Emoji stále pribúda. Aké sú ich výhody a nevýhody v našom živote?

Emodži v ľudskej komunikácii stále pribúda.
Emodži v ľudskej komunikácii stále pribúda. / Foto: Pexels

Digitálne symboly v našej komunikácii neustále pribúdajú. Majú svoje výhody i nevýhody.

 

S nárastom okamžitých správ sa emotikony udomácnili v našich životoch. Spočiatku predstavovali emócie, ale zbierka malých ikon, ako aj ich prípady použitia sa neustále rozširujú. Hrajú vizuálnym spôsobom, aby ľudia rýchlo porozumeli a interpretovali správy online. Emojis alebo emotikony. Tieto farebné symboly sú v dnešnej dobe všade, dokonca aj ako dekorácia v módnych kolekciách. Áno, emoji opustili digitálnu oblasť a sú pevne zakorenené v dnešnej širšej populárnej kultúre. Tieto malé usmievavé tváričky zároveň zmenili spôsob, akým komunikujeme. Kritici tvrdia, že komunikácia trpí používaním emotikonov, zatiaľ čo iní tvrdia, že pomáhajú kontextualizovať správy a zámery. To, či ich milujete alebo nenávidíte, závisí od toho, čo od písaného jazyka očakávate a aké príspevky poskytujete nášmu zrýchlenému a rýchlo hovoriacemu digitálnemu životu.

 

Čo je emoji?

Slovo emoji pochádza z japončiny e (絵, „obrázok“) + moji (文字, „znak“). Emojis (a ich typografické súrodenecké emotikony) boli pôvodne vytvorené ako symbolické znázornenie emócií. Podobne ako interpunkcia, emoji sa používajú na vyjadrenie emócií - irónie alebo humoru - a na nahradenie reči tela a tónu hlasu v textovej komunikácii. V skutočnosti teda emoji pôvodne začali ako emotikony, čo sú v podstate výrazy tváre vyrobené z rôznych typov interpunkcie, napríklad dvojbodka a úzka zátvorka vytvárajú usmievavého smajlíka. Zjednodušene povedané, emoji sú obrázkové znaky alebo piktogramy, ktoré už toho zobrazujú okrem emócií ďaleko viac, nájdete medzi nimi napríklad zvieratá, jedlá, objekty, symboly, vlajky alebo rôzne miesta.

 

Ako vyzerá emotikon v porovnaní s ľudskou tvárou?

 

Výhody a nevýhody emoji v komunikácii

V poslednom desaťročí sa o emoji hovorilo veľa a nastal čas, že ľudia radi diskutujú o politických, osobných a sociálnych agendách aj pomocou týchto žltých symbolov a tvárí. Tak ako všetko aj spôsob tejto komunikácie má svoje výhody a nevýhody.

 

Niektoré z výhod používania emoji sú:

  • Umožňujú dať vašej správe presný tón. Niekedy sa dá obyčajný text považovať za chladný alebo dokonca arogantný. Pridanie emoji môže lepšie vyjadriť pocit, ktorý chcete prejaviť: sympatia, šťastie, humor, zaujatie a podobne.
  • Sú zábavné. Môžete si vytvoriť svoje vlastné textové správy emoji a niektorí ľudia sú naozaj dobrí v tom, že používajú svoju fantáziu na zahrnutie emotikonov do svojich príbehov.
  • Ak neovládate veľmi dobre jazyk, môžete na pochopenie použiť emoji. Niektoré z nich sú univerzálne . Bez ohľadu na geografické a náboženské rozdiely nepotrebujete na komunikáciu s ostatnými žiadnu ďalšiu aplikáciu prekladača.
  • Šetria čas. Digitálny vek, kde sú čas peniaze, je plný pohodlia a skratiek, vloženie emoji je najjednoduchší spôsob, ako poslať to, čo chcete vyjadriť alebo cítiť k niekomu, s kým hovoríte, či už ide o empatiu, smútok alebo šťastie.
  • Propagácia značky - mnoho organizácií začalo dávať emoji do svojho zoznamu adresátov. Vloženie smajlíka je lepší nápad na propagáciu vašej značky, ak sa vaša organizácia zaoberá sociálnym zapojením alebo vznešenou príčinou. Mnoho mladých podnikateľov si vybudovalo svoje značky tým, že dodatočne kontaktuje, keď má váš príjemca tisíce e-mailov na kontrolu, je jednoduchšie spozorovať ten s emoji v riadku predmetu.
  • Hlavné komunikačné patformy pravidelne pridávajú do svojej ponuky nové emoji.

 

Používanie symbolov textových správ má však aj určité nevýhody :

Používanie jazyka emoji existuje niekoľko vážnych nebezpečenstiev, ktoré ohrozujú dôveryhodnosť medziľudských vzťahov.

 

  • Mnoho emoji je nejasných a rôzne osoby môžu mať rôzne interpretácie významu konkrétneho emotikonu. Môže to viesť k určitým nedorozumeniam.
  • Ľudia môžu ľahko predstierať emócie a emodži sú najdostupnejším spôsobom, ako zakryť ľudí, ktorí ich ovládajú. Osoby na druhom konci nemusia byť schopné identifikovať, či má odosielateľ skutočné alebo neskutočné úmysly alebo pocity. Ľudia sú tiež náchylní prepadnúť imitátorom a manipulátorom.
  • Používanie príliš veľkého množstva ikon na textové správy sa dá považovať za detinské správanie . Niektorí ľudia si cenia správne vety a dobrú gramatiku, najmä ak je rozhovor o niečom dôležitom.
  • Ak píšete iba pomocou emoji, nebudete môcť vyjadrovať nápady s rovnakou presnosťou ako pri slovách, aj keď je k dispozícii čoraz viac emotikonov.
  • Môže zhoršovať slovnú zásobu. Deti ľahko priťahujú emoji, ktoré ich zaujímajú viac. Môže sa stať, že tieto deti budú náchylnejšie získať slabú gramatiku a komunikačné schopnosti.
  • Používanie emoji môže byť tiež iba trend a môžete byť z toho rýchlo unavení, rovnako ako pri toľkých trendoch predtým. Iba čas ukáže.

 

Tu je niekoľko smajlíkov. Niet pochýb o tom, že ste jeden z nich mohli použiť aspoň raz, aj keď sa formát mohol mierne líšiť (v závislosti od služby, ktorú používate):

Emoji na Facebooku / Zdroj: FB

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku