10 schopností dieťaťa s ADHD, ktoré mu pomáhajú uspieť

Dieťa s ADHD vďaka množstvu nevyčerpateľnej energie sa s nadšením a zanietením púšťa do vecí, ktoré ho fascinujú a tešia, a tak sa málokedy nudí.
Dieťa s ADHD vďaka množstvu nevyčerpateľnej energie sa s nadšením a zanietením púšťa do vecí, ktoré ho fascinujú a tešia, a tak sa málokedy nudí. / Foto: Bigstock

ADHD  je  porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou. Hyperkinetickou poruchou pozornosti a aktivity trpí tri až sedem percent detí v každej populácii. Hoci sa o nej hovorí ako o hendikepe, prináša im aj isté benefity.

 

ADHD je anglická skratka pre Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Má tri hlavné skupiny príznakov:

  • nepozornosť,
  • hyperaktivita,
  • impulzívnosť.
     

ADHD nie je spôsobené nedostatkom disciplíny, slabou vôľou alebo nízkym intelektom. V skutočnosti ide o neurobiologickú poruchu, ktorú vyvoláva nerovnováha určitých chemických látok v mozgu. Tieto chemické látky sú zodpovedné za kontrolu aktivity, vrátane tej, ktorá súvisí s hyperaktivitou, impulzívnosťou a nesústredenosťou. K príznakom ADHD patrí napríklad:

  • neschopnosť držať sa témy,
  • skákanie z jedného predmetu na druhý,
  • neschopnosť sústrediť sa na to, čo druhý hovorí,
  • odbiehanie od témy pri čítaní,
  • impulzívne správanie,
  • skákanie do reči,
  • dopovedávanie vecí,
  • odpovedanie ešte skôr, než doznie otázka,
  • fyzický nepokoj,
  • poklepávanie rukami, nohami, pohybovanie telom.

 

Existuje množstvo návodov, ako pracovať s deťmi s ADHD, u ktorých sa prejavujú určité problémy. Dnes sa pozrieme na druhú stranu mince. Povieme si, ktoré schopnosti môžu byť pre ne výhodou a umožnia im vyniknúť v pozitívnom smere.

 

1. Dieťa s ADHD používa nové formy myslenia

Ľudia si začínajú čoraz viac uvedomovať, že staré spôsoby myslenia sa musia postupne začať meniť. V mnohých oblastiach staré koncepty už nestačia, a tak určitá skupina ľudí sa nové spôsoby myslenia učí na rôznych kurzoch a seminároch. Myslenie dieťaťa s ADHD  je však  jedinečné a používa vlastné schémy myslenia. Práve jeho pohľad môže priniesť kreatívne riešenie, s ktorým doteraz nikto neprišiel!

 

2. Jeho energia je nevyčerpateľná

Národný inštitút pre duševné zdravie uvádza, že jedným z hlavných príznakov ADHD je práve hyperaktivita. Vďaka nej môže dieťa uspieť v športových disciplínach, vyriešiť hocijakú úlohu a prebádať svoje okolie. Takíto ľudia bývajú vyhľadávaní práve pre ich energiu a iní si práve cez nich často  dobíjajú baterky.

 

3. Dieťa s ADHD je pozoruhodne kreatívne

Mozog vášho dieťaťa funguje trochu inak. Kreatívne a inovatívne myslenie je pre neho prirodzené. Z tohto dôvodu ľudia s ADHD bývajú výnimoční umelci, vedci, vynálezcovia. Je to práve preto, lebo ich mozog je prirodzene zvedavý. Vďaka svojej predstavivosti mnohé deti s ADHD majú veľmi bohatý vnútorný život a sklony snívať s otvorenými očami. Túto danosť môžu využiť na písanie neuveriteľných príbehov, vymýšľanie nových vynálezov, počítačových programov a podobne.

 

4. Má úžasný zmysel pre detail

Dieťa s ADHD máva niekedy pocit, že jeho mozog skáče z miesta na miesto. Občas to môže vyzerať ako nedostatok sústredenosti, no zároveň je to signál, že  dokáže obsiahnuť množstvo drobných detailov v pomerne krátkom čase. ADHD sa niekedy označuje aj ako „nadbytok pozornosti“. To znamená, že v skutočnosti sa vaše dieťa dokáže sústrediť veľmi dobre, len sa to prejavuje inak ako u iných detí.

 

5. Kvalitne dokáže spracovať to, čo ho zaujíma

Ak dieťa s ADHD skutočne niečo zaujíma, dokáže sa na túto vec sústrediť aj niekoľko hodín. Dokáže sa s obrovskou vášňou venovať nejakej záľube, ktorej dokáže obetovať celé hodiny a obrovské množstvo energie minie na to, aby si rozvíjalo svoje zručnosti v niečom, čo ho fascinuje.

 

6. Vie rýchlo reagovať

Dieťa s ADHD sa vie v mysli veľmi rýchlo presunúť z jedného problému na druhý. Je neskutočne flexibilné a dokáže sa rýchlo prispôsobiť novým podmienkam. To mu v živote pomáha byť odolnejším. Ľudia s ADHD ostávajú aj v problémových situáciách pokojní a často sú z nich vynikajúci lekári alebo sestry rýchlej pomoci, požiarnici, policajti, obchodníci, športovci a podobne.

 

7. Dieťa s ADHD je citlivé a empatické

Deti s ADHD veľmi intenzívne preciťujú okolitý svet. Keďže sú samy trochu iné ako ostatní, chápu, aké to je, keď niekto potrebuje trochu pochopenia pre svoje jedinečné vlastnosti.

 

8. Je spontánne a prirodzené

Dieťa s ADHD dokáže mať veľa nápadov v krátkej dobe. Stále niečo vymýšľa a stále chce skúšať niečo nové. Vďaka tomuto má aj veľa kamarátov, lebo ich dokáže zaujať.

 

9. Je nebojácne a vie riskovať

Podľa odborníkov je jedným z indikátorov ADHD aj impulzívnosť. Možno vaše dieťa niekedy veci nedomyslí do konca. Dospelým sa to síce nepáči, ale dieťa to môže posúvať vpred. Kto chce niečo dosiahnuť, musí byť ochotný aj riskovať.

 

10. Dieťa s ADHD sa vie nadchnúť

Vďaka množstvu nevyčerpateľnej energie sa s nadšením a zanietením púšťa do vecí, ktoré ho fascinujú a tešia. Vďaka tomu sa málokedy nudí a život ho teší a napĺňa radosťou.

Zdieľať na facebooku