Ako si vybudovať duševnú odolnosť?

V psychológii je duševná odolnosť nazývaná aj pojmom reziliencia. Ide vlastne o odolnosť človeka vyrovnávať sa s prekážkami alebo nepriaznivými podmienkami, ktoré ho postretnú v priebehu jeho života.
V psychológii je duševná odolnosť nazývaná aj pojmom reziliencia. Ide vlastne o odolnosť človeka vyrovnávať sa s prekážkami alebo nepriaznivými podmienkami, ktoré ho postretnú v priebehu jeho života. / Foto: Bigstock

Byť silným a odolným človekom je dôležitá schopnosť, ktorá výrazne zľahčuje fungovanie v živote. Naučiť sa odolávať, zvládať prekážky a mať vnútornú silu - toto všetko sa v sebe dá vybudovať.

 

V psychológii je duševná odolnosť nazývaná aj pojmom reziliencia. Ide vlastne o odolnosť človeka vyrovnávať sa s prekážkami alebo nepriaznivými podmienkami, ktoré ho postretnú v priebehu jeho života. Nikto sa nerodí už s vybudovanou duševnou silou. Človek si ju musí budovať a posilňovať. V dobrých časoch si zoceľujeme telo i myseľ, aby sme sa na ne mohli spoľahnúť, keď bude horšie. Keď človek na sebe pracuje, má oveľa väčšiu šancu byť spokojnejší a úspešnejší. Ak sa chceme usilovať o dosiahnutie svojich cieľov napriek prekážkam, musíme si vybudovať pevnú vôľu a duševnú odolnosť. K základným stavebným kameňom našej odolnosti patrí napríklad naše sebavedomie, sebaláska, ale aj schopnosť komunikácie. Ktoré ďalšie veci nám v budovaní odolnosti môžu ešte pomôcť?

 

1. Uvedomte si, že v živote sa musíte prispôsobovať zmenám

V súčasnosti žijeme v rýchlom svete a mnohé veci sa menia zo dňa na deň. To si vyžaduje nielen ustavičné štúdium, ale aj schopnosť prispôsobovať sa zmenám. So zmenami sa spájajú aj výzvy, ktoré keď prekonáte, s radosťou zistíte, že ste sa pousnuli ďalej. Ľudia sa často za každú cenu pokúšajú vyhnúť zlyhaniu a hlavne preto sa boja zmien.

 

2. Netrápte sa, keď vám niečo nevyjde

Ľudia sa zvyčajne zapájajú do činností, v ktorých sa cítia byť dobrí a radšej nevychádzajú zo svojej komfortnej zóny kvôli strachu, aby nevyzerali hlúpo. V detstve to však tak nebolo. Keď sme sa niečo učili, opakovali sme to aj stokrát, hoci sme sa občas udreli. Najväčšie mozgy v histórii si udržali túto detskú zvedavosť po celý svoj život. Thomas Edison, pravdepodobne najväčší tvorivý vedec všetkých čias, zápasil ťažšie, než ktokoľvek iný, aby vynašiel žiarovku. Neuspel viac ako 10 000 krát. Keď sa ho pri jednom rozhovore opýtali, ako sa cítil počas svojich zlyhaní, bez zaváhania odpovedal: „Ešte som nezlyhal. Práve som vynašiel 10 000 spôsobov, ktoré nebudú fungovať." A preto nebuďte smutní, keď sa vám občas nedarí. To nevadí, dôležité je, že kráčate po ceste a hľadáte niečo nové. Najhoršie je zostať stáť na jednom mieste. Ak je vaša myseľ nastavená tak, že aj malé neúspechy považujete za skutočnú prehru namiesto toho, aby ste ich chápala ako „učebný materiál“, z ktorého sa máte učiť a zmeniť svoj smer, tak je možné, že nakoniec sa mnohých vecí vzdáte. A hoci vás tieto malé zlyhania a prehry môžu zasiahnuť naozaj silno, je dobré si uvedomiť, že v skutočnosti sú len znakmi veľkého úspechu. Realita je taká, že väčšina veľkých úspechov sa skladá z 80 percent zlyhaní a len 20 percent predstavuje  vytúžený výsledok.

 

3. Viac si všímajte svoje vnútorné kvality ako vonkajšie okolnosti

Mnoho ľudí sa necháva ovplyvňovať tým, čo sa deje navôkol a často pri tom zabúdajú sami na seba a svoje ciele. Odolní ľudia si však toto veľmi jasne uvedomujú, preto rozvíjajú najmä svoje vnútorné kvality, pretože práve vnútorné kvality majú moc zachrániť ich vždy, keď budú zažívať ťažké časy.

 

4. Namiesto nedostatkov sa radšej zameriavajme na svoje silné stránky

V ťažkých chvíľach, keď sa objavia problémy, mávame tendenciu všímať si len naše nedostatky. No odolní ľudia si svoje nedostatky už dávno veľmi dobre uvedomujú. Netrávia však svoj čas tým, že by sa na ne sústreďovali alebo sa ich snažia nejako zmeniť. Namiesto toho sa radšej sústreďujú na svoje silné stránky a keď sa im dlhodobo prestáva dariť, sú ochotní upraviť či pozmeniť svoj prístup. Ak sa chcete naozaj vyvíjať a zlepšovať, musíte vychádzať z vašich silných stránok.

 

5. Akceptujte veci také, aké sú

Občas sa nám stanú veci, na ktoré nemáme žiaden vplyv. Sú to okolnosti, ktoré sa jednoducho z nejakého dôvodu dejú a my ich nemôžeme ovplyvniť ani zmeniť. Keď sa s takouto situáciou stretneme, môžeme podľahnúť negatívnym emóciám, zrútiť sa alebo ich akceptovať a pohnúť sa ďalej.  Vybudovať si odolnosť znamená aj to, že aj v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii človek má odvahu ísť ďalej, že si dovolí byť smutný, sklamaný, ale zároveň má hlbokú vieru vo vlastné schopnosti, že zvládne aj toto. A verí tiež, že sa posunie ďalej. Akceptovať veci také, aké sú, znamená aj to, že sa viete na veci pozrieť triezvo, akceptovať realitu a podľa toho sa rozhodnúť.

 

6. Spoliehajte sa aj na iných ľudí

V ťažkých chvíľach sú pre nás veľkou podporou aj ľudia, ktorým môžeme dôverovať. Sú to ľudia, ktorí nás nenechajú v problémoch, ale podajú nám pomocnú ruku. Sú to tí ľudia, ktorí sú s nami za každých okolností. V dobrom aj v zlom. Môže to byť náš partner, rodičia, priatelia. Ak máme v živote takýchto ľudí, treba si ich naozaj vážiť. A pokiaľ sa vzájomne s takýmito ľuďmi podporujeme a pomáhame si navzájom uvedomovať svoju hodnotu, dokáže takto  rásť aj naša psychická odolnosť.

 

ZDROJ: Ryan Holiday: Prekážka je cesta
Čítajte viac o téme: Motivácia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku