Hravé pestovanie s deťmi aj v malom byte

Naučiť deti viac o tom, ako sa pestuje zelenina, akú výživu potrebujú rastliny môžete aj v byte.
Naučiť deti viac o tom, ako sa pestuje zelenina, akú výživu potrebujú rastliny môžete aj v byte. / Foto: Bigstock

Na záhradkárčenie nemusíte mať nevyhnutne záhradu. Naučiť deti viac o tom, ako sa pestuje zelenina, akú výživu potrebujú rastliny môžete aj v byte.

 

Pomaly si môžeme užívať teplejšie a dlhšie dni. Prichádzajúcu jar môžete s deťmi popohnať a priniesť si zobúdzajúcu prírodu k vám do bytu. Zabavíte deti, ktoré sa naučia niečo o prírode a zároveň si spoločne pripravíte zdravé občerstvenie či dekorácie.

 

Vlasaté – trávnaté pančuchy

Začať s pestovaním môžete aj z len tak pre radosť a vytvoríte si s deťmi milú dekoráciu. Pančuchovú hlavičku, ktorá má namiesto vlasov trávu. V detstve ste ich tiež určite vyrábali a dáte starým silonkám poslednú šancu, aby zažiarili.

 

Budete potrebovať: semiačka trávy, hobliny (napr. podstielku pre škrečka), starú pančuchu „silónku“ – stačí pokožka, povrázok a drobnosti na vytvorenie tváre (gombíky, nálepky,  drátiky).

 

Návod: Zo starej pančuchy odstrihnete koniec. Naplníte ho trochou trávového semena a následne hoblinkami (výborne poslúži podstielka pre škrečka), vytvarujete tvar bule a zaviažete. Pančuche môžete prišiť alebo nalepiť oči, uši, ústa podľa vlastnej kreativity. Takúto hlavu postavte na misku a pravidelne zalievajte.

 

Deti sa isto potešia, keď o pár dní tejto plešatej hlavičke začnú rásť vlasy.

 

Klíčiaca miska – učiaca dobrota

Hotové klíčky sú zdravý variant zeleniny v zime. Nekupujte si však balené klíčky, radšej si začnite klíčiť sami doma s deťmi. Je to jednoduché, no vyžaduje to každodennú starostlivosť, ktorú môžete zveriť na starosť práve deťom.

 

Čo môžeme klíčiť?

  • Klíčime vždy semienka, ktoré neboli chemicky ošetrené – keďže ich (s výnimkou žeruchy) konzumujeme aj so semienkom, vyberajte radšej produkty v bio kvalite (nájdete ich aj v bežných potravinách, príp. v drogériách a v obchodoch so zdravou výživou)
  • Mungo fazuľa klíči rýchlo, je veľmi chutná už na 3.deň, chutí ako sladký mladý hrášok. Odporúčame ju pre úplných začiatočníkov.
  • Klíčiť ďalej môžeme: šošovicu, cícer, reďkovku (pozor, tá je mierne pikantná)

 

Ako klíčiť?

Každé semienka a strukoviny sú iné, avšak pre veľkú časť platí, že ich cez noc namočíme. Následne stačí, keď klíčky pravidelne cez sitko (dostatočne husté) preplachujeme – aspoň 3x denne. Opláchneme čistou vodou a následne vrátime na čistý tanier alebo misku. Klíčky majú ostať vlhké, ale nie namočené.

 

Rýchla vňať na chlebík bez kvetináča

Skrášlite raňajkový chlebík deťom čerstvou vňaťou, ktorú spoločne vypestujete bez väčšej námahy a bez kvetináča!

 

Žerucha

Semená žeruchy jednoducho vysypte do misky s namočenou vatou či servítkou. Kropíme každý deň tak, aby podklad pod žeruchou bol stále vlhký. Za pár dní nám vyrastie vňať s výraznou korenistou chuťou.

 

Petržlen alebo zeler „zo zvyškov“

Keď idete spracovať petržlen alebo zeler do vareného jedla, odkrojte si jeho vrchnú časť (tú, z ktorej vyrastá bežne vňať). Tieto zvyšky poukladajte na tanierik, do ktorého nalejete trochu vody. Petržlen alebo zeler má byť namočený, no nie úplne ponorený. Po pár dňoch začne zelenina ukazovať prvé výhony, ktoré môžete využiť na skrášlenie svojho taniera ako bežnú vňať.

 

 

Bylinky aj náročnejšia zelenina na parapetnej doske

Ak sa nebojíte sa s deťmi aj trochu zašpiniť, pustite sa do spoločného pestovania byliniek. Nemusíte mať záhradu, pokojne stačí slnečná parapetná doska alebo balkón. Ani investícia nemusí byť vysoká – kvetináče môžete recyklovať napríklad zo starých jogurtových téglikov, ktoré deti podľa vlastnej fantázie ozdobia. Kvalitnú zeminu a semená však odporúčame kúpiť.

 

Základ úspechu zdravých rastlín:

  • Kvalitná zemina: ideálne substrát vhodný na predpestovanie priesad (obyčajná zemina nemusí mať dostatok živín)
  • Dostatok svetla: vyberte si miesto, kde dopadá čo najviac slnečných lúčov, väčšinou sú to okná smerované na juh alebo západ, prípadne strešné okná. Ak nemajú rastliny dostatok svetla, ťahajú sa za ním, následkom čoho sú príliš slabé a zlomia sa.
  • Primeraná teplota: primeraná teplota na klíčenie je cca 20 stupňov.
  • Správne zavlažovanie: polievame rozprašovačom, prúd vody by totiž mohol priesady zlomiť, či semienka vytopiť. Zem má byť vlhká, ale nie premočená. Mladé rastlinky sú veľmi citlivé na vyschnutie a už jedno vynechané polievanie môže spôsobiť, že rastlina sa už zo sucha nepozviecha.

 

Čo môžeme pestovať zo semienka:

  • Bylinky do kuchyne: petržlen, bazalku, koriander, pažítku
  • Paradajky: vyberajte si cherry, dobre rodiť budú aj v dostatočne veľkom črepníku na balkóne či za oknom
  • Paprika a chilly: v kvetináči si dokážete dopestovať aj menšie papriky, svojou krásou vás môžu osloviť rôzne chilly papričky, ktoré síce deti jesť nebudú, ale ich farebnosť ich určite poteší.

 

Pestujte exotiku: Avokádo, zázvor, citrón

V tomto prípade sa úrody asi nedočkáte, ale získate peknú izbovú rastlinu. V prípade citrónu, avokáda ani zázvoru však nekupujete semená na pestovanie, ale využijete samotné kúpené produkty. Avokádovú kôstku je potrebné napichnúť špáradlom z oboch strán a širšou časťou ponoriť do vody a nechať klíčiť. Keď sa ukáže klíček, môže ísť do zeme.

Pokiaľ si z obchodu donesiete koreň zázvoru (poznáme aj pod názvom ďumbier), ktorému vypučí klíček, môžeme tento kúsok tiež vložiť do kvetináča a tešiť sa z novej izbovej rastliny.

 

Podobne môžete zasadiť aj semiačka, ktoré nájdete v citróne, v mandarínke alebo v pomaranči.

 

Zdá sa vám pestovanie na takýto spôsob zbytočná práca? Verte, že deťom tým odovzdáte cenné skúsenosti a vedomosti. Obzvlášť pre mestské deti je dôležité, aby spoznali, odkiaľ pochádza ich jedlo a pre tie mladšie to býva aj veľký zážitok. Predstavte si, akú radosť a hrdosť zažijú, keď sa im podarí vypestovať ich prvá rastlina. Ak aj pri pestovaní narazia deti na neúspech, treba ich povzbudiť a vysvetliť im, prečo je pestovanie také náročné. Budú si vedieť jedlo na tanieri viac vážiť.

 

Možno spolu s deťmi v záhradkárčení nájdete záľubu a môžete na sídlisku založiť vyvýšený záhon alebo spolu so susedmi vytvoriť komunitnú záhradu pred vašim domom.

Zdieľať na facebooku