Signály, ktoré vám naznačujú, že ste preťažení

Ak sa necítite vo svojej koži, ste nervózni, smutní, bez energie a nespokojní, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čím je to asi spôsobené. Príčin môže byť veľmi veľa. Najčastejšie je za tým preťaženosť, ktorá môže prameniť z rôznych príčin.
Ak sa necítite vo svojej koži, ste nervózni, smutní, bez energie a nespokojní, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čím je to asi spôsobené. Príčin môže byť veľmi veľa. Najčastejšie je za tým preťaženosť, ktorá môže prameniť z rôznych príčin. / Foto: Bigstock

Preťaženie môže byť veľmi nebezpečné, a to najmä preto, že sa zvyčajne skrýva za dosť neurčitými príznakmi. Niekedy je veľmi ťažké ich odhaliť. Z tohto dôvodu je dobré príznaky, ktoré sú všeobecne známe, poznať, pretože toto poznanie pomáha predchádzať ďalším problémom.

 

Ak sa necítite vo svojej koži, ste nervózni, smutní, bez energie a nespokojní, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čím je to asi spôsobené. Príčin môže byť veľmi veľa. Najčastejšie je za tým preťaženosť, ktorá môže prameniť z rôznych príčin. Mnohé udalosti, ktoré nás denne sprevádzajú a mnohé veci, ktoré robíme my sami, vystavujú organizmus náporu. V dôsledku vplyvu okolitého prostredia, vlastného tela a myslenia môžeme cítiť už spomínané preťaženie. Je dobré poznať jeho prvé príznaky, pretože vďaka tomuto poznaniu sa môžeme naučiť predchádzať ešte väčším komplikáciám a zdravotným problémom. Ktoré príznaky je dobré poznať?

 

1. Telesná bolesť

Často ignorujeme bolesť a robíme niečo dovtedy, kým nie je až taká silná, že nemôžeme pracovať. Vysoká hladina stresu telo poškodzuje. Môžu sa objaviť problémy so žalúdkom, môžete trpieť hnačkou, pociťovať svalové napätie, bolesti na hrudníku a zvýšenú srdcovú činnosť. Možno ste častejšie prechladnutí, objavuje sa artritída a silné bolesti hlavy. Zakaždým, keď pocítite v tele bolesť, sústreďte sa na ňu. Ignorovať tieto príznaky by ste nemali. Akceptovať, uvedomiť si, že zmeny sú nevyhnutné, to je ešte len prvý krok v boji so stresom. V tejto fáze človek by znamenia tela nemal ignorovať, mal by sa vážne nad sebou zamyslieť a mal by začať radikálne meniť denný režim. Mal by predovšetkým  pravidelne spávať, zdravo sa stravovať, cvičiť, relaxovať, piť dostatok tekutín a poradiť sa s lekárom o tom, ktoré výživové doplnky by mu pomohli.

 

2. Zlý spánok

Akékoľvek spánkové výkyvy, spánok dlhý v dôsledku vyčerpanosti alebo nespavosť, musia byť riešené. Meditácie, diéta a zdravá výživa pomáhajú problémy zmierniť. Musíte však nájsť príčinu zlého spánku. Trpíte v noci úzkosťami? Snívajú sa vám zlé sny? Každodenné udalosti sa v podvedomí znova spracúvajú. V dôsledku toho môžete trpieť nespavosťou. Stres bráni kľudovému stavu mozgu. Ak sme preťažení, spánok je to prvé, čo je zasiahnuté.Niekedy ľudia málo spia, lebo sa v noci učia alebo robia rôzne projekty a kvôli tomu nemajú čas na spánok. Ak sa to stane raz za čas, nič zvláštne sa nedeje. Ak však ľudia málo spávajú niekoľko rokov, sami z vlastnej vôle si poškodzujú organizmus.

 

3. Výkyvy telesnej hmotnosti

Stres vám spomaľuje metabolizmus a v dôsledku toho začínate priberať na váhe. Zmena chuti do jedla je istým radarom emočného a fyzického stavu a tiež toho, v akej ste pohode. Ak ste rozrušení a telesným prejavom nevenujete pozornosť, môžete začať chudnúť. Ak ste preťažení, nedostáva sa bunkám dostatočné množstvo kyslíka. Jedlo je hlavne energia. To, čo telu dodávate, signalizuje, ako sa vyrovnávate so situáciou. Jete príliš veľa sladkostí? Priberáte. Jete málo a nepravidelne? Ozve sa žalúdok a začnete chudnúť. To, ako so svojím telom zaobchádzate, je založené na mentálnej schopnosti bojovať s emocionálnymi problémami.

