Ako sa prejavuje citová závislosť a ako sa jej zbaviť?

Všetky závislosti, a to je jedno, či je to závislosť na alkohole, automatoch, sexe, nakupovaní, majú niečo spoločné. „Citové nádoby“ závislých ľudí sú prázdne, a preto je potrebné ich niečím naplniť.
Všetky závislosti, a to je jedno, či je to závislosť na alkohole, automatoch, sexe, nakupovaní, majú niečo spoločné. „Citové nádoby“ závislých ľudí sú prázdne, a preto je potrebné ich niečím naplniť. / Foto: Unsplash

Citovo závislý človek prežíva obrovský strach z opustenia. Často sa tomu druhému maximálne prispôsobuje a postupne stráca aj vlastnú osobnosť.

 

Všetky závislosti, a to je jedno, či je to závislosť na alkohole, automatoch, sexe, nakupovaní, majú niečo spoločné. „Citové nádoby“ závislých ľudí sú prázdne, a preto je potrebné ich niečím naplniť. Prejavom vnútornej prázdnoty je aj emočná závislosť v partnerskom vzťahu. Odoborníci však tvrdia, že prispôsobovať sa v citovo závislom vzťahu je patologické. Citovo závislý človek totiž kompletne mení svoju osobnosť s každým svojím novým partnerom.

 

Ako sa prejavuje citovo závislý človek?

Závislí ľudia majú hranice v láske nejasné. Citovo závislý človek má jediný cieľ, a to ten, aby bol partner s ním spokojný, pretože pre neho je najväčšou hrozbou rozchod. Citovo závislý človek sa panicky bojí, že ho ten druhý opustí. Dôsledkom toho je okrem iného aj to, že sa partnerovi začne prispôsobovať. Citová závislosť sa najčastejšie prejavuje prostredníctvom nasledujúich znakov:

  • citovo závislý človek bez partnera neurobí žiadne rozhodnutie,
  • stále na partnera čaká a nedokáže sa bez neho sám zabaviť a keď partner nie je doma, jeho neprítomnosťou sa nezdravo trápi,
  • na partnerovej láske, pozornosti i uznaní je silne závislý, často sa mu zalieča, robí veci, ktorými sa snaží partnerovi zapáčiť alebo zavďačiť,
  • žiarli na jeho priateľov a tiež ďalších členov rodiny,
  • partnera chce vlastniť,
  • potrebuje neustále potvrdzovanie toho, že je milovaný (milovaná),
  • nemá vlastné záujmy,
  • svoj čas trávi len s partnerom, nechce nič robiť osamote alebo s niekým iným,
  • súhlasí so všetkými partnerovými názormi,
  • je viac zameraný na partnerove city ako na jeho osobnosť,
  • niekedy túži mať kontrolu nad partnerom a sleduje všetky jeho kroky,
  • túži partnerovi organizovať činnosti a čas,
  • chronicky trpí strachom z opustenia,
  • citovo závislý človek žije v predstave, že ak stratí partnera, stratí zmysel života,
  • ak sa partner dlhšie neozve, nezavolá či nenapíše SMS, cíti úzkosť,
  • správa sa ináč v blízkosti partnera a ináč bez neho.

 

Posledný znak je  signálom toho, ako veľmi sa vo vzťahu človek prispôsobuje. Citovo závislý človek v podstate mení svoju osobnosť v súvislosti s každým svojím novým partnerom. Na začiatku vzťahu, teda v období najväčšej zamilovanosti, sa citovo závislý partner môže javiť ako ideálny. Po opadnutí zamilovanosti, keď ľudia vyhľadávajú väčšinou aj viac samoty alebo túžia prežívať viac času aj s kamarátmi, začínajú problémy. Citovo závislý partner začína podliehať panike a myslí si, že ho partner už nemiluje. Začína byť prehane žiarlivý, hysterický, vyčítavý, prepadá pocitom viny, skúma, čo urobil zle, premýšľa, prečo sa tomu druhému znepáčil. V extrémnom prípade sa vyhráža samovraždou. Väčšinou vydiera a manipuluje. Je to všetko preto, lebo citovo závislý človek má pocit, že s odchodom partnera odchádza aj kus neho. Väčšinou nasleduje rozchod. Jediné, na čo sa citovo závislý človek po rozchode sústredí, je opätovné hľadanie ďalšieho partnera a všetko sa zase opakuje. Pre citovo závislého človeka  je rozchod ťažký aj preto, lebo kvôli svojej závislosti stratil priateľov, odcudzil sa od rodiny,  nemá žiadne záujmy, neznáša samotu. Jediné, na čo sa môže sústrediť, je hľadanie nového partnera. Do tohto dáva celú svoju energiu a pozornosť.

 

Ako sa zbaviť citovej závislosti?

Najdôležitejšie je si uvedomiť, že ste citovo závislí a že vaše vzťahy nie sú v poriadku. Nestačí však toto uvedomenie, ak chcete niečo zmeniť. Musíte si to stanoviť ako svoj cieľ a zároveň si uvedomiť, že to chvíľu potrvá. Ak ste sa už rozhodli niečo zmeniť, možno vás k zmene privedú nasledujúce kroky:

 

1. Začnite sa venovať sami sebe

Ak sa naozaj chcete posunúť vpred a svoj vzťah chcete skutočne zmeniť, musíte sa viac zamerať na seba. Začnite sa viac venovať svojim myšlienkam, pocitom, túžbam a potrebám. Len takto pochopíte, čo od vzťahu vlastne potrebujete. Človek sa najprv  musí naučiť byť spokojný a šťastný sám so sebou a až potom môže túto radosť rozdávať iným. Je naivné si myslieť, že šťastným nás môže urobiť niekto iný. Predovšetkým  my sami sa musíme naučiť byť šťastní. V tomto procese nachádzania samého seba vám môže pomôcť písanie denníka. Vďaka písaniu sa upokojíte a dobre sa budete môcť sústrediť na svoje myšlienky. Písanie je forma terapie. Do svojho denníka si zapisujte svoje pozitívne alebo negatívne skúsenosti, všetky súvisiace myšlienky a to, čo ste sa vo vzťahu naučili. Ak neviete vydržať sami so sebou a nudíte sa, napíšte si zoznam aktivít, ktoré by ste počas dňa mohli urobiť a snažte sa ich splniť. Do denníka si môžete napísať nasledujúce vety a dokončiť ich. Na základe tejto aktivity môžete lepšie zistiť, kto ste a čo vlastne najviac potrebujete. Pre každú vetu môžete zadať jedno alebo viac dokončení.

Som…

Ja vždy…

Cítim sa najviac ako ja, keď ...

Čo sa mi na sebe najviac páči, je ...

Budem…

Hnevám sa, keď ...

Cítim sa najšťastnejšie, keď ...

Verím v…

Najdôležitejšia vec, ktorú chcem dosiahnuť, je ...

Čo sa mi na mne najviac nepáči, je ...

Neznášam, keď ...

Bol(a) som…

Najhoršie sa cítim, keď ...

Cítim sa najslabšie, keď ...

Cítim sa najlepšie, keď...

 

Nadviažte opäť kontakty so starými kamarátmi a navštívte príbuzných. Vybudujte si svoju sociálnu skupinu mimo váš partnerský vzťah. Jazdite s nimi na akcie, usporiadajte výlety, zájdite na kávu. Proste sa bavte v spoločnosti iných ľudí, než je váš partner. Toto všetko vám pomôže postupne sa odputávať od partnera/partnerky a ocitnete sa dobrej ceste liečby závislosti a tiež sa na neho/ňu budete viac tešiť a budete si ho/ju viac  vážiť. Práve rodina a priatelia vám môžu v tomto proceste pomôcť. Obnovte si vaše záľuby, na ktoré ste nemali čas. Vaša duša sa veľmi poteší. Všetko toto vo vás doteraz driemalo a potrebuje to opäť vyjsť napovrch.  Mnoho vecí ste v sebe udusili a aj preto ste sa už dlhšiu dobu necítili šťastní. Vráťte sa k tomu, čo vám niekedy robilo veľkú radosť. A v tomto vám naozaj najlepšie pomôže, keď sa budete venovať svojim záľubám, priateľom, rodine, aktivitám, na ktoré ste buď zabudli, alebo ste na ne nemali čas. Kvalitný vzťah sa buduje aj tak, že človek zostáva sám sebou a nezabúda na to, čo ho robí šťastným. Vzťah, v ktorom nie je ani závan slobody, je skôr či neskôr udusený. Priatelia a rodina vám dodajú pocit, že na svete nie ste sami a ak sa partner s vami aj rozíde, život môže pokračovať ďalej. Nezostávate na planéte sami, ako sa vám  to v období úzkostí snaží váš mozog nahovoriť.

 

2. Naučte sa byť aj nezávislí

Mnohé už zo spomenutých činností vás naučia byť nezávislými a nebudete mať výčitky z toho, že nie ste stále s partnerom a nerobíte vždy všetko spolu. Môžete vyskúšať, aké to je, keď idete sám/sama na kávu, do kina, začnite cvičiť alebo sa venujte novej záľube, ktorá vám prinesie veľkú radosť. Zo začiatku to bude asi ťažké, ale je to ten najúčinnejší spôsob terapie, ktorý výborne pomáha zbaviť sa závislosti na iných ľuďoch.

 

3. Nastavte si reálne očakávania

Prestaňte od druhého očakávať, že bude na maximum napĺňať váš život a bude zdrojom vášho životného šťastia. Musíte sa viac zamerať na seba. Robte všetko pre to, aby ste boli spokojní sami so sebou. O pár dní sa budete cítiť oveľa lepšie a zrazu zistíte, že k svojmu šťastiu nebudete potrebovať len iných.

 

4. Naučte sa nastavovať hranice

Naučte sa hovoriť nie vo chvíli, keď s niečím nesúhlasíte. Keď poviete nie, to nezanamená, že ste sebec. Je to vaše základné asertívne právo. Znamená to, že sa snažíte získať svoju už dávno startenú pohodu a chcete sa vyhnúť nezdravým javom vo vzťahu.

 

5. Skúmajte viac svoju minulosť

Často sa stáva, že vzorce nášho správania vychádzajú z nejakej traumy, ktorá sa udiala v minulosti. Možno ste trpeli v pôvodnej rodine. Možno ste zažili zlé pocity v súvislosti so zanedbávaním, zneužívaním, agresiou, alkholizmom a podobne. Hľadať v minulosti je dosť bolestivé a nepríjemné, ale je to niekedy jediný spôsob, ako sa posunúť vo svojom živote ďalej. Ak ste mali detstvo naozaj ťažké, ideálne je obrátiť sa na odborníkov. Tí už v dnešnej dobe dokážu pomôcť, lebo vedia byť výbornými sprievodcami i oporou v najťažších chvíľach.

 

6. Emocionálnu závislosť môžu spôsobovať aj psychické problémy

Niektorí ľudia sú emočne závislí preto, že trpia nejakými psychickými problémami, o ktorých môžu, ale tiež vôbec nemusia vedieť. V týchto prípadoch vyššie uvedené rady pravdepodobne fungovať nebudú a je úplne nevyhnutné, aby takíto ľudia tiež vyhľadali odbornú pomoc. Jedine odborník im pomôže nájsť pravé príčiny závislosti. Pomôže im odhaliť, prečo sa boja samoty, prečo si nemôžu užívať sami svoj život a prečo sa boja, že by to sami nezvládli. Títo ľudia zvyčajne pochádzajú z nefunkčných rodín. Nesprávne formy správania, ktoré získali od rodičov, si priniesli aj do dospelosti a teraz im komplikujú život.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku