Chcete patriť medzi najproduktívnejších ľudí? Vyskúšajte niekoľko ranných rituálov

Tí, ktorí ráno vstávajú veľmi skoro, väčšinou to robia preto, lebo práve ráno cítia pohodu, pokoj a nič ich nerozptyľuje.
Tí, ktorí ráno vstávajú veľmi skoro, väčšinou to robia preto, lebo práve ráno cítia pohodu, pokoj a nič ich nerozptyľuje. / Foto: Bigstock

Niekto ráno vstáva ráno aj o štvrtej, len aby stihol všetko tak, ako si naplánoval. Psychológovia sú však presvedčení, že produktivitu je možné naštartovať aj bez skorého ranného vstávania. Postačí na to niekoľko ranných rituálov.

 

Tí, ktorí ráno vstávajú veľmi skoro, väčšinou to robia preto, lebo práve ráno cítia pohodu, pokoj a nič ich nerozptyľuje. Takto si užívajú maximálne pohodlie na prácu. Túto skutočnosť potvrdzuje aj správa z denníka The Wall Street Journal. Tá tvrdí, že ak chcete prežiť produktívny deň, mali by ste vstávať ráno o štvrtej. Človeka v tomto čase nič nerozptyľuje. Žiadne e-maily, správy, sociálne siete. Obklopuje ho len ticho, ktoré je pre výkonnosť a produktivitu veľmi potrebné. Odborníci zistili, že za 3 – 4 hodiny v ranných hodinách urobia viacej práce ako za 6 – 8 obvyklých pracovných hodín. Niektorí ľudia jednoducho milujú tento pokoj, ktorý všade vládne. Pomáha im aj pocit radosti z toho, že kým ešte všetci ostatní spia, oni už pracujú. Takto skoro vstáva napríklad aj  Tim Cook, generálny riaditeľ  spoločnosti Apple alebo Sallie Krawchecková, šéfka společnosti Ellevest. Tim Cook začína pracovať o 3.45, Sallie Krawchecková o 4.00.

 

Existujú však ľudia, ktorí takto skoro ráno nedokážu vstať, ale tiež túžia byť veľmi produktívni. Iní zase majú pevnú pracovnú dobu napríklad od 9.00 do 17.00. Čo robiť v takýchto prípadoch? Koučka a odborníčka na produktivitu Melissa Gratiasová im odporúča využívať 5 nasledujúcich ranných rituálov:

 

1 | Každé ráno začínajte rovnako

Melissa Gratiasová odporúča, aby ste mali pod kontrolou okamžik, keď si sadnete k pracovnému stolu. Práve v kvalite naladenia je ukryté tajomstvo, ako zvládnete  nielen ráno, ale i celý deň. Najprv si zmapujte 30 až 60 minút svojho dňa, radí odborníčka. Čo môžete urobiť pre to, aby ste mohli začať dobre? Koľko času by ste mali priradiť ku každej úlohe? O koľkej musíte mať všetko dokončené? Uvedomte si, kedy pracujete najproduktívnejšie. Každý človek má svoje telesné hodiny, ktoré súvisia s jeho výkonnosťou. Dôležité je zistiť, aké je vaše vlastné načasovanie, kedy ste najvýkonnejší a najdôležitejšie úlohy si zaraďte do plánu práve na tento čas. Tomuto postupu sa hovorí maximálne využitie času. 

 

2 | Nezačínajte čítaním e-mailov

Keď otvoríte doručenú poštu, všetky ostatné úlohy dáte automaticky bokom. Keď totiž vidíte, kto vám píše, čo musíte ihneď riešiť, nedostanete sa dlhšiu dobu k ničomu inému. Čítanie e-mailov si presuňte v rámci ranných rituálov na posledné miesto. Predtým urobte všetky najpotrebnejšie veci.

 

3 | Nenechajte sa rušiť

Tim Cook a ďalší produktívni ľudia vstávajú pred štvrtou ráno aj pre to, lebo všetci ostatní vtedy ešte spia. Nemusia dvíhať telefóny alebo odpovedať na správy. Vy sa pokúste vytvoriť si takúto atmosféru aj o deviatej ráno. Vyhnete sa takto činnostiam, ktoré vás okrádajú o čas. Vyhnite sa hlavne telefonovaniu a zbytočnej komunikácii s kolegami. Ak nemusíte a nemáte to v náplni práce, nechoďte na Facebook, naraz vybavte e-maily. Potom sa venujte niečomu úplne inému. Vypnite si v mobile WiFi, aby vás nevyrušovali prichádzajúce správy, ak môžete, vypnite si aj zvonenie, aby vás nerušil ani telefón.

 

4 | Všetko si plánujte

Keď ráno prídete do kancelárie, aktualizujte si zoznam činností, ktoré musíte počas dňa urobiť. Stanovte si priority na každý deň a začnite ako prvé robiť to, čo sa vám vôbec nechce robiť. Nerobte činnosti, ktoré vás okrádajú o čas. Je to hlavne telefonovanie a komunikácia s niektorými kolegami. Tieto činnosti si naplánujte na neskoršie hodiny, teda vtedy, keď najťažšie činnosti budete mať už urobené. Každý deň je vhodný na to, aby ste ho využili naplno. Urobte si plán na každý deň. Nemusí byť veľmi podrobný, jeho plánovanie nezaberie veľa času, ale funguje. Niektorí ľudia tento plán nazývajú „zoznam vecí, ktoré je potrebné urobiť“.  Nech sa volá akokoľvek, jedno je isté. Všetci úspešní ľudia ho využívajú. Jednotlivé položky očíslujte podľa dôležitosti a celý deň majte zoznam na očiach. Budete prekvapení, ako sa zvýši vaša efektivita a produktivita. Každú splnenú úlohu zaškrtnite. Zrazu sa dostaví aj pocit uspokojenia z dobre vykonanej práce. Je to jeden z najkrajších pocitov.Veď keď si niečo naplánujete a potom to splníte, určite sa budete cítiť skvelo. A každý deň na vlastné oči môžete vidieť svoj pokrok. Zrazu začnete tiež cítiť, že žijete naplno. Každodenné úspechy sú stavebným kameňom úspešného života.

 

5 | Odmeňujte sa

Ak sa chcet udržať v dobrom tempe, občas si predstavte niečo, čo by vám urobilo veľkú radosť. Sľúbte si, že keď dodržíte predpísaný denný režim, pôjdete napríklad s partnerom na večeru do obľúbenej reštaurácie, doprajte si oddych vo vani s dobrou knihou, kúpite si nové topánky. Pred tým ich však niekoľko dní pozorujte vo výklade, tak sa vaša radosť ešte viac zväčší. Vymyslite si svoj vlastný spôsob, ako sa môžete dostatočne motivovať.

Čítajte viac o téme: Produktivita
Zdieľať na facebooku