 

4. Neodbytné myšlienky na prácu 

Ak nedokážete otázky práce, financií a iné problémy dať v záujme obnovenia rovnováhy na nejaký čas stranou, automaticky sa do  vášho života vkradne stres. Keď sa však neustále zaoberáte tou istou myšlienkou, väčšinou nové riešenie nenájdete. Nemôžete nájsť riešenie problému, kým si od neho nedáte odstup. Jeho večné omieľanie a nepokoj môžu prerásť do psychických a fyzických problémov. Ak ustavične kontrolujete telefón, emaily a ďalšie zdroje informácií a správ spojených s prácou, nastal čas pozrieť sa dôkladne na to, čo je vo vašom živote skutočne dôležité. Ak v tomto smere neurobíte radikálnu zmenu, stres vás môže zničiť.

 

5. Nepokoj

Neschopnosť posedieť chvíľu na mieste je veľmi výrazným prejavom napätosti a preťaženia. Ak nedokážete ísť na pokojnú prechádzku, posedieť pri meditácii, robiť pokojné cviky alebo len tak pobudnúť sami so svojimi vlastnými myšlienkami, ste pravdepodobne  v stave silného napätia. Ak  je váš nepokoj trvalý a nedokážete sa uvoľniť ani pri čítaní knižky, prišiel čas na zmenu. Niekedy je myseľ naším najväčším nepriateľom. Stres môže byť vyvolaný emočnou nerovnováhou. Všetko, čoho sa bojíte a čomu sa vyhýbate, bude narastať, kým to nepocítite vo všetkých častiach tela. Niekedy je lepšie navštíviť čo najskôr odborníkov, ktorí vás postupnými krokmi dovedú k správnemu životnému štýlu. V opačnom prípade sa môžete dostať ešte do väčších problémov.

 

6. Netrpezlivosť

Netrpezlivosť je tiež jeden z prvých príznakov preťaženia.  Netrpezliví sme často k našim najbližším.  Možno máte často pocit, že vás rozčuľujú. Lenže pravda môže byť taká, že vy ste vystavení veľkému tlaku, a preto ich blízkosť vnímate podráždene.

Ak často kričíte alebo sa príliš ľahko nahneváte, pravdepodobne takto reagujete preto, lebo máte nejaké trápenie. Nedostatok trpezlivosti s inými i so sebou samým je znamením, že ste preťažení.

 

7. Náladovosť

Ako úroveň stresu stúpa, naše psychické  zdravie stále viac trpí. Ak sa náhle cítite šťastní a vzápätí začnete plakať alebo zúriť, boli vaše hormóny vystavené účinkom príliš veľkého stresu. Nosiť všetko v sebe a chcieť sa s tým najhorším vysporiadať len osamote, predstavuje tú najťažšiu cestu. Človek by svoj stres a preťaženosť nemal riešiť sám. Správne je požiadať o pomoc. Skúste sa s niekým porozprávať. Nájdite si čas na zamyslenie, čo vás v skutočnosti núti správať sa práve takto. Stres neškodí len telu, poškodzuje tiež vzťahy. Je schopný vyprovokovať vznik úzkostných porúch, obsedantno - kompulzívnej poruchy, rôzne formy závislostí a ďalšie problémy v oblasti psychického zdravia.

 

Preťaženosť a vyčerpanie  sú  tichí zabijaci tejto doby. Z tohto dôvodu sledujte aj malé zmeny vo svojom organizme, aby ste ich vedeli riešiť v počiatočnom štádiu. Veď nikto netúži spadnúť do chaosu, nepokoja a neistoty. Zo všetkého najdôležitejšie je naučiť sa stanoviť si poradie dôležitosti toho, čím sa zaoberáte. Naučte sa asertívne odmietať veci, za ktoré nenesiete zodpovednosť alebo ktoré nemusíte robiť.  Snažte sa sami sebe čo najlepšie rozumieť a sami si určujte svoje priority. Takýto postoj vám pomôže zachovať zdravie i pohodu.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Steve Peters: Paradox šimpanze
Paul McKenna: Stres pod kontrolou
David Fontana: Stres v práci a v životě
Čítajte viac o téme: Stres, Zdravie
Zdieľať na facebooku