Do akej miery vyžadovať od dieťaťa dokonalosť?

Je veľmi dôležité, aby ste ako rodič dieťa motivovali, aby zo seba vydalo to najlepšie. Verte mu aj vtedy, keď ono si už neverí.Niekedy je však veľmi ťažké pochopiť, koľko môžete od svojho dieťaťa očakávať.
Je veľmi dôležité, aby ste ako rodič dieťa motivovali, aby zo seba vydalo to najlepšie. Verte mu aj vtedy, keď ono si už neverí.Niekedy je však veľmi ťažké pochopiť, koľko môžete od svojho dieťaťa očakávať. / Foto: Bigstock

Rodičia túžia po tom, aby sa deťom darilo. Niekedy ich snaha o dokonalosť však zájde ďaleko. Ako motivovať deti tak, aby cítili povzbudenie a nie znechutenie?

 

Existujú rodičia, ktorí s výkonom svojich detí nie sú takmer nikdy spokojní.Je to často preto, lebo si myslia, že vysoké kritériá pomáhajú nestratiť motiváciu. Porovnávajú svoje dieťa s inými deťmi a oni chcú mať to najlepšie alebo si prostredníctvom dieťaťa plnia vlastné nesplnené sny. V spoločnosti tiež prekvitá výchova posadnutá súťaživosťou. Odborníci tvrdia, že dôvod, prečo narastá množstvo tzv. javiskových matiek a otcov posadnutých športom spočíva v tom, že svoje deti vnímajú ako pokračovanie seba samých. To, že svoje deti tlačia do vecí, ktoré oni nedokázali, im pomáha plniť si vlastné nesplné sny. Štúdia, ktorú uskutočnila Utrechtská univerzita v Holandsku, prišla so zistením, že rodičia, ktorí žijú prostredníctvom svojich detí, si v skutočnosti liečia svoje rany z detstva. Rodičov, ktorých trápi nevyriešený smútok alebo sklamanie z minulosti, práve vyhrievanie sa v lúčoch slávy svojich detí pomáha, aby získali pocit hrdosti a naplnenia. Rodičia sa síce cítia dobre, ale deti často trpia.
 

Je ťažké odhadnúť, ako vysoko nastaviť latku

Je veľmi dôležité, aby ste ako rodič dieťa motivovali, aby zo seba vydalo to najlepšie. Verte mu aj vtedy, keď ono si už neverí. Niekedy je však veľmi ťažké pochopiť, koľko môžete od svojho dieťaťa očakávať. Často rodičia svoje deti porovnávajú s inými deťmi a podľa toho nastavujú latku. Neuvedomujú si limity svojho dieťaťa. Porovnávanie môže zapríčiniť, že od dieťaťa vyžadujete viac, ako ono môže splniť. Každé dieťa je iné. Jeho vývoj ovplyvňujú mnohé biologické a medziľudské faktory či prostredie. Potrebné je brať ohľad na dobré i zlé stránky dieťaťa. Len vtedy sa dá latka nastaviť primerane. Mnohí rodičia sú však presvedčení, že len vtedy, keď dieťa vystavia tlaku, jedného dňa zažiari. No namiesto toho, aby ho podporovali v tom, nech zo seba vydá to najlepšie, ho nútia, aby bolo dokonalé. Samozrejme, mnohí rodičia netlačia len na dieťa, ale aj na seba a túžia po absolútne dokonalej rodine. Snažia sa často získať obdiv u druhých za to, že majú dokonalú rodinu a dokonalý život. Problémy, ktoré sa objavia, vnímajú ako znak slabosti. Často problémy neriešia, ignorujú ich, aby neboli považovaní za slabochov. Myslia si, že problémy samy zmiznú. Popieraná realita  sa však môže otočiť proti nim. Keď rodičia očakávajú od detí, že budú dokonalé, vystavujú ich riziku, že sa v nich vyvinie tzv. spoločensky predpísaný perfekcionizmus, t.j. predstava, že si ich druhí budú vážiť len vtedy, keď budú vždy dokonalé. Vyrastajú v presvedčení, že ak sa dopustia čo i len najmenšej chyby, nedokáže ich nikto milovať. Tieto deti vedia dobre ukryť svoje obavy a neistoty, pretože postupne zdokonalli umenie zamaskovať svoj vnútorný zmätok. A okrem toho môžu mať i ďalšie problémy.
 

Ťažkosti detí, ktoré sú nútené k dokonalosti

Poruchy duševného zdravia

Deti, ktoré sa usilujú o dokonalosť, sú vystavené väčšiemu riziku duševných porúch, ako sú napríklad depresia, úzkosť alebo anorexia. Vedia však dobre maskovať jednotlivé príznaky, takže sa ich problémy často neliečia.

 

Správanie, pri ktorom deti sabotujú vlastné úsilie

Štúdie perfekcionizmus často spájajú s prejedaním, váhavosťou a medziľudskými konfliktmi. Túžba perfekcionistu uspieť, často spôsobí, že sabotuje vlastné úsilie.

 

Chronická nespokojnosť

Snaha o dokonalosť nie je kľúčom k úspechu. Deti, ktoré majú pocit, že nikdy nedokážu naplniť očakávania druhých, prežijú svoj život v trápení. Stanú sa z nich dospelí, ktorí napriek svojim úspechom  nebudú nikdy úplne spokojní.

 

Ako rodič zistí, že na svoje dieťa vyvíja veľký tlak?

Niekedy rodiča ani netušia, že vyvíjajú na dieťa veľký tlak. Odborníci však zistili, že existuje 5 príznakov, podľa ktorých si môžete všimnúť, že je na dieťa vyvíjaný veľký tlak.

 

1. Viac kritizujete, ako chválite

Ak sa zameriavate viac na to, čo dieťa nevie, bez toho, aby ste ho za niečo občas pochválili, môže sa cítiť neschopne.

 

2. Porovnávate svoje dieťa s inými deťmi

Keď dieťa porovnávate s inými deťmi a ešte mu to priamo aj hovoríte, nadobudne pocit, že stále musí s niekým súperiť.

 

3. V každej situácii sa správate, akoby išlo o príležitosť, ktorá mu môže zmeniť život

Príležitostí, ktoré sa objavia iba raz za život, je v detstve ako šafranu. V duchu si vždy pripomínajte, že vaše dieťa bude mať ešte veľmi veľa príležitostí na to, ako zažiariť.

 

4. Často strácate rozvahu

Ak ste podráždení a frustrovaní, pretože vaše dieťa nenapreduje podľa vašich predstáv, tak ste aj vy pod tlakom.Ak tento tlak cítite silno, môže to byť jeden zo znakov, že vaše očakávania sú privysoké.

 

5. Riadite dieťaťu všetky aktivity

Rodičia, ktorí na svoje deti vyvíjajú vysoký tlak, zvačajne musia nať všetko pod kontrolou. Ak zvyknete striehnuť na všetko, čo vaše dieťa robí, len aby ste sa ubezpečili, či to robí správne, možno ho tlačíte k tomu, aby bolo dokonalé.
 

Usilujte sa o vynikajúce výsledky, nie o dokonalosť

Štúdie pravidelne prichádzajú k záveru, že deti sa snažia napĺňať očakávania svojich rodičov len dovtedy, kým sú tieto očakávania prijateľné. Ak sú nároky privysoké, dieťa sa prestáva snažiť. A ak aj dosiahne niečo výnimočné, nebude si svoj úspech vedieť vychutnať, pretože bude premýšľať nad tým, ako byť ešte lepší alebo ako si úspech udržať. Ak sa vaše dieťa usiluje o čo najlepšie výsledky, na rozdiel od dokonalosti, chyby, ktorých sa dopustí, dokážu nahlodať jeho sebaúctu. Ako teda dieťaťu pomôcť? Týmito 3 spôsobmi dokážete dieťaťu pomôcť usilovať sa o čo najlepší výkon.

 

1. Položte si otázku, komu prospeje, ak naplní dieťa dané očakávania

Chcete, aby sa stalo hviezdou tímu, pretože budete mať z toho vy lepší pocit? Chcete, aby malo dobré známky, pretože sa tak cítite ako dobrý rodič? Uistite sa, že vaše očakávania prospejú vášmu dieťaťu, nie vám.

 

2. Sústreďte sa na snahu a nie na výsledok

Skúste dieťaťu radšej povedať: „Očakávam, že si teraz sadneš a hodinu sa budeš naozaj učiť.“ Nehovorte mu: „Dúfam, že z tej písomky dostaneš jednotku!“ Jasne dieťaťu vysvetlite, že vytrvalosť a precvičovanie mu pomôžu, aby sa mu lepšie darilo.

 

3. Keď na dieťati badáte známky preťaženia, stiahnite sa

Ak dieťa povzbudíte, aby to nevzdávalo, keď je ochotné skúsiť to, môže mu to prospieť. Ale trvať na tom, aby sa zaťalo a pokračovalo i keď je v koncoch so silami, nemá zmysel.

 

Pochvalu a kritiku používajte múdro

Ak dieťa prehnane kritizujete, to nie je správne. Naruší sa váš vzťah a zníži sa jeho motivácia. Vyvažujte kritiku tým, že ho za niečo pochválite. Namiešajte mu správny kokteil zmiešaný z pochvaly aj kritiky zároveň. Môžete to urobiť napríklad takto:

  • „Pekne si si upratal veci. Na poličkách máš ešte stále neporiadok, ale páči sa mi, ako si ustlal.“
  • „Dnes si sa na zápase naozaj snažil. Ale všimol som si, keď ťa dal tréner dozadu, prestal si dávať pozor.Myslím si, že by sme mohli popracovať na tom, aby si bol duchom prítomný stále v hre. Ale musím uznať, že si sa pri odpale snažil trafiť každú jednu loptičku.“
  • „Naozaj si sa pri tom projekte snažil. V tomto slove si však urobil gramatickú chybu. Ale celkove to vyzerá skvele.“

 


ZDROJE:
Amy Morin: 13 vecí, ktoré psychicky silní rodičia nerobia
J.Savageová,K. Kochová: Dosť bolo dokonalých detí
Ross Campbell: Čo môžeš urobiť pre svoje dieťa
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Motivácia, Kritika
Zdieľať na facebooku