebecké, pociťujú, že oni si úspech aj tak nezaslúžia alebo pociťujú určitú vinu. Neustále myslia na to, aby nepôsobili na okolie ako narcisti.

 

Majú nízku sebaúctu

Malkin tvrdí, že echoisti majú nízke sebavedomie, často pociťujú úzkosť, vyčerpanie a depresiu. Uprednostňujú potreby iných pred tými vlastnými. Echoista radšej ublíži sám sebe, ako by mal ublížiť niekomu druhému.

 

Všetci ostatní sú na prvom mieste

Echoisti sú skvelí v starostlivosti o ostatných a riešení ich problémov, a to často až do tej miery, že okolo nich sa točí ich vlastná identita. Nech sú ich potreby a priania akékoľvek, echoisti nájdu spôsob, ako vysvetliť, prečo sú veci také, aké sú, a to aj za cenu ich vlastnej spokojnosti.

 

Nevedia si nastaviť vlastné hranice

Majú problém s určením si hraníc, ktoré už iní nesmú prekročiť. Echoisti majú slabo nastavené  hranice alebo si ani neuvedomujú, že vôbec nejaké majú. Často hovoria áno aj keď myslia nie.

 

Takmer nikdy nežiadajú o pomoc

Malkin popisuje aj prípad tzv. „jemného echoizmu“. U týchto jednotlivcov platí pravidlo, že nepotrebujú vôbec nič. To, že sa zameriavajú na problémy ostatných, ich robí príťažlivejšími a milšími. Je to ich  nevedomá stratégia, ktorá má zabrániť odmietnutiu v prípade, že by sami potrebovali pomoc a odvádzajú tak pozornosť od vlastných požiadaviek a starostí.

Keď v určitom období života echoisti pocítia, že by chceli viac, v tomto momente začnú pociťovať emočné utrpenie a cítia veľké problémy vo svojom každodennom fungovaní.

 

Ako môže echoista začať prežívať šťastný život?

Ak sa echoisti dostanú do štádia, že im už ich zabehnutý spôsob života nevyhovuje a cítia, že potrebujú zmenu, môžu si pomôcť nasledujúcim spôsobom.

 

1. Vykonajte inventúru toho, v čom ste skvelí

Spravte si poctivý inventár toho, čo ste v živote dosiahli a na čo môžete byť hrdí. Je pravdepodobné, že budete trochu rozladení, a preto sa opýtajte aj svojho najbližšieho okolia. Urobte si zoznam dobrých skutkov, talentov a všetkých dobrých vecí, ktoré ste pre svet urobili. Napíšte si ich na papier. Položte ich na viditeľné miesto.

 

2. Začnite presadzovať svoje hranice

Musíte si uvedomiť, že máte právo nastaviť si zdravé hranice a nenechať sa donekonečna využívať. Ľudia okolo vás to určite pochopia a možno sa aj veľmi potešia, že ste sa rozhodli myslieť aj na seba.

 

3. Precvičujte sa v tom, ako dávate seba na prvé miesto v živote

Každý deň sa  trénujte v tom, ako sa sami o seba staráte. Začnite sa trochu aj rozmaznávať. Doprajte si to, čo ste si už dlhé roky nedopriali. Naozaj si to zaslúžite. Tiež je vhodné, keď si zapíšete všetko, po čom ste túžili a túžite a začnite si to postupne plniť. Začnite niečím malým a postupne svoje túžby zvyšujte.

 

4. Porozprávajte sa s odborníkom

Možno váš echoizmus je výsledkom nejakej traumy z detstva, ťažkých podmienok v rodine alebo na pracovisku. Aj keď tomu možno neveríte, toto vaše utrpenie sa dá zmeniť. Môžete sa vyliečiť z traumy a žiť radostný život. V súčasnosti existuje množstvo odborníkov, ktorí vám radi pomôžu.

 


Zdroje:
Are you an echoist psychologist explains theopposite narcissism
Other opposite narcissism echoism

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku