7 jednoduchých krokov, ktoré pomáhajú prekonať prokrastináciu

Z dlhodobého hľadiska môže byť práve prokrastinácia nepríjemný zlozvyk, ktorý nám bráni dosiahnuť úspech.
Z dlhodobého hľadiska môže byť práve prokrastinácia nepríjemný zlozvyk, ktorý nám bráni dosiahnuť úspech. / Foto: Bigstock

Význam slova prokrastinácia má pôvod v latinčine. Pro crastinus znamená na zajtra. Prokrastinácia je teda chorobné odkladanie povinností na neskôr. Existuje však niekoľko krokov, ktoré pomáhajú tento prístup zmeniť. 

 

Prokrastinácia znamená odkladanie či odsúvanie úloh a povinností na neskôr. Nemusia to byť vždy nepríjemné úlohy či povinnosti. Čoraz častejšie odsúvame aj príjemné veci a namiesto potrebnej akcie robíme niečo iné. Často sú to veci málo užitočné a málo zábavné. Z dlhodobého hľadiska môže byť práve prokrastinácia nepríjemný zlozvyk, ktorý nám bráni dosiahnuť úspech. Hlavným dôvodom, prečo odkladáme veci na neskôr, je to, že sa mozog vždy snaží získať potešenie a vyhnúť sa bolesti. Keď vyčkávame, mozog nám hovorí, aby sme sa vyhli tomu, čo musíme urobiť, pretože je to menej zábavné. Neschopnosť doťahovať zadané úlohy prispieva k nepríjemným pocitom a nerovnováhe. Človek sa môže cítiť pod tlakom, previnilo a v strese. Neustále odkladanie úloh a povinností nás dostáva do špirály, v ktorej neustále pribúdajú nové povinnosti, hromadia sa nám, snažíme sa všetko rýchlo dokončiť, robíme viac chýb a opakuje sa to stále dookola. Príčinou prokrastinácie môže byť čokoľvek. Možno sa obávate neúspechu, a tak úlohu odkladáte. Možno máte strach zo zmeny alebo neviete, ako vlastne začať. Možno zlyhávate už pri štarte, a to vás odradí, takže úlohu radšej odsuniete na neskôr. U niekoho môže byť prokrastinácia spôsobená únavou a slabou koncentráciou, prípadne perfekcionizmom. Možno čakáte na najlepšiu chvíľu, chcete mať všetky podklady a informácie, chcete dokonalý okamih, aby ste splnili úlohu naozaj perfektne. A tak ju odkladáte, čakáte a špekulujete. Ak chcete raz a navždy prekonať prokrastináciu, vyskúšajte tieto  jednoduché kroky.

 

1. Pripravte sa na svoju úlohu

Jedna z užitočných metód, ako si zorganizovať prácu na nejakom projekte, je zhromaždiť všetky potrebné veci tak, aby ste ich mali pred očami a aby sa vám ľahko dalo začať. Dôležité je urobiť prvý krok. Potom bude jednoduchšie urobiť nasledujúci krok a následne ďalší a ďalší.

 

2. Zamyslite sa nad tým, prečo odkladáte úlohy

Ako už bolo spomenuté, prokrastinujúci mozog sa vyznačuje tým, že sa chce vyhnúť nudným veciam a zostať len pri zábavných alebo ľahkých veciach. Zamyslite sa nad tým, čo vám chýba a čo potrebujete. Možno ste unavení, pretože ste dlho nemali voľno a oddych. Možno si len musíte pripomenúť pozitíva a negatíva, ktoré prídu, ak potrebnú úlohu nesplníte. Zistite, čo by vám pomohlo neodkladať úlohy a vaša produktivita  sa prirodzene zvýši.

 

3. Stanovte si malé ciele

Mnohí ani len nezačnú robiť, lebo cieľ, ktorý majú splniť, sa im zdá veľmi náročný. Z tohto dôvodu je dôležité  sa uistiť, či si stanovujete dosiahnuteľné ciele a či dokážete byť zodpovední za ich dosiahnutie. Rozložte si svoju úlohu na malé kroky. Mnoho malých krokov, ktoré môžete urobiť, vás nakoniec privedie k dokončeniu vášho cieľa. Napíšte si ich všetky na papier v poradí dôležitosti a po dokončení ich prečiarknite. Malá odmena za dokončenie čiastkovej úlohy prinesie pocit úspechu a zvýši pravdepodobnosť, že ďalšie úlohy splníte tiež.

 

4. Stanovte si časový limit

Rozhodnite sa, že na hlavnej úlohe budete pracovať určitý čas a potom skončíte. Časový limit bude pre vás pozitívny impulz a často zistíte, že pracujete dlhšie a dlhšie, len aby ste prácu dokončili.

 

5. Snažte sa plnenie úlohy si spríjemniť 

Ak sa vyhýbate určitej práci, nájdite spôsob, ako si túto úlohu spríjemniť a ako ju premeniť na hru. Pustite si hudbu, kým budete upratovať domácnosť, zapáľte si  sviečku a užívajte si jej vôňu pri štúdiu. Možno práve takéto maličkosti vám pomôžu splniť si svoj cieľ.

 

6. Nastavte si systém odmien

Tiež je dobré pridať si k svojej práci systém odmien. Môže to byť niečo také jednoduché ako šálka čaju alebo 20-minútová prestávka. Druh odmeny  opäť nie je dôležitý, ale dáva mozgu záruku potešenia po dokončení úlohy. A niekedy práve toto dokáže mozog naštartovať.

 

7. Vyskúšajte techniku Pomodoro

Technika Pomodoro je druh metódy na organizáciu času, ktorú vyvinul Francesco Cirillo na konci osemdesiatych rokov. Táto technika využíva časovač k rozdeleniu úloh na 25 minút dlhé časti a oddelené krátkymi prestávkami. Názov vznikol podľa talianskeho slova pomodoro (paradajka), ktorý označuje kuchynský časovač v tvare paradajky. Cieľom tejto techniky je poskytnutie maximálnej koncentrácie a zvýšenie kreativity a produktivity. Technika vychádza z faktu, že človek sa vydrží plne sústrediť len obmedzený čas. Ak si po uplynutí tohto času nedopraje krátku prestávku,  výkonnosť v dôsledku mentálnej únavy klesá.

 

Technika Pomodoro sa vykonáva v šiestich krokoch:

  1. Vyberte úlohu, na ktorej chcete pracovať.
  2. Nastavte si budík na 25 minút.
  3. Pracujte na úlohe, kým budík nezazvoní.
  4. Keď budík zazvoní, odškrtnite si dokončenú úlohu.
  5. Spravte si prestávku 5-10 minút a ak ste nestihli dokončiť úlohu, začnite od začiatku.
  6. Po každých 4 cykloch si urobte  aspoň  tridsaťminútovú prestávku.

 

Váš mozog počas tejto doby vstrebe všetky informácie a odpočinie si pred ďalšími úlohami sústredenej práce.

 

Výhody techniky Pomodoro

Metóda pracovných cyklov s prestávkami vám prinesie nasledovné výhody:

  • prestanete robiť chyby kvôli nedostatku koncentrácie,
  • uvedomíte si, že niektoré úlohy je možné zvládnuť oveľa rýchlejšie, ako sa pôvodne zdalo,
  • zažijete menej stresu z množstva nedokončenej práce,
  • naučíte sa lepšie organizovať a naplánovať svoje úlohy a každodenný rozvrh,
  • vďaka dobre naplánovanej práci si užijete viac voľného času,
  • pravidelnými prestávkami zlepšíte svoj pracovný výkon,
  • naučíte sa veľký cieľ rozdeliť na jednoduchšie, zvládnuteľnejšie ciele a zvýšite tak svoju motiváciu každú úlohu dokončiť.

 

Všetci z času na čas bojujeme  s prokrastináciou, ale vďaka týmto jednoduchým krokom sa môžeme stať oveľa produktívnejšími. 

 


Zdroje:
Brian Tracy, Christina Tracy Stein: Nájdi svoju rovnováhu
How to overcome procrastination
What is procrastination

Čítajte viac o téme: Produktivita, Prokrastinácia
Zdieľať na facebooku