Tieto vety deťom nehovorte ani v hneve. Môžu viesť k nízkemu sebavedomiu a narušeným vzťahom

Často práve prehnaná ctižiadosť vedie rodičov k tomu, že buď cielene, alebo aj nevedome, vypúšťajú z úst vety, ktoré dieťaťu vôbec nepomáhajú. Práve naopak, môžu mu spôsobovať traumy ešte aj v dospelosti.
Často práve prehnaná ctižiadosť vedie rodičov k tomu, že buď cielene, alebo aj nevedome, vypúšťajú z úst vety, ktoré dieťaťu vôbec nepomáhajú. Práve naopak, môžu mu spôsobovať traumy ešte aj v dospelosti. / Foto: Pexels

Občas rodičom nevedomky vychádzajú z úst slová či vety, ktoré môžu veľmi ublížiť sebavedomiu dieťaťa a narušiť vzťah medzi rodičom a dieťaťom. 

 

Ani jeden rodič nechce pri výchove svojich detí robiť chyby. Rodičia popri všetkých povinnostiach, ktoré majú, a to predovšetkým so zabezpečením plynulého chodu domácnosti, ktoré je čoraz náročnejšie, často nemajú priestor na to, aby neustále mysleli na emocionálne potreby detí. To však môže mať negatívny vplyv na ich vývoj a duševnú pohodu. Hlavne v stresových situáciách rodičia nechtiac môžu neúmyselne povedať vety, ktoré majú negatívny vplyv na myseľ detí, nízke sebavedomie, zníženú sebadôveru a nezdravý pocit z konkurencieschopnosti. Odborníci odporúčajú rodičom, aby sa pri výchove vyhli napríklad aj týmto vetám:

 

1. Keď som bol (a) v tvojom veku, išlo mi to lepšie ako tebe.

V očiach detí mladších ako šesť rokov sú rodičia vnímaní skôr ako bohovia než ako obyčajní smrteľníci. Z tohto dôvodu sa zvyšuje vážnosť všetkého, čo hovoríte. Vo veľkej miere vaše  frázy a tvrdenia ovplyvňujú formovanie vzťahov, ktoré si deti vytvárajú s ostatnými. Ak sa napríklad v detstve neustále odvolávate na svoje vlastné úspechy, môžete vo svojich deťoch podporovať nezdravý pocit konkurencieschopnosti a vytvárate v nich množstvo presvedčení, ktorými sa zúfalo snažia potvrdiť svoju vlastnú hodnotu na základe toho, že sa vám chcú veľmi zapáčiť. Aj keď to v detstve nie je nevyhnutne škodlivé, neskôr v dospelosti to však môže spôsobiť, že človek si neplní svoje vlastné sny, ale dáva si ciele, ktoré tešia iných, ale neprinášajú osobné uspokojenie. To môže viesť k dlhodobému nešťastiu a bráni v užívaní si plnohodnotného a spokojného života.

 

2. Iné deti v tomto teste dosiahli lepšie výsledky ako ty.

Neustále porovnávanie úrovne úspechov vášho dieťaťa s úrovňou jeho rovesníkov môže mať veľmi škodlivý vplyv na jeho schopnosť vytvárať vzťahy s ľuďmi rovnakého veku. Namiesto toho, aby videlo hodnotu v priateľstve a vytváraní väzieb, častejšie sa pozerá na svojich rovesníkov ako na  konkurentov, ktorých musí vo všetkom predbehnúť. Takýto postoj nielen brzdí sociálny rozvoj, ale má to aj vplyv na to, ako ho vnímajú iní ľudia. Taktiež proces negatívneho porovnávania detí so svojimi spolužiakmi môže v neskoršom živote vytvárať problémy so sebaúctou alebo spôsobuje neustálu túžbu porovnávať sa s druhými.

 

3. Ak to pre mňa urobíš, budem ťa navždy milovať.

Problém v súvislosti s touto vetou je v tom, že rodičia by mali svoje dieťa milovať na bezpodmienečnom základe. Tento typ zdanlivo nevinnej a hravej frázy v skutočnosti naznačuje, že rodičovská láska je podmienená takým správaním dieťaťa, na základe ktorého plní priania svojich rodičov, čo môže mať obrovské dôsledky, keď vaše deti vyrastú a budú sa pokúšať v dospelosti vytvárať vzťahy. Táto veta v dospelosti zvádza aj k tomu, že človek odhodí svoje vlastné želania a snaží sa uspokojovať všetkých navôkol. Dieťa by preto malo vedieť, že vaša láska k nemu nesúvisí ani s jeho správaním, ani s jeho známkami a podobne.

 

4. Si ako tvoj(a) otec (matka).

V prípade použitia tejto vety dávate jasne najavo, že nepociťujete spokojnosť v partnerskom vzťahu. Zároveň znepokojujete dieťa a neúmyselne ho zapájate do rodičovského konfliktu. Vaše dieťa môže nadobudnúť dojem, že ono spôsobuje problémy vo vašom vzťahu, že vám spôsobuje úzkosť či frustráciu, čo môže znížiť jeho sebavedomie a napokon vyvolá napríklad aj zbytočné rozptýlenie  či zlé výsledky v škole.

 

5. Ak nezješ celú večeru, budeš slabý (slabá), chorý (chorá).

Toto je bežná a často používaná veta, ktorá je možno aj  dobre myslená, ale môže mať negatívny vplyv na deti. Koniec koncov, poruchy príjmu potravy sa oveľa častejšie objavujú v detstve, a to nielen v dôsledku nejakej traumy, ale často aj na základe vplyvu rodičov. Mnohé dievčatá odmietajú jesť, keď im matka povie, že sú tučné. Odborníci túto vetu považujú za manipulatívnu a zároveň upozorňujú, že môže v deťoch spôsobiť rôzne negatívne reakcie v súvislosti s jedením. Táto veta často vedie v dospelosti aj k nadváhe. Namiesto toho je oveľa lepšie povzbudiť deti, aby jedli konkrétne jedlá, ktoré sú prospešné pre ich zdravie. Je vhodné neustále vysvetľovať prínos niektorých potravín pre zdravie človeka. A tiež je dôležité, aby aj pri jedení boli rodičia veľkým príkladom. Deti rodičov aj v tomto napodobňujú.

 

6. Nechcem už počuť ani slovo!

Deti môžu byť niekedy hlučné a neposedné a vy ako rodič chcete koordinovať ich správanie. Ale tým, že svojmu dieťaťu poviete, že ho už nechcete počuť, a to bez ohľadu na okolnosti, nevedomky mu naznačujete, že jeho prítomnosť nie je vo vašom živote vítaná. V rozvíjajúcej sa mysli dieťaťa to má tendenciu vytvárať pocity viny a nedostatočnosti, pretože je pre dieťa ťažké rozlíšiť význam vašich  slov. Odporúča sa miernejším tónom povedať, že  vás hluk a nevhodné správanie vyrušuje, že potrebujete dokončiť svoju prácu alebo potrebujete komunikovať s niekým a že neskôr sa budete dieťaťu venovať.

 

7. Nerob mi hanbu!

Táto veta tiež v deťoch vyvoláva komplex. Začnú si myslieť, že sú hanbou a príťažou pre mamu, otca, ale aj pre všetkých ostatných. Túžia po láskavej pozornosti, ale nevedia, ako to urobiť. Často sa potom uzatvárajú samy do seba.

 

8. Nechcem ťa ani vidieť!

Dieťa, ktoré na svoju adresu počulo túto vetu, žije s pocitom viny pred rodičmi. Cíti sa previnilo preto, lebo si myslí, že im bráni dobre žiť.

 

Často práve prehnaná ctižiadosť vedie rodičov k tomu, že buď cielene, alebo aj nevedome, vypúšťajú z úst vety, ktoré dieťaťu vôbec nepomáhajú. Práve naopak, môžu mu spôsobovať traumy ešte aj v dospelosti. I jedna jediná, na pohľad nevinná veta, dokáže ovplyvniť psychiku malého dieťaťa. Z tohto dôvodu je dobré na tieto veci pri výchove myslieť.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku