Čo robiť, keď chce dieťa psa a vy ste proti?

Deti, ktoré vyrastajú so psíkom, si vytvárajú prirodzený vzťah k prírode a zvieratám, sú citlivejšie a ohľaduplnejšie. Rodičia však musia vedieť správne odhadnúť čas, kedy je vhodné dieťaťu psa zaobstarať.
Deti, ktoré vyrastajú so psíkom, si vytvárajú prirodzený vzťah k prírode a zvieratám, sú citlivejšie a ohľaduplnejšie. Rodičia však musia vedieť správne odhadnúť čas, kedy je vhodné dieťaťu psa zaobstarať. / Foto: Bigstock

Pes je pre človeka výborným kamarátom, ale mať psa znamená aj veľkú zodpovednosť. Čo robiť, keď dieťa po psíkovi túži, ale rodičia vedia, že ešte nenastal ten správny čas?

 

Mať doma psíka má mnoho výhod. Dieťa sa v súvislosti so starostlivosťou o psa môže veľa vecí naučiť a pozitívnym smerom sa formujú aj jeho vlastnosti. Učí sa starať o živú bytosť, uprednostňuje potreby zvieraťa pred svojimi vlastnými, učí sa milovať. Deti, ktoré vyrastajú so psíkom, si vytvárajú prirodzený vzťah k prírode a zvieratám, sú citlivejšie a ohľaduplnejšie. No dôležité je, aby si dieťa uvedomilo, že mať psy, to znamená nielen chodiť s ním na prechádzky, zabávať sa s ním, ale aj upratovať po ňom, pravidelne ho kŕmiť, kúpať, strihať, návštevovať veterinára, systematicky ho vychovávať a tiež venčiť za akýchkoľvek podmienok. Dieťa si nevie dosť dobre predstaviť, že toto by malo robiť pravidelne každý deň a nielen vtedy, keď sa mu to hodí.

 

Kedy je dieťa dosť zodpovedné?

Väčšina rodičov začne uvažovať nad domácim zvieratkom hlavne vtedy, keď dieťa samotné začne rozprávať o tom, že by ho chcelo. Rodičia, ktorí so zvieratami nemajú skúsenosti, niekedy vedia len ťažko odhadnúť, či je dieťa pripravené alebo nie. Či je dieťa schopné sa starať o psa, môžu zistiť aj tak, že mu budú postupne prideľovať určité úlohy, ktoré bude plniť. Budú to akési úlohy na skúšku. Môže to byť starostlivosť o rastliny, rôzne domáce práce a podobne. Niektorí rodičia to robia aj tak, že najprv prihlásia dieťa do krúžku, v ktorom sa deti starajú o zvieratká a ak ho krúžok neomrzí, pravdepodobne je pripravené starať sa aj o vlastné zvieratko.

 

Skúste starostlivosť o zviera v útulku

Ak si nie ste naozaj istí, či dieťa pravidelnú starostlivosť o psa zvládne, skúste sa dohodnúť v útulku, či by vaše dieťa mohlo doň mohlo chodiť pomáhať. Aj v týchto priestoroch si môže budovať vzťah k zvieratám, môže sa so psami hrať, venčiť ich, roznášať vodu a krmivo. Môžete tam chodiť spolu s dieťaťom a môžete si tak párkrát do týždňa vytvoriť spoločnú rodinnú aktivitu. Lepší je menší útulok, aby dieťa nebolo v strese z veľkého počtu psov. Pre niektoré deti nie je príjemné vidieť desiatky zavrených zvierat, ktoré tam štekajú, zavýjajú alebo smutne ležia. Svoju lásku ku psíkom vaše dieťa môže prejaviť aj tak, že napríklad zorganizuje za pomoci triedneho učiteľa v triede zbierku. Spolužiaci môžu priniesť staré deky, hračky, granule či konzervy. Všetky tieto veci môžete potom spoločne zaniesť do útulku.

 

Pomoc susedom

Niekedy sa stačí dobre poobzerať okolo seba a možno zistíte, že v okolí je psíkov viac než dosť. Ak máte dobrých susedov, môžete sa s nimi dohodnúť, že im postrážite psíka, kým budú napríklad na dovolenke. Dôchodcom tiež dobre padne, keď im vaše dieťa pôjde občas vyvenčiť psíka. Možno mu dovolia ho nakŕmiť či vymeniť vodu a vaše dieťa tak postupne zistí, že mať psíka, to nie je len zábava, ale aj starostlivosť. Vy môžete pozorovať svoje dieťa, aký má vzťah k týmto činnostiam, aký má postoj k jednotlivým povinnostiam a sami postupne zistíte, či mu už psíka kúpiť môžete alebo je potrebné ešte počkať.

 

Pes má veľa pozitív pre dieťa i celú rodinu

Keď po určitej dobe budete vidieť, že vaše dieťa sa dokáže dlhšiu dobu s láskou a nadšením starať napríklad o psíka v útulku alebo u susedov, tak nastal čas, aby mohlo mať vlastného. Vzťah detí k psom má zvláštne čaro a má na ne pozitívny vplyv. Deti sa učia o psa postarať a stávajú sa empatickejšími a chápavejšími. Podľa odborníkov pes podporuje aj neverbálnu komunikáciu. Má dokonca pozitívny vplyv aj na rodinný život. Rodiny po zaobstaraní psa prežívajú spolu oveľa viac času ako predtým. Psy poskytujú príležitosť pre spoločné voľnočasové aktivity a podnety na zábavu i podporu zdravia celej rodiny. Pri zaobchádzaní so psom sa deti učia už odmalička brať ohľad na iných. Dozvedajú sa, že zvieratá majú iné potreby ako ony. Zažívajú, čo znamená niesť zodpovednosť, keď musia zviera pravidelne kŕmiť, starať sa oň a chodiť s ním von. Rozvíjajú si tiež trpezlivosť, lebo nie vždy chce robiť pes to, čo chcú ony. V spoločenstve so psom sa tiež učia, že nemôžu byť sebecké a že pozornosť je potrebné venovať aj niekomu inému. Pes je dobrý aj pre detskú dušu. Trpezlivo ich počúva a venuje sa im, keď sa vyskytne konflikt s rodičmi, problémy v škole alebo hádky s kamarátmi. Pes je pre deti kamarátom, na ktorého sa môžu spoľahnúť a ktorý má takmer vždy chuť sa s nimi hrať. Je ochrancom a kamarátom, ktorý vie byť verný. Vďaka psovi sa znižuje aj ich agresivita.

Čítajte viac o téme: Zvieratá
Zdieľať na facebooku