Kúpiť či nekúpiť dieťaťu domáce zvieratko?

Kúpa zvieratka do domácnosti so sebou prináša viacero otázok. Odpovede na ne je dobré poriadne premyslieť.
Kúpa zvieratka do domácnosti so sebou prináša viacero otázok. Odpovede na ne je dobré poriadne premyslieť. / Foto: Bigstock

Ak by to záležalo od detí, v mnohých rodinách by mali aj niekoľko domácich zvieracích miláčikov. Ale priniesť do domácnosti zvieratko, nie je o nezrelej úvahe, preto by sme si to mali poriadne premyslieť.

 

Ak máte doma domáce zviera ešte pred založením rodiny, je potrebné si premyslieť, či spolužitie dieťaťa a zvieraťa bude v absolútnom súlade. Niektorým zvieratám po narodení dieťaťa chýba kontakt s majiteľom a dosť trpia.

Niektorí rodičia plánujú vychovávať naraz dieťatko i zviera. Chcú, aby spolu vyrastali a zvykli si na seba. Obdobie, keď do rodiny príde bábätko je však najnáročnejším obdobím, a tak je potrebné zvážiť, či rodičia zvládnu opateru dieťatka a zároveň starostlivosť o nového zvieracieho člena domácnosti. Je potrebné myslieť na toto hlavne v súvislosti so psíkmi, ktoré si vyžadujú náročný výcvik a dosť pohybu.

 

Kedy je dieťa dosť zodpovedné?

Väčšina rodičov začne uvažovať nad domácim zvieratkom hlavne vtedy, keď dieťa samotné začne rozprávať o tom, že by ho chcelo. Rodičia, ktorí so zvieratami nemajú skúsenosti, niekedy vedia len ťažko odhadnúť, či je dieťa pripravené alebo nie. V takomto prípade je dobré poznať nároky jednotlivých druhov zvierat, aby v prípade, že dieťa stratí záujem, rodičia vedeli, čo ich čaká.

Či je dieťa schopné sa starať o zviera, môžu rodičia zistiť aj tak, že mu budú postupne prideľovať určité úlohy, ktoré bude polniť. Budú to akési úlohy na skúšku. Môže to byť starostlivosť o rastliny, rôzne domáce práce a podobne. Niektorí rodičia to robia aj tak, že najprv prihlásia dieťa do krúžku, v ktorom sa deti starajú o zvieratká a ak ho krúžok neomrzí, pravdepodobne je pripravené starať sa aj o vlastné zvieratko.

 

Dôležitý je jednotný názor

Tak ako v iných prípadoch aj pri zaobstaraní domáceho zvieratka  musia byť rodičia jednotní v tom, aké zviera to bude, koľko času, lásky, ale aj peňazí  sú  mu ochotní venovať. Rodičia si totiž musia uvedomiť, že dieťa nie je schopné úplne samostatne zvládnuť starostlivosť o zviera a budú mu musieť viac či menej pomáhať. Je potrebné si dobre premyslieť aj to, kto sa bude o zvieratko starať, keď budú deti v tábore, na kurzoch alebo budú mať iné povinnosti v škole.

 

Pozor na alergie

Dnes sú alergie veľmi rozšírené a je veľmi dobré dopredu sa uistiť v tom, že dieťa nie je alrgické na psy alebo mačky. Ak je dieťa alergické na srsť a chlpy, tak mu kúpte rybičky alebo korytnačku, bezsrsté morčatá alebo nejaké iné zvieratko bez srsti.

 

Pred kúpou zvieratka si o ňom spoločne niečo prečítajte

Jedno pravidlo platí pre všetky zvieratá spoločne. Skôr ako sa pre nejaké rozhodnete, preštudujte si o vašom vysnenom kamarátovi čo najviac informácií. Knihy, časopisy, internet, to všetko sú zdroje, v ktorých môžete nájsť mnoho praktických rád a skúseností. Zviera musíte vybrať v súlade s vekom dieťaťa a podmienkam v domácnosti.

 

Prečo by sa malo dieťa starať o zviera?

Okrem toho, že domáce zvieratá naučia deti mnohým zručnostiam a sú skvelými priateľmi, rozvíjajú v nich ešte ďalšie vlastnosti a schopnosti. A to predovšetkým:

  • zodpovednosť,
  • sebadôveru,
  • trpezlivosť,
  • disiciplínu,
  • pohybové zručnosti,
  • komunikáciu,
  • emocionalitu,
  • empatiu,
  • odburávajú stres,
  • znižujú úzkosť.

 

Domáce zvieratko ako terapia

Vzhľadom na osobité puto, ktoré vzniká medzi domácim zvieratkom a dieťaťom, domáce zvieratá môžu niekedy plniť funkciu utešiteľa. Starostlivosť o  zviera môže pôsobiť ako terapia pre celú rodinu. Maznanie sa s domácim miláčikom prináša príjemné pocity každému. Zvieratá sú výbornými poslucháčmi, ktorým sa možno posťažovať bez toho, aby odvrávali alebo sa snažili radiť. Majú upokojujúci vplyv na nervóznych a vystresovaných ľudí. Aj keď napríklad mačky nie sú také súcitné ako psy, tiež môžu pomôcť zmierniť zbytočný stres. Ich mäkká srsť a jemné vrčanie pomáha pri získavaní pocitu pokoja.

 

Vďaka zvieratku môže byť dieťa aj dobrý čitateľ

Mnohé deti čítajú  nahlas radšej svojmu domácemu miláčikovi ako ľuďom. Možno je to preto, lebo zvieratá nesúdia a nenútia dieťa čítať donekonečna, až kým sa mu to nepodarí dokonale. Čím viac deti čítajú, tým lepšie. V mladšom veku je najideálnejšie hlasné čítanie, aby sa deti počuli. Využívanie zvierat na pomoc deťom pri čítaní podporuje zlepšovanie plynulosti a následne lepšie pochopenie prečítaného textu.

 

Najbežnejšie domáce zvieratá a starostlivosť o ne

Rybičky

Rybičky predstavujú peknú dekoráciu do bytu. Je to nenáročný druh zvierat, ktorý má minimálne nároky. Stačí ich 1-3 krát denne nakŕmiť a raz za dva týždne urobiť údržbu akvária.

 

Hmyz a bezstavovce

Sú nenáročné na chov a čas. Vhodné  sú pre zvedavé a skúmavé typy detí.

 

Škrečky a myši

Tiež sú nenáročné na chov a čas.  Aktívne  sú skôr v noci, čo môže rodinu rušiť. Dôkladne si preto  rozmyslite, kam zvietatko umiestnite. Škrečok je skôr samotár. Týmto hlodavcom musíte zabezpečiť pravidelnú výmenu podstielky, ak sa chcete vyvarovať typického zápachu a zdravotným problémom zvieraťa. U srstnatého zvieraťa hrozí nebezpečenstvo bĺch a iných parazitov.

 

Morčatá

Majú zvýšené nároky na chov a čas. Jedno morča je viac závislé na človeku, dve morčatá a viac si už vystačia. Dajte pozor, aby boli rovnakého pohlavia, ak nechcete, aby dochádzalo k nechcenému množeniu. Majú tiež vyššie nároky na stravu, veľkosť a správne umiestnenie. Odporúčané čistenie klietky je každé dva dni. Morčatá majú rady zeleninu, a to najradšej  z ruky. Keď ich deti takto kŕmia,  rozvíja  to u nich  jemnú motoriku.

 

Bytový králik

Je nenáročný na priestor, neprotestuje, ak máte málo času, a je z neho rovnaké potešenie ako zo psíkov a z mačiek. Deti ich milujú. Je potrebné si uvedomiť, že králik vie rozhryznúť všetky káble, takže si dávajte na to pozor.  Králik potrebuje byť  aspoň štyri hodiny denne mimo klietky, aby sa prebehol, pretiahol a pomaznal. Rád vyhrabuje hlinu z kvetináčov, musíte  preto dávať pozor na to, či izbové kvety nie sú jedovaté pre hlodavce. Čistenie klietky sa odporúča denne alebo každý druhý deň. Potrebné je aj pravidelné očkovanie a preliečenie proti kokcidióze.

 

Suchozemská korytnačka

Korytnačky majú vyššie nároky na starostlivosť. Potrebujú pravidelné svietenie UV svetlom, výmenu bazénika, raz týždenne čistenie terária a dodržiavanie správnej stravy. Ak je možnosť, ocenia výbeh na záhrade či balkóne. Budete potrebovať veterinára pre exotické zvieratá. Korytnačka i ďalšie plazy sú pomerne dlhoveké zvieratá so špecifickými požiadavkami na starostlivosť. Pred zaobstaraním takéhoto zvieraťa sa rozhodne poraďte s chovateľmi.

 

Mačka žijúca v byte

Nenáročný druh zvieraťa, stačí jej pripraviť dostatok potravy 1x denne. Mačka žerie v priebehu celého dňa podľa svojej potreby. Je to čistotné zviera. Potrebuje mačacie WC, ktoré treba čistiť každý deň  a škrabadlo na obrusovanie pazúrikov. Domáce mačky tiež vyžadujú pravidelnú veterinárnu starostlivosť, a to  očkovanie, odčervenie a podobne. Ak nie je mačka určená na chov, mačku nechajte vykastrovať. Pri výbere mačky  venujte pozornosť rôznym plemenám, ktoré  sa od seba líšia povahou.

 

Pes

U psa musíte vybrať správne plemeno, ktorého veľkosť, povaha a temperament sa budú hodiť do vašej rodiny. Pes sú náročný na starostlivosť, čas a pozornosť. Počítajte s tým, že ho musíte naučiť minimálne základnej poslušnosti, pravidelne venčiť niekoľkokrát denne, denne kŕmiť a potrebuje tiež tráviť čas s ľuďmi. Chce sa  hrať sa a pomaznať sa. Musíte rátať  aj  s peniazmi za pravidelné veterinárne ošetrenie a poplatky za psa. Pokiaľ nie je pes určený na chov, odporúčajú  ho chovatelia kastrovať.

 

Živé zviera nie je hračka

A na toto mnohí rodičia i deti zabúdajú. Zviera je  živý tvor so svojimi potrebami. Ak nedostane potrebnú starostlivosť, bude trpieť alebo môže aj zahynúť. Preto na to myslite skôr, než nejaké zvieratko  prinesiete domov.

Čítajte viac o téme: Zvieratá
Zdieľať na facebooku