Záhrada je pre dieťa miesto, kde môže pochopiť zákonitosti prírody

Najlepší spôsob, ako vzbudiť záujem dieťaťa o záhradničenie, je vymedziť malú časť záhrady, ktorá bude patriť len jemu a bude ho môcť premeniť na svoje malé kráľovstvo.
Najlepší spôsob, ako vzbudiť záujem dieťaťa o záhradničenie, je vymedziť malú časť záhrady, ktorá bude patriť len jemu a bude ho môcť premeniť na svoje malé kráľovstvo. / Foto: Bigstock

V lete trávime viac času vonku. Mnoho rodín prežíva svoje voľné chvíle s deťmi aj v záhrade. Využite túto možnosť nielen na rôzne hry, ale aj na pestovanie rastlín.

 

Dieťa často nechápe, odkiaľ sa berie jedlo v supermarkete a nevie si niekedy vôbec predstaviť, koľko námahy je potrebné vynaložiť na dopestovanie ovocia, zeleniny a iných výrobkov. Vzhľadom na obrovský výber a dostupnosť potravín niekedy deti nemajú šancu pochopiť, kde sa všetky tie produkty berú. Záhrada ponúka ideálne miesto, kde má dieťa príležitosť pochopiť, ako fungujú základné zákonitosti prírody, ako sa pestuje zelenina, ovocie, kvety a iné rastliny. Deti sa túžia rýpať v zemi, ovoniavať, ochutnávať a spoznávať. A tiež rady pomáhajú pri rôznych prácach. Vyčleňte im v záhrade malé políčko, kde si môžu sadiť, polievať a zbierať úrodu. Väčšinou, keď sa deti naučia pestovať zeleninu, naučia sa ju aj jesť. Najlepší spôsob, ako vzbudiť záujem dieťaťa o záhradníčenie, je vymedziť malú časť záhrady, ktorá bude patriť len jemu a bude ho môcť premeniť na svoje malé kráľovstvo. Ak nemáte záhradu ani balkón, alternatívou sú tiež interiérové záhrady, ktoré v rámci možností plnia podobný účel. Vo svojej malej záhrade sa dieťa môže rozhodnúť, čo bude pestovať a tento priestor môže využiť na svoje experimentovanie. Od semienka až po zber sa naučí starať sa o svoje rastlinky.  Dieťa môže postupovať v záhrade svojím vlastným tempom. Aj keď nedosiahne želaný výsledok, získa dobrý pocit spojený so starostlivosťou o živý organizmus a radosť z toho, ak mu rastlinky budú prosperovať. Dokonca aj v prípade, že sa rastlinke nebude dariť, premení sa na kompost a stane sa zdrojom nového života. Celý proces prináša pozitívnu skúsenosť učenia sa metódou pokusu a omylu. Pestovanie je činnosť, ktorá sama osebe prináša spokojnosť. Dieťa vďaka tejto činnosti nadobúda aj množstvo nových zručností.

 

Urobte si spoločný plán

Záhrada je skvelá príležitosť aj na rozvoj plánovacích schopností vášho dieťaťa. Urobte si spolu výsadbový plán. Zapíšte si ho do záhradného denníka. Dieťa sa k nemu po rokoch určite rado vráti. Nakreslite si, čo kde a kedy budete sadiť. Dieťa je do určitého veku fascinované svojím dospelým rodičom, a preto  opakuje všetko, čo vidí. Nepremeškajte túto jedinečnú príležitosť. 

 

Pripravte pôdu

Detský záhon môže mať aj určitý tvar, napríklad si môžu malí záhradníci sadiť zeleninu v tvare auta, kruhu, špirály, ba dokonca si môžu vytvoriť záhon v tvare svojej postavy. Príprava pôdy je vhodná aktivita napríklad na jar a deti vám môžu pomôcť tým, že z plochy, kde chcete sadiť, odstránia palice, kamene a burinu. Ak sa v pôde nachádzajú  rastliny, ktoré už nechcete, budete ich musieť spoločne vykopať, aby ste ich mohli nahradiť inými. Môžete si navoziť aj novú zeminu. Po týchto úvodných prácach, keď nastane vhodné počasie, nastáva čas na sadenie. Nezabúdajte dieťaťu zaobstarať primerané náradie a ochranné pomôcky. Ak máte toto štádium za sebou, môžete sa pustiť do práce. Kolíky, špagát alebo páska na siatie budú pre dieťa užitočnými pomocníkmi. Jednotlivé riadky budú rovné a semienka v dostatočnom odstupe.

 

Detský záhon  v rodičovskej záhrade

Záhon vášho dieťaťa by sa mal nachádzať na mieste, kde máte dieťa pod dostatočnou kontrolou. Na začiatok postačí záhon v rozmeroch meter na pol metra. Neskôr ho môžete zväčšiť. Kyprenie pôdy a jej príprava na siatie by mali byť záležitosťami, ktoré urobíte spoločne s dieťaťom. Tiež  by ste mali spoločne prediskutovať, ktoré rastliny na hriadku zasadíte. Vhodnou alternatívou je zelenina, ale aj kvitnúce rastliny. Všetko závisí od fantázie vášho dieťaťa. Nezabudnite mu však vysvetliť, že nie všetky rastliny dokážu v harmónii nažívať ako susedia. Dieťaťu pripomeňte, že hrášok sa neznáša s rajčinou alebo kaleráb s cesnakom.

 

Čo sa dieťa naučí?

Dieťa sa v záhrade učí pochopiť vzťahy medzi teplom, svetlom, vodou a rastom rastlín. Podporuje to jeho kognitívny rozvoj pomocou metódy zapamätávania, analýzy informácií a skúmaním výsledkov. Ak chcete podporiť kognitívny vývoj, môžete dieťaťu aj klásť rôzne otázky. Pýtajte sa ho, čo zistilo počas procesu prípravy pôdy, výsadby, zalievania a vytrhávania buriny. Požiadajte ho, aby vám povedalo o rozdieloch medzi rôznymi rastlinami, ktoré pestujete. Ukážte mu celú rastlinu - korene, stonky, listy, kvety a semená. Môžete si  pripraviť aj herbár. Primeranou fyzickou prácou okolo domu  a v záhrade sa dieťa podieľa na dianí v rodine. Učí sa vytrvalosti, zodpovednosti, trpezlivosti a nadobúda schopnosť vydržať pri určitej aktivite dlhšie. Naučí sa, že rastliny potrebujú dostatok priestoru na to, aby sa mohli dobre vyvíjať. Uvedomí si, že ich treba polievať, plieť, hnojiť alebo pôdu okolo nastielať alebo prekypriť. Postupne si začne tiež uvedomovať, že bez jeho pomoci a starostlivosti sa rastlinkám dariť nebude. Odmenou mu budú nielen plnohodnotne prežité chvíľky, ale aj úroda, ktorú si dopestuje. 

 

Najlepšie rastliny pre deti

Existuje veľké množstvo rastlín, ktoré môžu deti pestovať, ale na začiatok je dobré ponúknuť im takú možnosť, pri ktorej rýchlo uvidia aj výsledok a môžu napríklad aj niečo z úrody hneď konzumovať.

 

Bylinky

Petržlenová vňať, pažítka, bazalka, mäta, žerucha alebo čokoľvek iné, čo využijete v kuchyni. Výhodou je, že väčšina týchto rastlín rastie deťom doslova pred očami, takže budú fascinovane každý deň pozorovať zmeny. Môžu rastlinky merať, porovnávať, ovoniavať a podobne.

 

Slnečnica

Slnečnice sú pre deti fascinujúce. Niektoré odrody môžu narásť dokonca do trojmetrovej výšky. Žltou farbou si však môžu rozžiariť aj balkón. Stačí si vybrať odrody určené na pestovanie v nádobách. Nezabudnite im vybrať väčšie a hlboké nádoby, zabezpečiť dostatok vlahy a slnka. Najvhodnejšie obdobie na vysievanie je koniec apríla.

 

Hrach

Hrach môžete vysievať priamo do záhona už v polovici marca. Pri teplote 10 °C vyklíči o 7 až 9 dní. Vysievajte ho na vzdialenosť 20 až 30 cm od seba, do hĺbky 5 až 6 cm. Medzi riadkami dodržujte v vzdialenosť 4 až 5 cm. Môžete vyskúšať napríklad extra sladkú odrodu Certis.

 

Reďkovka

Pre svoj rýchly rast je ideálnou zeleninou na prvé pokusy v záhrade. Reďkovka zväčša vyklíči o 3 až 10 dní, pričom úrody sa dočkáte o 20 až 30 dní. S vysievaním môžete začať čo najskôr, postupne až do apríla, na slnečné miesta, do hĺbky 1 cm. Medzi riadkami dodržiavajte vzdialenosť 16 až 20 cm. 

 

Jahody

Aj jahody sú pre deti jednoduchou a zároveň veľmi obľúbenou rastlinou na pestovanie. Pri správnej starostlivosti sa dočkajú sladkej odmeny v podobe šťavnatých plodov. Môžu si ich dopestovať aj v nádobe na balkóne. Určite budete spokojní s odrodou Flair, ktorá dozrieva ako prvá. Najvhodnejší čas na vysádzanie sadeničiek je marec alebo apríl. Pred neskorými jarnými mrazmi ich chráňte netkanou textíliou.

 

Mrkva

Preferuje chladnejšie teploty a dozrieva približne o 30 dní. Skoré odrody vysievajte v marci a apríli do ľahkej pôdy, bez kameňov. Existuje veľa farebných odrôd, od klasickej oranžovej cez žltú, fialovú až po bielu, spomedzi ktorých si deti určite vyberú svoju obľúbenú.

 

Bobule

Deti budú tiež nadšené, keď si budú môcť zbierať rôzne bobule priamo vo svojej záhrade. Môžete spoločne zasadiť černice, čučoriedky, maliny, ríbezle, egreše a podobne. Prvý rok úroda bude slabá alebo žiadna, ale v ďalších rokoch sa deti budú mať stále na čo tešiť.

 

Cherry paradajky

Tieto paradajky môžete pestovať aj v kvetináčoch. Dozrievajú postupne celé leto, takže deti môžu nielen pozorovať ich rast, ale môžu ich aj každý deň konzumovať.

 

Tekvice, cukety

Tekvice a cukety nevyžadujú veľkú starostlivosť a rastú tiež neustále. Môžete pestovať aj ozdobné tekvice, z ktorých budú mať deti radosť aj v jeseni.

 

Kvety

Kvety sa tiež deťom veľmi páčia. Lákajú ich svojou farbou, ale aj rôznorodým tvarom. Kvety láskajú motýle a včely, takže vďaka kvetom môžu deti pozorovať hlavne motýle. Jednoročné kvety prinesú deťom okamžité uspokojenie a rýchlo im dokážu urobiť radosť.

 

Napriek mnohým výhodám, hlavnou výhodou práce v záhrade ostáva spoločne strávený čas celej rodiny. Vďaka záhrade si budujete puto s deťmi a vytvárate trvalé spomienky. Pri práci v záhrade sa dá aj úprimne s deťmi porozprávať. Zatiaľ čo deti získavajú vzťah k pestovaniu, vy sa z rozhovorov dozviete, čo si myslia, čo sa im páči a nepáči. 

 


Zdroj: Radoslav Šrot: Rok v našej záhrade

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Rodina
Zdieľať na facebooku