5 kníh, ktoré vás naštartujú k novým prístupom v živote

Existuje množstvo kníh, ktoré pomáhajú ľuďom hľadať nové cesty a naštartovať ich vtedy, keď im je ťažko.
Existuje množstvo kníh, ktoré pomáhajú ľuďom hľadať nové cesty a naštartovať ich vtedy, keď im je ťažko. / Foto: Bigstock

Žijeme v náročnej dobe a mnoho ľudí bude musieť urobiť určité zmeny vo svojom živote. Niekedy dokážu motivovať kamaráti, kolegovia, rodina a inokedy dobrá kniha. Dnes sa pozrieme na niekoľko kníh, ktoré už pomohli veľkému počtu ľudí. Možno pomôžu i vám.

 

Existujú knihy, ktoré dokážu človeka naštartovať, ba dokonca mu pomáhajú prežiť ťažké časy. Sú to napríklad tieto knihy:

1. Hľadanie zmyslu života

Len málo kníh zanechá v čitateľovi taký silný dojem ako kniha Hľadanie zmyslu života. Autor, svetoznámy neurológ a psychiater Viktor E. Frankl, ju napísal po prepustení z koncentračného tábora a hoci sa mu zážitky z neho stali hlavným podkladom, nejde o vyratúvanie krutostí, ale o originálnu psychoanalýzu vychádzajúcu z autorovho prístupu k hľadaniu zmyslu vlastnej existencie a života. Ako psychiater v koncentračnom tábore sledoval, ako on sám, ale aj ľudia okolo neho zvládajú ťažké okamžiky. Všimol si, že ľudia, ktorí utešovali iných a rozdávali aj posledné kúsky chleba, žili najdlhšie. To, ako sa väzeň v koncentračnom tábore správal, bol výsedok jeho vnútorného rozhodnutia. Tí, ktorí si pod vplyvom vonkajších okolností nechali vziať duchovnú silu, ako prví padli za obeť. Tí, ktorí prežili, tieto drastické zážitky premenili na svoju ešte väčšiu vnútornú silu. Táto kniha nám dáva námet na to, ako prežiť aj v tej najťažšej dobe. Od svojho prvého vydania v roku 1946 sa kniha stala svetovým bestsellerom, predalo sa z nej viac ako 10 miliónov kusov a bola preložená do viac ako tridsiatich svetových jazykov.

 

2. Ťažké časy netrvajú večne, vytrvalý človek ich prekoná

Táto kniha dáva odpoveď na otázku, ako prežiť ťažké časy a kráčať ďalej. V tejto knihe Robert H. Schuller ukazuje, ako vytvoriť pozitívne sebavedomie bez ohľadu na to, aký je váš problém. Bez ohľadu na to, čo blokuje váš úspech, človek má vždy v sebe potenciál dosiahnuť to najlepšie v živote, ak naozaj chce. Kniha obsahuje množstvo nápadov a nástrojov na vyhodnocovanie nových nápadov, uvedenie nových nápadov do správnej perspektívy, námety na prekonanie syndrómu vyhorenia a tiež námety na vytvorenie silnej viery, že človek toho veľa dokáže.

 

3. Prekážka je cesta

Rímsky cisár Marcus Aurelius mal zaujímavý zvyk. Či už v stane priamo na bojisku, alebo doma v paláci, vždy si našiel chvíľu len pre seba, aby mohol písať. Nerobil to pre žiadne publikum. Všetky vety adresoval sebe samému. Výsledkom tohto zvyku bol text, ktorého myšlienky sú platné aj po takmer dvoch tisícročiach a ktorý neustále inšpiruje mnohých mysliteľov a spisovateľov. Jedným z nich je aj autor Ryan Holiday, ktorý na základe úvah Marca Aurelia a jeho filozofie stoicizmu, vytvoril návod na prekonanie čohokoľvek negatívneho, čo život prináša, či už ide o súkromie, alebo o prácu. Čitateľa sprevádza jednoduchým, ale zároveň veľmi účinným procesom, ako prekážky a krízy meniť na osobné výzvy, ktoré nás nielen nezastavia, ale posunú vpred. Autor vychádza zo základnej myšlienky: „To, čo stojí v ceste, stáva sa cestou.“ Autor opisuje životy niekoľkých významných osobností, ktoré tento vzorec vnímania reality využívali vo svojom živote. Autor tiež píše: „Nech už čelíme čomukoľvek, máme na výber dve cesty. Buď budeme prekážkami blokovaní, alebo nimi prejdeme.“ V knihe píše o postojoch, ktoré nám pomáhajú čeliť problémom, učí nás tiež, ako budovať svoju emočnú odolnosť, rozvíjať vytrvalosť a ako odolávať tomu, čomu je také ťažké odolávať. Pomáha nám tiež žiť v prítomnom okamžiku, vnímať realitu takú, aká je a zároveň nevzdávať sa.

 

4. Ako sa zbaviť starostí a začať žiť

Dale Carnegie v tejto knihe píše, že je možné zabviť sa starostí. Ponúka overené techniky, ktoré už miliónom ľudí na celom svete pomohli zmeniť ich život. Pomocou praktických návodov sa môžete naučiť riešiť problematické situácie, využiť kritiku vo svoj prospech či vyhnúť sa citovému rozrušeniu. Autor vám poradí, ako si vypestovať duševný postoj, z ktorého pramení pokoj a šťastie, ale aj pracovné návyky, ktoré pomáhajú zabraňovať únave. Táto kniha je vhodná hlavne pre tých, ktorí sa neustále niečoho obávajú. Mnohí po aplikovaní princípov, ktoré sú uvedené v tejto knihe, začali žiť šťastnejší život. Autor učí, ako redukovať problémy súvisiace s financiami, problémy v práci, ako predchádzaať zbytočnej únave, ako hľadať v sebe to podstatné a ako svoje túžby realizovať v reálnom živote.

 

5. Atómové návyky

Túto knihu má v súčasnosti zmysel čítať hlavne preto, lebo mnoho ľudí žije len doma, málo chodí do spoločnosti či do práce, a tak ľahko strácajú svoje dobré návyky a niekedy si začínajú zvykať na tie zlé. James Clear vo svojej knihe ponúka jednoduchý a overený spôsob, ako si vybudovať dobré návyky a zbaviť sa zlých. Odborník na tvorbu návykov odhaľuje praktické stratégie, ktoré vás do detailov naučia, ako si dokonale osvojiť drobné prejavy správania, ktoré vedú k pozoruhodným výsledkom. Píše i o tom, že často si myslíme, že pozitívnu zmenu urobíme len vtedy, keď sa sústredíme na niečo veľké. To však nie je pravda. Stačí každý deň urobiť malé krôčky a už sa posúvame vpred. Práve tieto maličké kroky autor nazýva atómovými návykmi. Niekedy aj tie najmenšie zmeny môžu život otočiť úplne iným smerom. James Clear upozorňuje na to, že neopakujete zlozvyky preto, že sa nechcete zmeniť, ale preto, že ste si na zmenu zvolili nesprávny systém. S Atómovými návykmi získate plán, ktorý vám pomôže vystúpiť na novú úroveň. James Clear dokáže rozložiť komplikované témy na jednoduché prejavy správania, ktoré sa dajú okamžite zaviesť do každodenného života a práce. Čerpá z biológie, psychológie a neurovied, aby vytvoril zrozumiteľnú príručku o tom, ako docieliť, aby ste dobré návyky vnímali ako nevyhnutné a zlé ako nemožné. Atómové návyky vám poskytnú nástroje a techniky, aby ste sa dokázali posunúť iným smerom v akejkoľvek oblasti.

Čítajte viac o téme: Knihy, Ciele, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku