Prečo by ste mali mať v živote ciele?

  Foto: Bigstock

Nech je to čokoľvek, po čom v živote túžite, potrebujete plán, pomocou ktorého by ste to mohli uskutočniť. Potrebujete si stanoviť ciele, aby ste mali úplne jasno v tom, čo musíte spraviť pre ich dosiahnutie. A nemusíte vôbec čakať na Nový rok, aby ste si mohli nové ciele stanoviť. Môžete si ich premyslieť napríklad aj hneď teraz. Záleží len naozaj na vás. Ako to urobiť čo najsprávnejšie?

 

1. Zistite, po čom skutočne túžite

Verím, že väčšina z vás vie aspoň približne, čo v najbližšej dobe chce. S krátkodobými cieľmi problém určite mať nebudete, ten skôr nastáva pri dlhodobých životných cieľoch. Je dobré občas popremýšľať nad tým, s čím ste vo svojom živote nadmieru spokojní a naopak, čo by ste v ňom chceli zúfalo zmeniť. Vo svojom živote môžete zmeniť čokoľvek, stačí sa len na to zamerať.

 

2. Uistite sa, že ste si vybrali správne

Nájdi odvahu nasledovať svoje srdce a intuíciu.
Ony už akosi vedia, kým sa chceš v skutočnosti stať.
- Steve Jobs

Uistite sa, že ciele, ktoré si si vybrali, sú tie, ktoré skutočne chcete. Nie tie, ktoré dobre vyzerajú, ale tie, po ktorých vážne túžite. Veľakrát človek podľahne tlaku okolia a nechá sa ovplyvniť inými ľuďmi a robí to, čo v skutočnosti nechce. Nezabúdajte však, že len vy najlepšie viete, po čom naozaj túžite. Nikdy sa nenechajte odradiť a choďte za hlasom svojho srdca a intuície.

 

3. Napíšte si ciele, ktoré si si stanovili

Ciele, pre ktoré si sa rozhodli, si nezabudnite napísať. Spísané ciele musia byť jasné a čo najpodrobnejšie. Nestačí si napísať len, že chcem schudnúť. Musíte si rozpísať podrobné kroky, ktoré musíte absolvovať. Napríklad, akým spôsobom budete cvičiť, ako zmeníte stravu a podobne. Spíšte si teda do zoznamu všetky potrebné úlohy a kroky, ktoré vás na ceste za vašimi snami čakajú. Nevynechajte ani najmenší detail, nezabudnite na žiaden krok, bez ohľadu na to, ako bezvýznamný sa vám môže zdať. Potom, ako ste si zapísali všetko to, čo musíte na ceste za svojimi cieľmi vykonať, nastal čas, aby ste si ich upratali. Pekne si ich logicky usporiadajte podľa toho, ktoré sú dôležitejšie a ktoré sú  menej dôležité.

 

4. Stanovte si čas

K správnemu stanoveniu cieľov patrí aj jeho časové rozvrstvenie, teda čas, kedy máte v pláne svoj cieľ dosiahnuť. Alebo lepšie povedané, časová hranica, do kedy svoj cieľ dosiahnuť musíte.  A začnite konať hneď. Toto je najdôležitejší krok, pretože bez toho, aby ste začali konať, vaše premýšľanie by nemalo zmysel. Na svojich cieľoch pracujte každý deň. Pretože, ak na nich skutočne budete pracovať každý deň, sedem dní v týždni, čoskoro budete prekvapení tým množstvom práce, ktorú sa vám podarilo zrealizovať. A toto vám bude robiť najväčšiu radosť,  bude vás  to poháňať vpred a získate ďalšiu dávku motivácie

 

5. Nerobte zbytočné chyby

Veľa ľudí robí rovnakú chybu. Namiesto toho, aby si sadli, rozmysleli si, čo so svojím životom ďalej a spísali si veci, ktoré treba urobiť, hľadajú akési zázračné spôsoby, ako žiť bez námahy a hlavne jednoducho. Alebo čakajú na niekoho, kto im urobí v živote zmenu alebo poriadok. Ale takto to nefunguje. Najlepšie je pozrieť sa na život vlastnými očami.

 

Zdieľať na facebooku