Čítanie papierových kníh posilňuje psychické i fyzické zdravie

Podľa výskumov prináša čítanie klasických kníh aj niekoľko fyzických i duševných výhod.
Podľa výskumov prináša čítanie klasických kníh aj niekoľko fyzických i duševných výhod. / Foto: Bigstock

Čítanie prináša do života veľké množstvo benefitov. Ak ich ale chcete skutočne využiť, najlepšie je siahnuť po klasickej knihe v tlačenej podobe.

 

V súčasnosti čoraz viac ľudí na čítanie používa len obrazovky, a to aj napriek tomu, že dnes je už vedecky dokázané, že čítanie z papierových kníh pomáha lepšie porozumieť textu. Klasická kniha má svoju nezameniteľnú vôňu, pri otáčaní strán vydáva svoje typické zvuky, často je v nej veľa krásnych obrázkov a pomáha vytvárať aj špecifickú atmosféru. Hoci sú čítačky možno praktickejšie v tom, že so sebou napríklad na dovolenku nemusíte vláčiť v kufri veľké množstvo kníh, kúzlo skutočnej knihy nedokážu nahradiť. A podľa výskumov prináša čítanie klasických kníh aj niekoľko fyzických i duševných výhod.

 

1. Vlastnenie a čítanie papierových kníh vyvoláva pocity šťastia

Ako už bolo spomínané, papierové knihy sú pekné, často farebné a voňajú. Človek je skrátka tvor materialistický, a tak z tohto pohľadu výhodou papierových kníh je i to, že sú hmotné. Pohľad na zaplnenú policu vzbudzuje väčší pocit uspokojenia, a tak aj štyri nové hmotné knihy vyprodukujú viac endorfínov ako štyri nové súbory v čítačke. Čítanie kníh nám zlepšuje náladu a robí nám radosť. Kniha nám poskytuje relax a vnútornú pohodu. Keďže nás zbaví stresu, nič nebráni tomu, aby sme prišli na lepšie myšlienky. Po dlhom a náročnom dni kniha umožní odpočívať a zabudnúť na problémy, ktoré sa počas dňa udiali. Čítanie tak môže fungovať ako významný prostriedok pre znižovanie až elimináciu stresu. Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2009, môže čítanie znížiť mieru prežívaného stresu až o 68 percent. Kníhkupectvá a knižnice nám ponúkajú veľké množstvo žánrov, takže si v nich ľahko nájdeme knihu, ktorá nám poskytne potrebný oddych či zábavu a zlepší nám tiež náladu.

 

2. Čítanie zvyšuje výkon mozgu, pamäť a koncentráciu

Pravidelné čítanie zefektívňuje schopnosť mozgu pracovať a zmierňuje jeho opotrebovávanie, ktoré počas rokov nevyhnutne prichádza. Podľa jedného z výskumov výrazne zlepšuje pamäťové funkcie a spomaľuje proces starnutia. Časté cvičenie mozgu dokázalo znížiť mentálny pokles o 32 percent. Takto sa kniha stáva významnou prevenciou pred demenciou a Alzheimerovou chorobou. Mozog je plastický, dokáže sa meniť a pokiaľ ho naučíme iba skenovať, zabudne čítať. Pre ľudí, ktorí celý život čítajú len online zdroje, môže byť prečítanie klasického knižného románu doslova utrpením. Ďalšou výhodou tlačených kníh je samotné otáčanie stránok. To vraj pomáha vyššej koncentrácii, ktorá vedie k lepšiemu pochopeniu a spracovanie toho, čo vlastne čítate. Milovníci kníh by určite súhlasili, že niektoré publikácie dokážu človeka priam vtiahnuť do iného sveta. Pri čítaní kníh sa sústredíme na každé ďalšie slovo, na každý detail opísaný autorom a na celkový vývoj príbehu. To nás postupne dokáže naučiť lepšie sa koncentrovať a sústrediť na určitú činnosť. Čítanie je skvelým spôsobom, ako posilniť svoju pamäť. Pri tejto aktivite si totiž musíme postupne pamätať viac a viac vecí. V hlave si držíme zoznam postáv, opisy prostredia i vývoj celého príbehu. Informácií, ktoré si mozog musí zapamätať, je skutočne veľa. Každá nová informácia však v ňom vytvára nové synapsie, čiže prepojenia medzi mozgovými bunkami a tiež posilňujú aj tie staré. Čítaním teda podporujeme i dlhodobú pamäť.

 

3. Čítanie znižuje stres

Viaceré výskumy dokázali, že čítanie chráni človeka pred stresom rovnako alebo v niektorých prípadoch oveľa viac ako napríklad prechádzka v prírode, hudba či bylinkový čaj. Niektorým ľuďom, keď sú v strese, stačí otvoriť knihu aspoň na pár minút a proces čítania dokáže rýchlo rozptýliť ich myseľ, spomalí srdcový rytmus a uvoľní svaly. Stres je v dnešnej uponáhľanej dobe problémom mnohých ľudí a často stojí i za rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Kniha je teda skvelým pomocníkom, ako pred týmto nepríjemným stavom rýchlo uniknúť.

 

3. Vďaka knihám sa stávame empatickejšími ľuďmi

Podľa ďalších výskumov pomáha čítanie čitateľovi pochopiť, čo sa deje v jeho duši, ale aj v duši iných ľudí. Pochopenie duševných stavov predstavuje v súčasnoti jednu z veľmi významných zručností. Kým čítanie odbornej literatúry nám prináša nové vedomosti, pri čítaní beletrie sa prehlbujú naše znalosti o vzťahoch či rôznych typoch ľudí. Nezáleží na tom, či siahneme po detektívke alebo romantickej knihe. V každej knihe sa totiž stretneme s inými postavami, ktoré rozlične premýšľajú a prežívajú určité udalosti či situácie. Pri čítaní zisťujeme, ako sa jednotlivé postavy cítia a prečo konajú tak, ako konajú. Podľa psychológov je toto ideálna cesta, ako zlepšiť svoje sociálne schopnosti a vybudovať si silnejšiu empatiu.

 

4. Keď čítate, motivuje aj vaše deti

Rodičia si veľmi prajú, aby  ich deti viac čítali. Najlepšie je, keď vidia aj svojich rodičov čítať. Môžete im čítať aj nahlas. A nemusíte nahlas čítať len maličkým deťom. Skúste čítať aj tým starším. Väčšinou je to tak, že keď sa deti naučia čítať samy, tak rodičia im už nahlas nečítajú. A to je chyba. Práve toto hlasné čítanie rodičov ich môže mimoriadne motivovať k tomu, že si knihy ešte viac obľúbia. V jednej štúdii z roku 2013 sa na deťoch od 3 do 5 rokov zistilo, že tie, ktorým rodičia čítali z elektronického zariadenia, preukázali nižšie schopnosti porozumieť čítanému textu ako tie deti, ktorým rodičia čítali z tradičných tlačených kníh. Čiastočným dôvodom podľa výskumníkov bolo to, že rodičia a najmä deti sa pri čítaní viac sústredili na samotné zariadenie ako na intrepretáciu príbehu. Odborníci poukázali tiež na to, že čítanie z obrazovky podporuje netrpezlivosť u detí. To znamená, že stále ich láka sa obrazovky dotýkať, posúvať strany, stláčať tlačidlá…Tradičné čítanie skôr nabádalo k diskusii, dialógu rodiča s dieťaťom a tým aj k schopnosti lepšie porozumieť textu a rozšíriť si slovnú zásobu a celkový lingvistický vývoj.

 

5. Zlepšuje písomný prejav

Čítanie kníh ide ruka v ruke s budovaním vyjadrovacích schopností, a to sa odrazí aj na písomnom prejave. A to využijete v bežnom živote aj vtedy, keď budete chcieť napísať niečo tvorivé. Čítaním diel iných zlepšujete aj vlastné zručnosti v tvorbe textov.

 

6. Posilňuje sebavedomie

Pri čítaní kníh platí, že čím viac čítate, tým viac slov získavate do svojej slovnej zásoby, a tie sa dostanú do vášho bežného slovníka, ktorým sa vyjadrujete. Vyjadrovacie schopnosti pritom dokážu posilniť aj vašu sebaúctu a sebavedomie, ktoré využijete vtedy, keď máte v rozhovore s niekým argumentovať alebo prezentovať svoje názory.

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku