Prečo sa v živote nedokážete posunúť ďalej? Tieto prejavy správania vám v tom bránia

Možno často máte pocit, že ste uviazli na mŕtvom bode a nič nedokážete zmeniť k lepšiemu. Všetko sa však môže zmeniť, lebo  všetko je vo vašich rukách.
Možno často máte pocit, že ste uviazli na mŕtvom bode a nič nedokážete zmeniť k lepšiemu. Všetko sa však môže zmeniť, lebo všetko je vo vašich rukách. / Foto: Bigstock

Možno pociťujete pocit  nespokojnosti a prázdnoty, ktorý vám bráni užiť si každú chvíľu. A možno máte pocit, že sa nemôžete v živote posunúť ďalej. Existuje niekoľko signálov, ktoré vám to jednoznačne naznačujú.

 

Možno často máte pocit, že ste uviazli na mŕtvom bode a nič nedokážete zmeniť k lepšiemu. Všetko sa však môže zmeniť, lebo  všetko je vo vašich rukách. Musíte sa len nad niektorými vecami zamyslieť a pokúsiť sa ich zmeniť. Priaznivé zmeny potom na seba nedajú dlho čakať. Ktoré signály vám naznačujú, že niečo je potrebné v živote zmeniť?

 

1. Často sa sťažujete

Existujú ľudia, ktorým ich život pripadá neúmerne ťažký a bez prestania sa neustále sťažujú. Ak sa radi sťažujete na zlú prácu, na otravného šéfa, malý plat, hlučných susedov alebo partnera, ktorý je príšerný, šírite okolo seba negatívnu energiu. Tá však nič nezmení. Práve naopak. Zabrzdí vám cestu k sebarozvoju. Hovorí sa, že ak príliš dlhú dobu rozprávate o svojom probléme, každému sa sťažujete a všetky rozhovory sa točia iba okolo vás, neveští to nič dobré. Ľudia vám väčšinou aj tak nevedia pomôcť, budete si s tým musieť poradiť sami, ale čo je najhoršie, neustálym sťažovaním sa prichádzate o vzácnu energiu, ktorú by ste mohli lepšie využiť pri riešení konkrétneho problému. Najlepšie je svoju myseľ aj v takejto situácie odpútať od problému a zamerať sa na to, ako  by sa to dalo urobiť iným spôsobom, ako by to mohlo byť lepšie. Ak máte pocit, že u vás prevládajú negatívne myšlienky, skúste začať hľadať niečo pozitívne okolo seba. Tento pohľad vás postupne naštartuje aj k ďalším zmenám. Otvoria sa vám oči pre mnohé nové alternatívy.

 

2. Veľa času venujete niečomu, čo nemá žiadny zmysel

Pri tomto bode je dobré sa zamyslieť nad tým, čomu venujete najviac svojho času. Prináša vám to aspoň nejaký úžitok? Robí to váš život lepším? Vykonávané činnosti dávajú vášmu životu nejaký zmysel?  Ak znie odpoveď NIE, mali by ste vo svojich činnostiach urobiť nejakú zmenu.

 

3. Máte o sebe negatívnu predstavu

Ak si stále dokola hovoríte, že nie ste dosť bystrí, múdri, šikovní, tvoriví alebo vám chýba energia na to, aby ste dosiahli povýšenie v práci alebo sa pustili do vlastného podnikania, niečo nie je v poriadku. Určite sa nájde niečo, v čom ste naozaj dobrí a práve tejto oblasti by ste sa mali začať viac venovať. Stačí si len dobre uvedomiť svoje nadanie, talent, silné stránky. Ak sa zameriavate na problémy, budeme ich mať stále viac. Ak sa sústredíte na riešenia a dobré veci, nájdete príležitosti. Naše myšlienky vytvárajú našu realitu.

 

4. Chýba vám energia

Každý človek má občas pocit, že ho nič nebaví a že nemá energiu na nové veci a nové výzvy. Ak však tento pocit prevláda dlho, je potrebné sa zamerať na jeho odstránenie. Psychológovia v takejto situácii odporúčajú hlavne venovať sa svojim záľubám a niečomu, čo vám robí radosť. Nemáte žiadny záujem, žiadnu vášeň? V takomto prípade buďte otvorení príležitostiam aj vtedy, keď nie ste na ne stopercentne pripravení. Príležitosti málokedy prichádzajú práve vtedy, keď ste na  ne úplne pripravení. To však neznamená, že by ste ich mali ignorovať, kým nadobudneme úplný pocit istoty. Práve tie príležitosti, na ktoré nie ste úplne pripravení, vám dovolia emocionálne aj intelektuálne rásť. Tlačia vás k tomu, aby ste zo seba vydali to najlepšie, čo vo vás je aj keby to znamenalo vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Ak sa trochu človek namáha, môže získať šancu robiť aj niečo iné, na čo je zvyknutý a niekedy mu to prinesie veľkú radosť a novú energiu do života.

 

5. Neplánujete si budúcnosť

Je dôležité precítiť každý svoj okamih, myslieť však treba aj na to, čo človek očakáva od budúcnosti. Ak nemáte určitý cieľ, plávate životom ako loďka, ktorá zablúdila na mori. To nie je práve úspešná stratégia. Predstavte si, že máte vo vnútri akýsi kompas, ktorý vás vedie k cieľu. Skúste si ho predstaviť a precítiť. Často myslite na svoje sny, napíšte si na začiatok aspoň niekoľko jednoduchých cieľov. S krátkodobými cieľmi problém určite mať nebudete, ten skôr nastáva pri dlhodobých životných cieľoch. Je dobré občas popremýšľať nad tým, s čím ste vo svojom živote nadmieru spokojní a naopak, čo by ste v ňom chceli zmeniť. Vo svojom živote môžete zmeniť čokoľvek, stačí sa len na to zamerať. Keď sa vám podarí splniť niekoľko jednoduchých cieľov, môžete si stanoviť aj ďalšie, ktoré sú možno aj náročnejšie. Postupne sa budete posúvať ďalej.

 

6. Nudíte sa a robíte často to, čo by ste za iných okolností nerobili

Napríklad veľa času venujete bezcieľnemu telefonovaniu, pôsobeniu na sociálnych sieťach, čítaniu tých istých statusov donekonečna. A možno sa len tak bezcieľne túlate po nákupných centrách a nakupujete aj to, čo vám vôbec netreba. Alebo sa dlhé hodiny vozíte v aute. Existuje ešte množstvo ďalších bezcieľnych činností, ktoré možno robíte a ani si to neuvedomujete. Stačí sa nad tým len hlbšie zamyslieť. Niekedy to robíte len preto, lebo sa bojíte opustiť svoju komfortnú zónu. Niekedy vám v tom bráni pohodlnosť, inokedy strach. Existujú situácie, keď sa človek musí vzchopiť a zariskovať. Niekedy práve vďaka tomu nájde nový cieľ a splní sa mu ďalší z jeho snov.

 

7. Chýba vám radosť

Radosť je spontánna vnútorná emocionálna reakcia na príjemnú situáciu, osobu alebo spomienku. Navonok sa prejavuje rôzne od úsmevu až po radostné výkriky. Radosť je väčšinou spojená s pocitom šťastia, jasnou a pozitívnou náladou. Človek sa cíti dobre, vo chvíľach radosti sú splnené všetky jeho okamžité psychické potreby. Patrí k najpríjemnejším a najprirodzenejším emóciám. Človek, ktorý sa nemôže pohnúť z miesta, ktorý hľadá nový smer, často sa nevie radovať. Aj to je jeden zo signálov, že je potrebné v živote niečo zmeniť. Človeku môže radosť spôsobiť niečo, čo je buď mimo neho, alebo niečo, čo je v ňom samom. Sokrates nám odporúča radosť hľadať v sebe. Hľadajme radosť vo vzťahoch, prírode, vo svojom okolí. Hľadajme ju v práci, vo voľnom čase, v našom životnom poslaní, v  rodine, deťoch, vnúčatách. Radosť nám môže priniesť i jedlo, spánok, oddych.  Mnoho ľudí sa raduje vtedy, keď sa necháva zabávať inými. Sledujú zábavné programy, počúvajú hudbu, chodia do divadla. Nie je na tom nič zlé. Takáto radosť síce prekoná nudu, vyplní čas, ale neprehreje naše srdcia, a preto trvá len krátko. Rovnako ako nám trvalú radosť nespôsobia nákup, jedlo a sex. A preto treba hľadať radosť hlavne v sebe. Trvalým zdrojom radosti je láska. Schopnosť rozvinúť ju v sebe prináša človeku trvalú radosť, pocit vnútornej radosti. Nečakajme, že láska k nám zavíta, že si nás nájde a urobí nás šťastnými. Začnime prví milovať my. Ľudí, prírodu, svet. Rozdávajme dobro, hľadajme svoje poslanie, buďme milí k iným a láska si nás nájde. A s ňou príde aj skutočná radosť. 

 


Zdroje:
Čuha, J.: Pozitívne myslenie nebolí
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Burchard, B.: Životný náboj
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku